ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 2014-2015

“ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΟΥ”

Ο νεαρός πολλά υποσχόμενος συγγραφέας Μάριος Λεβέντης μίλησε στο Athens Art Theater και στην Άννα Χατζή για την συγγραφή, το θέατρο , την ποίηση , την λογοτεχνία και το νέο του βιβλίο με τίτλο «Μωβ με γκρι».

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τη συγγραφή;
Δεν ήταν απόφαση, η ενασχόληση μου με τη συγγραφή. Ήταν μια βαθιά ανάγκη, για έκφραση και για λύτρωση. Και συνεχίζει ακόμα να είναι, με την ίδια δύναμη. Ήταν απ’ αυτές τις ανάγκες, που κατοικούν για πάντα μέσα στη ψυχή σου και ωριμάζουν χρόνο με το χρόνο.

Από ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;
Σε ηλικία 12 ετών. Ξεκίνησα με θέατρο, συνέχισα με δοκίμιο και κατέληξα στη ποίηση, που με καθόρισε και με διαμόρφωσε πρώτα ως άνθρωπο και ύστερα ως καλλιτέχνη. Η ποίηση βρέθηκε η πιο γοητευτική διέξοδος στη ζωή μου.

Υπάρχει κάποιος συγγραφέας που να αποτελεί για σένα πρότυπο;
Ο ίδιος ο πολιτισμός που μας έδωσαν ως λάφυρα μνήμης, άνθρωποι όπως ο Γκάτσος, ο Καρυωτάκης, ο Ελύτης, ο Χατζόπουλος, ο Ρίτσος, ο Καβάφης, ο Καραγάτσης, ο Καζαντζάκης ο Παπαδιαμάντης, ο Κονδυλάκης, ο Ταχτσής, η Δέλτα, η Ζωγράφου και τόσοι άλλοι… Αυτός ο πολιτισμός, αυτή η γεμάτη Ελλάδα πρέπει να αποτελεί πρότυπο για όλους μας. Ειδικότερα τώρα που η Ελλάδα αιμορραγεί, επιβάλλεται να πιστέψουμε στην ταυτότητα μας.

Τι είδους βιβλία σε ελκύουν και προτιμάς να διαβάζεις;
Με ενδιαφέρει κάθε έννοια αυθεντικής λογοτεχνίας. Όπως είναι η ποίηση. Δυστυχώς όμως περιφρονείται από πολλούς και κατανοείται από λίγους.

Το θέατρο σου αρέσει; Παρακολουθείς θεατρικές παραστάσεις;
Το θέατρο είναι η ζωή μου, δίχως κανένα δείγμα υπερβολής. Το θέατρο με δίδαξε και συνεχίζει να με διδάσκει. Απ’ την πρώτη στιγμή μαγεύτηκα απ’ την αλήθεια του.Παρακολουθώ πολλές παραστάσεις κάθε χρόνο, με μεγάλη λαχτάρα.

Το θέατρο συνέλαβε στην πραγμάτωση αυτού του βιβλίου;
Φυσικά και συνέλαβε. Αισθανόμουν ότι το χρωστούσα σ’ αυτό και ήθελα να έχει κάτι από μένα. Αυτός, ίσως είναι και ο σημαντικότερο λόγος, που αποφάσισα να είναι ΘΕΑΤΡΟ η πρώτη μου έκδοση.

Το πρώτο σου θεατρικό βιβλίο «Μωβ με γκρι», κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες. Τι διαπραγματεύεται;
Το «Μωβ με γρι» είναι ένας μονόλογος για κάθε σήμερα, για κάθε εποχή. Με ενδιαφέρει το επίκαιρο θέατρο, που καταφέρνει να συνομιλήσει με το χρόνο και να γίνει διαχρονικό. Θέατρο που προβληματίζεται, φιλοσοφεί και αγωνιά για τις μέρες του…

Σε τι ηλικίες απευθύνεται;
Θα πρέπει να αναφέρω ότι το «Μωβ με γκρι» απαιτεί λογοτεχνική, μα κυρίως ανθρώπινη ωριμότητα. Είναι απ’ αυτά τα έργα, που μόνο να σου δώσουν θέλουν. Είναι ένα έργο για τον άνθρωπο και θέλω να πιστεύω πως μας αφορά όλους.

Από πού μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το βιβλίο σου;
Οι συγγραφείς ακολουθούμε αναγκαστικά τις εκδοτικές νοοτροπίες των οίκων που εμπιστεύονται τις γραφή μας. Οι εκδόσεις Διάνυσμα διαθέτουν το βιβλίο με παραγγελία στο mail: ekdoseisdianisma@gmail.com, ή στο τηλέφωνο: 6974940922 και στο e-shop των εκδόσεων. Πωλείται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, αν θέλει ένας ενδιαφερόμενος αναγνώστης, μπορεί να το ζητήσει στο βιβλιοπωλείο της πόλης/περιοχής του, να έρθει σε επαφή με τις εκδόσεις και να το προμηθευτεί.

Θα ακολουθήσει και δεύτερο σύγγραμμα Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;
Μέσα Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσει η «2η ομαδική » της Εβδομαδιαίας ποιητικής εφημερίδας και των εκδόσεων Διάνυσμα, [που συνεργαστήκαμε και στο «Μωβ…».] Πρόκειται για μια πολυάνθρωπη λογοτεχνική πρόταση. Συμμετέχω με άλλους 35 αξιόλογους λογοτέχνες, ήταν μεγάλη μας χαρά! Επίσης μου έχουν προτείνει να κάνω στην Αθήνα και στο νησί μου, την Κρήτη κάποιες παρουσιάσεις του Μωβ με γκρι. Σκέφτομαι ακόμη να προχωρήσω σε έκδοση μιας πολυάριθμης ποιητικής μου συλλογής. Ενώ «παίζω» με τη σκέψη να ανεβάσω το “Μωβ με γκρι” στη σκηνή. Ελπίζω στο καλύτερο!!!!!

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *