ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 2014-2015

“ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΜΑΘΕΙ ΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ”

Η πολυαγαπημένη και ταλαντούχα ηθοποιός Ναταλία Τσαλίκη μίλησε στο Athens Art Theater και στην Άννα Χατζή για το θέατρο, την υποκριτική , τους ρόλους, τη τηλεόραση , την επόμενη μέρα των εκλογών, την εμπειρία της ως καθηγήτρια στη δραματική σχολή και τα σχέδια της για την ερχόμενη σεζόν.

Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την υποκριτική;
Αυτά τα πράγματα δεν έρχονται κατευθείαν στο μυαλό σου. Συνήθως ο καλλιτέχνης δεν έχει κάποια συγκεκριμένη στιγμή που το αποφασίζει. Ήταν κάτι το οποίο διαμορφώθηκε με τον καιρό και πήρε μορφή όταν παρουσιάστηκαν οι συγκυρίες.

Πως προσεγγίζετε κάθε ρόλο που ερμηνεύετε;
Εξαρτάται από τον ρόλο. Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος κύριος τρόπος για όλους τους ρόλους. Σημασία έχει η χρονική στιγμή, η ηλικία, οι συγκυρίες και άλλα πολλά. Το επάγγελμα μας δεν έχει μία συγκεκριμένη μέθοδο και αυτό άλλωστε είναι η γοητεία του. Είναι μία διαδικασία που με τα χρόνια αλλάζει.

Είναι το ίδιο εύκολο ή δύσκολο για σας να ερμηνεύετε τόσο ένα κωμικό όσο έναν δραματικό ρόλο;
Τίποτα δεν είναι εύκολο. Η λέξη εύκολο δεν υπάρχει στη δουλειά μας. Είναι ασύμβατη. Το θέμα έχει να κάνει με τη φύση του καλλιτέχνη. Στην ουσία όμως δεν υπάρχουν τέτοιου είδους διαχωρισμοί. Ο καλός ρόλος εμπεριέχει και το δραματικό και το κωμικό στοιχείο.

Είστε άνθρωπος με χιούμορ;
Έτσι πιστεύω και τουλάχιστον με χιούμορ προσπαθώ να αντιμετωπίζω τα πράγματα γύρω μου.

Πως είναι να συνεργάζεστε με τον σύζυγο σας στο θέατρο και στην τηλεόραση;
Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Είναι σαν να συνεργάζομαι με οποιονδήποτε άλλο συνάδελφο μου που τυχαίνει να γνωρίζω πολύ καλά.

Που θα σας δούμε φέτος; Τι ετοιμάζετε από τη νέα σεζόν;
Φέτος θα είμαι σε μία πολύ φιλόδοξη παραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Θα είναι η κεντρική παραγωγή του ιδρύματος η οποία βασίζεται στην ταινία του βωβού κινηματογράφου με τίτλο «Μισαλλοδοξία» του Ντέιβιντ Ουόρκ Γκρίφιθ. Μία επική ταινία του 1916 η οποία αναφέρεται μέσα από διάφορα ιστορικά γεγονότα στη μισαλλοδοξία του ανθρώπου. Εμείς επιλέγουμε να παραστήσουμε την σύγχρονη με τον σκηνοθέτη ιστορία. Η παράσταση θα είναι βωβή. Αυτό από μόνο του είναι ένα γοητευτικό και τολμηρό εγχείρημα και για αυτό πολύ ενδιαφέρον.

Πιστεύετε ότι μπορείτε να μεταφέρετε ακριβώς το ίδιο νόημα χωρίς να υπάρχουν λέξεις;
Αυτό θα προσπαθήσουμε . Όχι να αναπαράγουμε την ταινία, δε θα είχε άλλωστε νόημα, αλλά να βρούμε μια αντίστοιχη θεατρική γλώσσα με αφορμή την ταινία που να συνομιλεί με το σήμερα.

Όσον αφορά την τηλεόραση, σας λείπει;
Όχι. Καταρχάς δεν προλαβαίνω με τις πρόβες και δεύτερον δεν έχει υπάρξει κάποια ενδιαφέρουσα πρόταση.

Πιστεύετε ότι οι επιτυχημένες ελληνικές τηλεοπτικές σειρές λείπουν από την τηλεόραση;
Ο όρος επιτυχημένος είναι πολύ γενικός. Στην δική μου αισθητική επιτυχημένο είναι κάτι το οποίο γίνεται με μεράκι, καρδιά, καλή πρόθεση αλλά παράλληλα στηρίζεται και από μία καλή παραγωγή. Αυτό το τελευταίο είναι η καμπή και το πιο δύσκολο σημείο, διότι υπάρχει η κρίση . Παρόλα αυτά κάτι νομίζω πως αρχίζει να κινείται και πάλι.

Πως βλέπετε την επόμενη μέρα των εκλογών;
Δε νομίζω ότι την βλέπουν οι ίδιοι αρχηγοί των κομμάτων, για να την δω και εγώ. Πάντως προσπαθώ όσο μπορώ να την οραματιστώ αισιόδοξα και όσο γίνεται πιο συναινετικά και συμφιλιωτικά τόσο στον πολιτικό χώρο όσο και στη κοινωνία. Αυτή είναι η επιθυμία μου.

Η πολιτική αλλά και η οικονομική κρίση σας έχει επηρεάσει;
Δεν υπάρχει κάτι που να έχει μείνει ανεπηρέαστο. Αλλά επειδή πιστεύω ότι η οικονομική κρίση είναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ μιας γενικότερης κρίσης σε όλα τα επίπεδα που βιώνουμε σήμερα δεν μπορούμε να βγάλουμε ακόμα συμπεράσματα. Προσπαθώ όμως να κάνω τη δουλειά μου παρ’ όλες τις δυσκολίες όσο καλύτερα μπορώ.

Είστε καθηγήτρια σε δραματική σχολή. Πως είναι η εμπειρία να έρχεστε σε επαφή με νέα παιδιά και να διδάσκετε ;
Είναι μία πάρα πολύ θετική εμπειρία και κέρδος για τον διδάσκοντα. Παίρνω ζωή από αυτά τα παιδιά, από τις ιδέες τους, την φρεσκάδα τους , την αισιοδοξία και την φαντασία τους. Είναι κάτι σαν μετάγγιση αίματος για μένα. Εγώ νιώθω πιο κερδισμένη από εκείνα.

Είναι ταλαντούχα η νέα γενιά;
Είναι πολύ γενικό και αόριστο αυτό. Υπάρχει αρκετό ταλέντο στην χώρα, αλλά σαφώς όχι όσο ο αριθμός αυτών που επιδιώκουν να μπουν στις σχολές. Από τα δέκα παιδιά που θα τελειώσουν οι δύο θα έχουν ταλέντο και πιθανότατα θα κάνουν καριέρα. Αυτή είναι μία πολύ σκληρή αλήθεια με την οποία δυστυχώς θα βρεθούν αντιμέτωπα κάποια στιγμή αυτά τα παιδιά.

Ως δασκάλα και ηθοποιός ποιο είναι το πρώτο πράγμα που λέτε στα νέα παιδιά;
Το δικό μου μέλημα ανάμεσα στα άλλα είναι να μάθω στα παιδιά να αφουγκράζονται τον εαυτό τους και να μη βιάζονται. Είναι πολύ σημαντικό στη ζωή μας και στον χώρο μας ειδικότερα να ακούμε περισσότερο , να μιλάμε λιγότερο και να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τα μέσα. Γιατί το όργανο του ηθοποιού είναι ο εαυτός του και οφείλει να τον μάθει όσο καλύτερα μπορεί.

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *