ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 2016-2017

“ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΟΜΑΙ ΑΠΟ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ”

Ο ηθοποιός Βαλεντίνος Τσίλογλου μίλησε στο Athens Art theater και στην Άννα Χατζή για το θέατρο, την υποκριτική, τα πρώτα του βήματα στο χώρο, τη συγγραφή, τη σκηνοθεσία, την τηλεόραση, την παράσταση “ΨΕΥΤΟΥΠΗΡΕΤΡΙΑ” σε σκηνοθεσία του Ζαχαρία Ρόχα, τον ρόλο τον οποίο υποδύεται και τα νέα του σχέδια.

Πότε αποφάσισες ότι το επάγγελμα το ηθοποιού είναι αυτό που σου ταιριάζει;
Από μικρός.Μου άρεσε να παίζω θέατρο, στις εορταστικές εκδηλώσεις του σχολείου. Ωστόσο με την υποκριτική αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά όταν πέρασα στο πανεπιστήμιο. Πέρασα στο τμήμα κοινωνικής διοίκησης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ευτυχώς συνειδητοποίησα νωρίς ότι είναι κάτι που δεν με καλύπτει, δεν με εκφράζει και έτσι αποφάσισα να μην το συνεχίσω. 

Ποια ήταν η πρώτη σου εμπειρία στο θέατρο;
Επαγγελματικά με το θέατρο ξεκίνησα να ασχολούμαι το 2010 ανεβάζοντας το πρώτο μου θεατρικό έργο με τίτλο «Σκοτεινός Προβολέας». Ένα κοινωνικό – δράμα που περιστρέφονταν γύρω από την ζωή δυο ιερόδουλων γυναικών.

Με τη συγγραφή πότε άρχισες να ασχολείσαι επαγγελματικά;
Από το 2010 όπως σου είπα με το «Σκοτεινό Προβολέα» και μετά ήρθαν τα υπόλοιπα. «Αντέχεις – παιχνίδι αντοχής», Μ.Α.Ν.Ι.Α SOS ,Not now…on Saturday, Queen H, Οικογενειακά Μπουκώματα, Συγκατοίκηση της Συμφοράς που κέρδισε και το βραβείο κοινού στα queer theater awards 2016 κ.α. Έχω στο συρτάρι μου και θεατρικά έργα που δεν ανέβηκαν ακόμα. Περιμένουν την κατάλληλη στιγμή.

Τι είδους κείμενα σε εμπνέουν;
Γράφω στα τυφλά. Οτι μου έρθει εκείνη την στιγμή στο κεφάλι. Χωρίς   πλάνο και σκελετό. Ωστόσο γνωρίζω από την αρχή τους χαρακτήρες που θα χρησιμοποιήσω. Δεν εμπνέομαι απο κείμενα αλλά από συγγραφείς όπως την Λένα Κιτσοπούλου και την Μαργαρίτα Καραπάνου.

Η σκηνοθεσία σου αρέσει το ίδιο με την υποκριτική;
Γίνεται παστίτσιο χωρίς μπεσαμέλ; Δε γίνεται. Διαφορετικό άγχος, διαφορετική ενέργεια και διαφορετική μαγεία χρησιμοποιείς και στα δύο. Δεν τα ξεχωρίζω τα γουστάρω εξίσου. Αλλά η συγγραφή ενός νέου θεατρικού έργου είναι το τοπ.

Η τηλεόραση σε ενδιαφέρει;
Φυσικά και με ενδιαφέρει και όποιος λέει «δεν» λέει ψέματα. Άποψη μου είναι φυσικά αυτό. Σίγουρα δεν θα πήγαινα για να περάσω πίσω από την πρωταγωνίστρια και να σβήσω ένα τσιγάρο.

Σε βλέπουμε στην παράσταση η «Ψευτουπηρέτρια» σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Ρόχα. Πες μας λίγα λόγια για το έργο;
Ένα κλασικό έργο με διαχρονικό μήνυμα που αποδίδεται με μοντέρνο τρόπο.Το έργο καυτηριάζει την υποκρισία της «καλής» κοινωνίας και τις σχέσεις που δημιουργούν οι άνθρωποι, που ανήκουν σε αυτή. Κύριοι και υπηρέτες μπερδεύονται μεταξύ τους, δημιουργούν ίντριγκες, λένε ψέματα και φορούν προσωπεία. Μόνο ο «Ιππότης» είναι αληθινά ακέραιος και ηθικός χαρακτήρας παρ’όλο που είναι ο μόνος μεταμφιεσμένος. Ένα έργο του Μαριβώ σε μια απίστευτη διασκευή του Ζαχαρία Ρόχα που έδωσε άλλο χρώμα και το προσάρμοσε και στα σημερινά δεδομένα χωρίς να χάσει την αίγλη εκείνης της εποχής.

Εξουσία και χρήμα. Πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει ο συνδυασμός αυτών;
Πολύ επικίνδυνος.Το βασικό είναι να υπάρχει ισορροπία και το μυαλό να βρίσκεται στο κεφάλι.

Ένα έργο το οποίο γράφτηκε το 1724 και μέχρι σήμερα διατηρεί τη δύναμη της ποιητικής γραφής του. Τι είναι αυτό που το κάνει 
ιδιαίτερο;

Το έργο είναι επίκαιρο καθώς το φλέγον ζήτημα  είναι το οικονομικό. Το χρήμα είναι  το βασικό πρόβλημα  και παραμένει αναλλοίωτο στη πάροδο του χρόνου. Άνθρωποι δόλιοι, πονηροί, αφελείς, φιλοχρήματοι, πλούσιοι και φτωχοί, αφεντικά και ‘υπηρέτες’ άγονται και φέρονται σε όλες τις εποχές. Ο θεατής σίγουρα θα ταυτιστεί με κάποιον από αυτούς τους χαρακτήρες που θα δουν επί σκηνής. 

Μία παράσταση καυστική, ανατρεπτική και με πολύ χιούμορ. 
Ποιός ο στόχος της;

Η ψυχαγωγία του θεατή αρχικά. Να περάσει καλά, να γελάσει και να ταυτιστεί με κάποιον από τους χαρακτήρες του έργου. Στη συνέχεια είναι στη βούληση του καθενός τι θα κρατήσει και τι θα αφήσει πίσω του.

Ο ρόλος σου ως υπηρέτης έχει πολλά κωμικά στοιχεία. Είσαι γενικά άνθρωπος με χιούμορ;
Ο Αρλεκέν είναι ένας ρόλος που είμαι ερωτευμένος μαζί του. Είναι αφελής, φαντασμένος, χιουμορίστας, του αρέσει να φέρνει τους άλλους  σε δύσκολη θέση και να κλέβει την παράσταση. Τον αγαπώ! Ναι, έχω χιούμορ στην ζωη μου και το χρησιμοποιώ κάθε στιγμή. Μ’αρέσει να γελάω και επιδιώκω να συναναστρέφομαι με ανθρώπους που κάνουν το ίδιο. Δεν αντέχω την μιζέρια και την μαυρίλα.

Με τρεις λέξεις πως θα χαρακτήριζες την παράσταση;
Εντυπωσιακή, χαρούμενη, έξυπνη. Και άλλες τρεις λέξεις. Υπογραφή Ζαχαρίας Ρόχας. Εγγύηση.

Τα επόμενα σου σχέδια για τη συνέχεια της σεζόν ποια είναι;
Βρίσκομαι σε συζητήσεις για διάφορα το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σκηνοθετήσω την θεατρική παράσταση του Γ.Αγγελίδη «Δικός Σου» που θα ανέβει τον Φεβρουάριου.

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *