Δηλώσεις - Ρεπορτάζ Παραστάσεων

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ “ΘΕΙΟΥ ΒΑΝΙΑ”

20/01/2015

Σε πολύ ζεστό κλίμα και με σπουδαίες παρουσίες πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα του «Θείου Βάνια» χθες στο θέατρο « Δημήτρης Χόρν». Η παράσταση εντυπωσίασε και συγκίνησε όλους όσους βρέθηκαν στην αίθουσα του θεάτρου. Φίλοι, συνάδελφοι και γνωστοί των πρωταγωνιστών μίλησαν με ενθουσιασμό για την σκηνοθεσία , τις ερμηνείες, το έργο, την μετάφραση και όλους όσους δούλεψαν για το ανέβασμα της παράστασης.

Στο Athens Art Theater και στην Άννα Χατζή μίλησαν οι : Μίμης Πλέσσας, Ξένια Καλογεροπούλου, Γιάννης Σμαραγδής, Γιώργος Αρμένης, Κάτια Δανδουλάκη, Κώστας Καζάκος, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Μιχάλης Μητρούσης, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Μαρία Κωνσταντάκη, Λουκία Μιχαλοπούλου , Δημήτρης Μυλωνάς , Μπέσυ Μάλφα, Γαλήνη Τσεβά, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Ζώγια Σεβαστιανού, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Κατερίνα Λέχου, Πέγκυ Σταθακοπούλου.

Δείτε αναλυτικά τι δήλωσαν:

Μίμης Πλέσσας: Μέχρι στιγμής είναι συγκλονιστικό. Στο θέατρο δεν υπάρχει παλιό έργο. Είναι ο τρόπος με τον οποίο ανεβαίνει κάθε φορά. Όσοι έχουν την ευτυχία να είναι αυτή την στιγμή συμμέτοχοι αυτής της εκπληκτικής παράστασης είναι σπουδαίοι ηθοποιοί . Είχα την ευτυχία με την Κάτια Δανδουλάκη να κάνουμε «Γλάρο» στο θέατρο «Κάππα» πριν κάποια χρόνια με Εγγλέζο σκηνοθέτη. Μία παράσταση η οποία μας χάρισε όλα τα ρώσικα βραβεία τα οποία υπάρχουν σε αυτό τον κόσμο. Έτσι όταν ο Γιάννης με τον οποίο μας συνδέει μία φιλία από τον κινηματογράφο μου είπε να έρθω σε αυτή την παράσταση. Άφησα μία ηχογράφηση, άλλαξα μία παρουσία στην τηλεόραση και φρόντισα να είμαι εδώ από νωρίς. Δεν μετάνιωσα ούτε στιγμή. Είναι συγκλονιστικό.

Ξένια Καλογεροπούλου: Είναι ένα από τα ωραιότερα έργα που υπάρχουν. Οι ηθοποιοί είναι όλοι εξαιρετικοί και είναι φυσικό να περνάμε πάρα πολύ ωραία. Είναι ένα έργο διαχρονικό το οποίο πάντα θα έχει το κοινό του και όλα είναι υπέροχα.

Γιάννης Σμαραγδής: Το ελληνικό θέατρο αυτή την εποχή είναι ένας ναός καταφυγής της ανθρώπινης ψυχής. Οι δοκιμαζόμενοι άνθρωποι βρίσκουν τον ιερό ρόλο του θεάτρου. Η συγκεκριμένη παράσταση δεν είναι μόνο το έργο το οποίο είναι σπουδαίο , αλλά μου έκανε εντύπωση η σκηνοθεσία του και βεβαίως οι ερμηνείες οι οποίες είναι καταπληκτικές. Είμαι ευτυχής που ήρθα να δω την παράσταση σήμερα και βλέπουμε ότι οι Έλληνες ηθοποιοί είναι εξαιρετικής ποιότητας και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους ξένους.

Γιώργος Αρμένης: Πριν κάποια χρόνια είχα ανεβάσει τον «Θείο Βάινα», την εποχή που τον είχε παίξει και ο Γιάννης Μπέζος. Οπότε βλέπω έναν τρίτο Βάνια ο οποίος μου αρέσει πάρα πολύ. Γεύομαι το έργο και το ρουφάω. Οι ερμηνείες είναι καταπληκτικές. Πάνω απ’όλα της Μαρίνας. Σπουδαίοι οι Γιάννης Φέρτης και Γιάννης Βόγλης όπως και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές. Συγχαρητήρια στην κυρία Μελεμέ και σε όλους. Άψογο εικαστικά. Είμαι ευτυχής που το είδα.

Κάτια Δανδουλάκη:  Πρόκειται για μία εξαιρετική παράσταση. Έχω να δω πάρα πολύ καιρό Τσέχοφ και να τον ευχαριστηθώ έτσι. Είναι ο ένας ηθοποιός καλύτερος από τον άλλον και η σκηνοθεσία είναι καταπληκτική . Ξανά θαυμάζω αυτά τα έργα , τα κλασσικά τα οποία είναι τόσο σύγχρονα και μαγεύουν τον θεατή. Δυστυχώς δεν έχουμε καινούργια τέτοια έργα, θα βγουν όμως σιγά σιγά. Αρχίζουμε να βγάζουμε συγγραφείς  και μεγέθη τέτοια. Είναι ξεχωριστοί όλοι τους, θαυμάζω έναν έναν ξεχωριστά και είναι από τις καλύτερες παραστάσεις που έχω δει τα τελευταία χρόνια.

Κώστας Καζάκος: Είμαι πολύ συγκινημένος που βλέπω αυτούς τους ηθοποιούς. Όλο το επιτελείο είναι διαμάντια.  Το έργο είναι μεγάλο και η Μελεμέ η οποία το σκηνοθέτησε είναι συγγενικό μου πρόσωπο, υπήρξε μαθήτρια μου και έχουν κάνει μία σπουδαία δουλειά.

Αλέξανδρος Λογοθέτης: Είναι μία άρτια δουλειά με συγκίνηση και ωραία ατμόσφαιρα στο ύφος του Τσέχοφ που περιμένουμε να δούμε. Οι ερμηνείες ήταν εξαιρετικές, πολύ όμορφες στιγμές και γενικά μια πάρα πολύ όμορφη παράσταση.

Μιχάλης Μητρούσης : Εξαιρετική πάνω από όλα η μετάφραση. Ο λόγος είναι το σημαντικότερο. Είδαμε ένα έργο του «Τσέχοφ» , αριστούργημα , είχε πολύ όμορφη ατμόσφαιρα, οι ηθοποιοί ήταν εξαιρετικοί όλοι, σε όλα τα επίπεδα και είναι μία άρτια παραγωγή.  

Θανάσης Τσαλταμπάσης: Ήταν μία απίστευτη σκηνοθεσία, καταπληκτικοί όλοι οι ηθοποιοί. Κράτησα την ατμόσφαιρα του «Τσέχοφ» και του «θείου Βάινα» έτσι όπως την  έχω στο μυαλό μου. Συγκινήθηκα και ήταν σαν να ήμασταν μαζί με τους ήρωες. Πέρασα καταπληκτικά.

Μαρία Κωνσταντάκη: Θεωρώ ότι είναι μία πάρα πολύ καλή παράσταση η οποία αναδεικνύει το κείμενο και τους ηθοποιούς. Είχε μία απλότητα η οποία αναδείκνυε το χιούμορ του «Τσέχωφ» το οποίο πολλές φορές είναι παραμελημένο. Για μένα η αρχή είναι ο λόγος και μία σκηνοθεσία είναι πετυχημένη όταν φαίνονται οι αποχρώσεις και πτυχές του κειμένου και όταν οι ηθοποιοί μπορούν να βγάλουν όλες τις αποχρώσεις του ρόλου. Αυτό σήμερα  λοιπόν το είδα.

Λουκία Μιχαλοπούλου: Καταρχάς είναι ένα έργο το οποίο αγαπώ πάρα πολύ. Είναι μία πάρα πολύ καλή παράσταση. Η Λιλλύ  Μελεμέ έχω την τιμή να είναι πέρα από συνεργάτης μου και είναι και πολύ φίλη μου. Οπότε η συγκίνηση είναι διπλή. Είναι μία τρομερή δουλειά με απίστευτους ηθοποιούς  και μου άρεσε ιδιαίτερα.  

Δημήτρης Μυλωνάς: Μου άρεσε πολύ η παράσταση, δεν βαρέθηκα καθόλου Όλα ήταν εξαιρετικά. Διέκρινα την Μαρίνα Ψάλτη και γενικά πέρασα υπέροχα.

Μπέσυ Μάλφα: Η παράσταση μου άρεσε πάρα πολύ. Είναι ένα έργο το οποίο το έχω δει αρκετές φορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό , το έχω διαβάσει και ξανά διαβάσει γιατί το αγαπώ και το αγαπώ για συγκεκριμένους λόγους. Ειδικά για τον τελευταίο μονόλογο ο οποίος έχει να κάνει με την ζωή και τον θάνατο. Η παράσταση τολμώ να πω ότι με ενθουσίασε. Θα ξεκινήσω με τα κοστούμια τα οποία ήταν εξαιρετικά. Γιατί είναι πολύ δύσκολο ένα κοστούμι να είναι κοντά στην εποχή και να είναι και μοντέρνο. Το μεγαλείο της παράστασης αυτής είναι οι ηθοποιοί , οι οποίοι είναι τόσο σπουδαίοι και με συγκινούν. Η εκδοχή της σκηνοθεσίας ήταν πάρα πολύ ωραία. Ένα καινούργιο στοιχείο πολύ δυνατό για το θέατρο. Εύχομαι ότι καλύτερο στην σκηνοθέτη και σε όλους.

Γαλήνη Τσεβά: Περάσαμε πολύ καλά. Ήταν μία αξιόλογη παράσταση με ένα κλασικό ανέβασμα και χάρηκα ιδιαίτερα με αυτό. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη γιατί μου θύμισε τα χρόνια τα οποία έδινα εξετάσεις  με τον μονόλογο της Σόνιας.  Μου άρεσε πάρα πολύ που δεν είδα μία πειραγμένη εκδοχή γιατί φέτος κλείνουν 100 χρόνια από τον θάνατο του Τσέχοφ. Αυτό θα μπορούσε να ήταν μία αφορμή για διάφορα πειράματα. Δεν είμαι υπέρ και χάρηκα που είδα ένα κλασσικό ανέβασμα.  

Παναγιώτης Μπουγιούρης: Είμαι βαθιά συγκινημένος για δύο πολύ σημαντικούς λόγους.  Ο πρώτος είναι , ότι και εγώ είχα την τιμή πριν μερικά χρόνια να υποδυθώ τον Αστρόφ. Ένα έργο το οποίο γνωρίζω πολύ καλά και με συγκινεί πάντοτε. Τότε τον Θείο Βάνια τον ερμήνευε ο αείμνηστος Σοφοκλής Πέππας. Επιπλέον η σκηνοθέτιδα της παράστασης Λιλλύ Μελεμέ θεωρώ ότι είναι μία από τις πιο ταλαντούχες και ανερχόμενες σκηνοθέτιδες μας αυτή την στιγμή . Ήταν συμμαθήτρια μου και μου έκανε την τιμή πριν από δύο χρόνια να με σκηνοθετήσει στον «Επιθεωρητή» του «Γκόγκολ». Δεν ξέρω αν μπορώ να είμαι πολύ αντικειμενικός γιατί όπως καταλαβαίνεις για πολλούς λόγους είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένος με αυτή την παράσταση. Παρόλα αυτά θα πω ότι πέρα του ότι είναι ένα υπέροχο κλασικό έργο , χάρηκα πάρα πολύ γιατί είδα μία πολύ φρέσκια ανάγνωση.

Ζώγια Σεβαστιανού: Βρήκα την παράσταση εξαιρετική. Η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετική. Οι ερμηνείες επίσης. Ήταν η ατμόσφαιρα του Τσέχωφ αλλά και  λίγο προς το σύγχρονο. Μου άρεσε πάρα πολύ. Συγχαρητήρια σε όλους.

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Είναι μια υπέροχη παράσταση, σαν το παλιό καλό κρασί. Ένα έργο από τα πιο αγαπημένα μου και από τα πιο σπουδαία νομίζω του παγκόσμιου δραματολογίου. Εγώ προσωπικά συγκινήθηκα βαθύτατα. Όλοι οι ερμηνευτές σπουδαίοι. Ένας και ένας. Όσο για την σκηνοθέτιδα, έχω ξανά δει δουλειά της στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Λαμίας και έχω ενθουσιαστεί από τότε.

Γεράσιμος Σκιαδαρέσης: Εξαιρετική παράσταση. Εγώ λάτρεψα τους ηθοποιούς. Είναι μία δουλειά για την οποία ήμουν σίγουρος ότι θα ξεχωρίσει. Ο κάθε ένας είναι πολύ αγαπημένος και μία ξεχωριστή ιστορία  στο θέατρο. Χάρηκα πάρα πολύ. Είναι μία πραγματικά σπάνια διανομή. Πολλά πολλά συγχαρητήρια.

Κατερίνα Λέχου: Θεωρώ ότι ήταν εξαιρετική παράσταση. Σπάνια βλέπουμε τον Τσέχωφ έτσι παιγμένο. Έχει αυτό το ευφρόσυνο του αφρού από πάνω , αλλά και όλο το βάθος και το βύθισμα. Οι ηθοποιοί ήταν όλοι εξαιρετικοί και νομίζω ότι ήταν από τις ωραιότερες παραστάσεις Τσέχοφ που έχω δει.

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Πέρα του ότι ανακαλύπτεις ξανά και ξανά πόσο μεγάλο έργο είναι, νομίζω ότι η παράσταση φώτισε πάρα πολλές πλευρές τις οποίες δεν τις βλέπεις συχνά και ως προς το μέγεθος των ηρώων και ως προς τις κωμικές πλευρές και τις ανατροπές τις οποίες έχουν οι ήρωες μέσα από τις καταστάσεις. Ήταν βαθύτατα ποιητικό με έναν τρόπο και με συγκίνησε πάρα πολύ η παράσταση. Όλες οι ερμηνείες ήταν εξαιρετικές.

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *