ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 2016-2017

«Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΗ ΑΡΕΤΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ»

Η αγαπημένη, ταλαντούχα και επιτυχημένη ηθοποιός Μυρτώ Αλικάκη μίλησε στο Athens Art Theater και στην Άννα Χατζή για τις παραστάσεις «Το Ψέμα» σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Αθερίδη στο θέατρο «Μικρό Παλλάς» και «Οι Γυναίκες» της Αναστασίας Μουτσάτσου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο στις οποίες πρωταγωνιστεί, το ψέμα και την αλήθεια, τις μέχρι τώρα συνεργασίες της στο χώρο της υποκριτικής, την σημερινή τηλεόραση,  την τηλεοπτική σειρά «Ταμάμ» και τον ρόλο της, την μουσική, την τηλεοπτική εκπομπή στην ΕΡΤ3 την οποία παρουσιάζει με τον Χάρη Μαυρουδή και τις δύο ταινίες οι οποίες θα προβληθούν στις επόμενες ημέρες στον κινηματογράφο.

Μία από τις δύο παραστάσεις στην οποία πρωταγωνιστείς «Το ψέμα» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη στο θέατρο «Μικρό Παλλάς». Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Με το θοδωρή έχουμε χρόνια μία συμπάθεια. Με πήρε τηλέφωνο το καλοκαίρι, μου πρότεινε τη συνεργασία, μου άρεσε πολύ ο θίασος καθώς και το έργο το οποίο είναι πολύ ωραίο και έτσι δέχτηκα.

Ποιος ο ρόλος σου σε αυτή την παράσταση;
Σε αυτό το έργο υπάρχουν δύο ζευγάρια. Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι είναι της Σμαράγδας και του Θοδωρή. Υπάρχει και ένα άλλο φιλικό ζευγάρι το οποίο έρχεται για ένα δείπνο στο σπίτι τους. Εκεί αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μία απιστία, με υποψίες οι οποίες δείχνουν ότι δεν είναι όλα έτσι όπως φαίνονται. Είναι λοιπόν ένα έργο το οποίο εστιάζει στο αν πρέπει να λες την αλήθεια ή να αποκρύπτεις κάποια πράγματα. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του έργου.

Πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει ένα ψέμα;
Και το ψέμα αλλά και η αλήθεια μπορεί να γίνει επικίνδυνη κάποιες φορές. Δεν μπορεί να πάρει κανείς μία γενική απόφαση γύρω από αυτό. Είναι στο χέρι του καθενός να ζυγίζει πως θα διαχειριστεί μία κατάσταση. Στη ζωή δεν έρχονται τα πράγματα όπως πρέπει ή όπως θα έπρεπε. Υπάρχουν στιγμές όπου υποκύπτουμε σε αδυναμίες ή που ο άλλος υποκύπτει και εμείς θα πρέπει να το διαχειριστούμε. Θεωρώ ότι είναι τελείως υποκειμενικά όλα αυτά.

Υπάρχουν περιπτώσεις που το ψέμα μπορεί να είναι απαραίτητο;
Εγώ το πιστεύω αυτό. Η απόλυτη ειλικρίνεια είναι μία παρεξηγημένη αρετή σε κάποιες περιπτώσεις. Το θέμα είναι που θα οδηγήσει μία αποκάλυψη.

Στη προσωπική σου ζωή προτιμάς την αλήθεια;
Γενικά είμαι άνθρωπος ειλικρινής και ευθύς. Έχει τύχει όμως να αποκρύψω κάτι. Αν έχω κρίνει ότι δεν έχει νόημα να το πω.

Παράλληλα πρωταγωνιστείς και στην παράσταση Οι «Γυναίκες» στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Τι πραγματεύεται το έργο;
Το έργο στην πραγματικότητα είναι ένας μονόλογος τον οποίο έχει γράψει η Αναστασία Μουτσάτσου. Είναι η ιστορία μίας γυναίκας , η διήγηση της ζωής της, η οποία έχει περάσει πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Την συναντάμε σήμερα όπου είναι πλέον μία μεγάλη γυναίκα η οποία έχει απόκτηση μία κόρη και προσπαθεί να συμφιλιωθεί με το παρελθόν , με αυτά που της έχουν συμβεί και στην πραγματικότητα να αγαπήσει τον εαυτό της. Λίγο πολύ αυτό είναι οικείο σε όλους μας. Όλοι νομίζω ότι καθώς μεγαλώνουμε προσπαθούμε να αποδεχτούμε αυτό που είμαστε. Με τα καλά του και τα κακά του και να βρούμε ένα σημείο ισορροπίας. Είναι μία μουσικό θεατρική παράσταση. Ο λόγος συμπληρώνεται αλλά και συμπληρώνει το τραγούδι και είναι μία πολύ ισότιμη σχέση ανάμεσα στην Φωτεινή, την Αναστασία και μένα όπου είμαστε οι τρεις φωνές της ίδιας ψυχής.

Επίσης σε βλέπουμε στη επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «ΤΑΜΑΜ» η οποία συνεχίζει για 3η συνεχόμενη χρονιά. Επιστρέφεις στο τηλεοπτικό γυαλί. Είσαι από τις ηθοποιούς που έχουν πρωταγωνιστήσει σε πολλές και επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές. Τι έχεις κερδίσει μέσα από το τηλεοπτικό γυαλί;
Στα χρόνια που έχω δουλέψει στην τηλεόραση είχα την τύχη να κάνω πολύ όμορφες δουλειές και να συνεργαστώ με πολλούς υπέροχους ανθρώπους, συναδέλφους αλλά και σκηνοθέτες. Θεωρώ ότι όπου και αν βρίσκεται μία δουλειά , είτε βρίσκεται στην τηλεόραση, είτε στον κινηματογράφο είτε στο θέατρο, όταν είναι πλαισιωμένη από αξιόλογους ανθρώπους πάντα έχεις να κερδίσεις κάτι. Φυσικά η τηλεόραση προσφέρει μία αναγνωρισιμότητα η οποία είναι πάρα πολύ χρήσιμη στη διάρκεια μιας καριέρας ενός ηθοποιού. Διότι οπωσδήποτε παίζει και αυτό έναν ρόλο στην επιλογή που κάνουν κάποιοι άνθρωποι. Χωρίς να θεωρώ ότι όποιος δεν είναι αναγνωρίσιμος από την τηλεόραση έχει λιγότερη αξία. Έχω ζήσει υπέροχες στιγμές στην τηλεόραση.
 
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι η τηλεόραση δεν έχει την ίδια απήχηση που είχε κάποτε. Ποια η γνώμη σου για τη σημερινή τηλεόραση;
Η σημερινή τηλεόραση εξαιτίας της γενικής δυσκολίας που υπάρχει , προσπαθεί να επιβιώσει κάνοντας πιο οικονομικές παραγωγές. Αυτό έχει ένα αντίκτυπο καθώς επίσης και λιγότερες παραγωγές. Είναι τρομερά εντυπωσιακό το γεγονός ότι το «MEGA» που εδώ και τόσους μήνες παίζει μόνο επαναλήψεις είναι πρώτο σε τηλεθέαση. Η τηλεόραση αυτή τη στιγμή περνάει μία κρίση μαζί με όλη τη χώρα. Όλοι έχουμε μάθει να δουλεύουμε με χαμηλότερα στάνταρς, πληρωνόμαστε λιγότερο όπως και οι θεατές να ανέχονται λιγότερο καλές δουλειές. Αλλά η τηλεόραση είναι ένα μέσο το οποίο βρίσκεται σε ένα σπίτι και συντροφεύει τον κόσμο που δεν μπορεί να βγει έξω. Εγώ δεν ήμουν ποτέ άνθρωπος που έβλεπε τηλεόραση, πάντα προτιμούσα να κάνω κάτι άλλο. Αλλά υπάρχουν άνθρωποι που την αγαπάνε.
 
Παίζοντας σε τρεις διαφορετικούς ρόλους. Είναι δύσκολη για σένα αυτή η εναλλαγή των ρόλων;
Η εναλλαγή δεν είναι δύσκολη αντιθέτως με ευχαριστεί πάρα πολύ. Το δύσκολο είναι ότι επιφέρει πολύ κούραση όλο αυτό. Είναι κάποιες φορές αγχωτικό. Αλλά επειδή είμαι ένας άνθρωπος που μου αρέσει να κρατάω τα θετικά και να βλέπω το ποτήρι μισό γεμάτο, κρατάω μέσα μου ακριβώς αυτό. Θεωρώ μεγάλη τύχη που μέσα σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη την οποία ζούμε κάνω αυτά τα όμορφα πράγματα.
 
Σε φόβισε το γεγονός ότι αντικατέστησες την Μαρία Λεκάκη στο «Ταμάμ» έπειτα από δύο χρόνια προβολής της σειράς;
Δεν είμαι άνθρωπος που αντιλαμβάνεται τα πράγματα συγκριτικά και ανταγωνιστικά. Η Μαρία ήταν εξαιρετική σε αυτό το ρόλο. Από τη στιγμή μου αποφάσισε να αποχωρήσει και το έργο έπρεπε να συνεχιστεί και μου έγινε αυτή η πρόταση, αποφάσισα να υποδυθώ την Μυρτώ με τον δικό μου τρόπο. Μου είναι τελείως αποδεκτό και φυσιολογικό στο μυαλό μου ότι κάποιοι μπορεί να προτιμούν την εκδοχή της Μαρίας και κάποιοι άλλοι την δική μου. Δεν το βλέπω ανταγωνιστικά με αυτή την έννοια. Οπότε δε θα έλεγα ότι με φόβισε.
 
Η βασική προϋπόθεση για να ερμηνεύσεις έναν ρόλο ποια είναι;
Θα έλεγα ότι είναι περισσότερο οι συνεργάτες, οι άνθρωποι και λιγότερο ο ρόλος.
 
Υπήρχαν φορές στην μέχρι τώρα καριέρα σου που να ερμήνευσες έναν ρόλο ή να κάνεις μία δουλειά η οποία να μη σε εξέφραζε;
Φυσικά και έχει συμβεί. Υπήρξε φορά που πίστευα ότι με εξέφραζε και τελικά αποδείχτηκε το αντίθετο.
 
Πως το αντιμετώπισες;
Στην δουλειά μου δεν παρατάς τίποτα στη μέση. Όπως και να έχει, μένεις εκεί και το παλεύεις. Είναι αντιεπαγγελματικό, εκτός βέβαια από ακραίες περιπτώσεις. Δεν μου έχει συμβεί κάτι ακραίο. Δεν εγκατέλειψα ποτέ κάποια δουλειά. Θεωρώ ότι και αυτό είναι στο πρόγραμμα. Όλες οι δουλειές και σε όλους τους τομείς της ζωής δεν κάνεις πάντα ακριβώς αυτό το οποίο θέλεις. Πάντα κάτι μαθαίνεις από αυτό άλλωστε.
 
Υπάρχει κάποιος ρόλος σταθμός για σένα και που σε έχει βοηθήσει για τη συνέχεια της πορείας σου στο χώρο της υποκριτικής;
Αλίμονο. Η «Αναστασία» ήταν ένας σταθμός τεράστιος. Η θητεία μου στο θέατρο «Αμόρε» , «τα υπέροχα πλάσματα» και κάποιες άλλες μεμονωμένες δουλειές όπως το «Περιμένοντας τον Γκοντό» στο θέατρο Τέχνης πριν από κάποια χρόνια. Θα έλεγα και οι «Οι γυναίκες» είναι κάτι τέτοιο γιατί έχω κληθεί να κάνω κάτι που δεν έχω ξανά κάνει ποτέ. Να τραγουδήσω δηλαδή σε μία μουσική σκηνή.
 
Με τη μουσική ασχολείσαι;
Δεν ασχολούμαι σε επίπεδο επαγγελματικό. Αλλά αγαπάω πολύ την μουσική, ακούω μουσική και δεν μπορώ να φανταστώ μία ζωή χωρίς αυτήν. Την εκτιμώ πολύ.
 
Ο συνδυασμός της μουσικής με την υποκριτική , πιστεύεις ότι είναι απαραίτητος;
Ένας ηθοποιός πρέπει να μπορεί για μένα με έναν τρόπο να τα κάνει όλα ή όσα περισσότερα μπορεί. Πάντως μου αρέσουν οι προκλήσεις.
 
Ρισκάρεις εύκολα;
Ρισκάρω αρκετά εύκολα. Ειδικά στη δουλειά νομίζω είμαι θαρραλέα.
 
Υπάρχουν σχέδια μετά από αυτές τις ήδη υπάρχουσες συνεργασίες;
Προς το παρόν όχι. Υπάρχει και μία πολιτιστική εκπομπή στην ΕΡΤ 3 που δεν αναφέραμε την οποία παρουσιάζουμε μαζί με τον Χάρη τον Μαυρουδή. Έχει ολοκληρώσει τα γυρίσματα της αλλά εξακολουθεί να προβάλλεται και υπάρχει περίπτωση να πάρει μία παράταση και επίσης έχω κάνει δύο ταινίες τις οποίες περιμένω να προβληθούν στις αίθουσες.

Οι φωτογραφίες είναι από τους Λουκάς Ζιάρας, Χρήστος Καλαϊτζόγλου.

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *