ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 2015-2016

“ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΩ ΜΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ”

Ο ταλαντούχος ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Ιάκωβος Μυλωνάς μίλησε στην Άννα Χατζή και στο Athens Art Theater για τα παιδικά του χρόνια, τα πρώτα του βήματα στην υποκριτική, τη συγγραφή , τη σκηνοθεσία, την εμπειρία του στο εξωτερικό, το νέο θεατρικό του μονόλογο “Η τέλεια γυναίκα” και τα επόμενα σχέδια του.

Τα πρώτα σου βήματα ήταν σε παιδικές παραστάσεις. Ήταν απόφαση ζωής η επιλογή του ηθοποιού ως επάγγελμα;
Στην αρχή ήθελα να γίνω χορευτής, αλλά ήταν πολύ παρεξηγημένο επάγγελμα. Μετά ήθελα να γίνω τραγουδιστής αλλά χρειαζόμουν αρκετή δουλειά στη φωνή μου. Έτσι στα 16 μου αποφάσισα να γίνω ηθοποιός γιατί μ’ αυτό το επάγγελμα θα μπορούσα να παίζω, να τραγουδάω και να χορεύω. Μπορεί να ακούγεται αθώο, αλλά ακόμα αυτό θέλω να κάνω.

Με τη συγγραφή από πότε άρχισες να ασχολείσαι;
Από μικρός έγραφα τραγούδια και τα τραγουδούσα με την κιθάρα μου. Μ’ άρεσε πάρα πολύ να δημιουργείς κάτι που μπορούσες να το κάνεις ότι θέλεις. Ήσουν ο Θεός του. Στο χαρτί, τους ήρωες σου μπορείς να τους κάνεις ότι θέλεις. Εσύ αποφασίζεις για τη ζωή τους και μ’ αυτό τον τρόπο τη ζεις κιόλας. Νομίζω ότι άρχισα να γράφω για να δημιουργήσω μια σταθερότητα στη ζωή μου. Βλέπεις στο χαρτί εσύ οδηγείς τη ζωή, στη ζωή όμως δεν ξέρουμε που πάνε τα τέσσερα.

Στο εξωτερικό τι σε ώθησε;
Η αγάπη μου για το καινούριο, για το νέο. Βαριέμαι πολύ εύκολα. Εκεί υπήρχε ένας ολόκληρος κόσμος, που δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου, πως θα συνέχιζα να ζω χωρίς να τον δω με τα μάτια μου

Τι πιστεύεις ότι σε έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα στη δουλειά σου;
Ο ολοκληρωτικός έρωτας που έχω γι’ αυτή τη δουλειά.

Πως ήταν η εμπειρία σου ως καθηγητής σε δραματική σχολή;
Υπέροχη. Μ’ αρέσει πάρα πολύ να διδάσκω
 
Πως αποφάσισες να ανεβάσεις φέτος μονόλογο;
Φέτος έπαιξα σε ένα έργο με 8 πρόσωπα και συγχρόνως έκανα και τον κωμικό μονόλογο. Το ανέβασα μάλλον γιατί μπορούσα.
 
Χρησιμοποιείς προσωπικά βιώματα στα κείμενα σου; 
Ελάχιστα. Τις περισσότερες φορές οι πληροφορίες μου είναι απ’ τον κόσμο που βλέπω και θέλω να δηλώσω τη στάση μου απέναντι του.
 
Τα έργα σου έχουν έντονα αισθηματικά και ερωτικά στοιχεία. Τι σε ελκύει σε αυτό το κομμάτι;
Νομίζω ότι είναι η ίδια η ζωή. Χωρίς αυτά δεν υπάρχουμε
 
«Η τέλεια γυναίκα» τι πραγματεύεται;
‘’ Η τέλεια γυναίκα’’ είναι ένα έργο που με πολύ κωμικό τρόπο, μιλάει  για ανεκπλήρωτα όνειρα και ανεκπλήρωτους έρωτες, είναι ένα έργο που μιλάει για όλους μας και σε όλους μας. Μια βουτιά στην αθωότητα και στη βεβήλωσή της. Μια βουτιά στα χαμένα θέλω μας. Μια μεγαλειώδη ήττα  της καρδιάς απ’ την μέγαιρα που λέγεται κοινή λογική. Με  περίτεχνη δεξιότητα γεννιέται ένας παράλληλος κόσμος απ’ το δικό μας. Ένας  κόσμος που η δίψα για ζωή είναι πραγματική. Ένας κόσμος που η ζωή είναι πραγματική και δεν έχει να κάνει με την κονσέρβα που μας πλασάρουν οι παλιότερες γενιές. Δυστυχώς για ακόμη μια φορά το καινούριο φαίνεται να χάνει απ’ το παλιό. Η νεότητα φαίνεται να χάνει απ’ την παράδοση. Η ήττα όμως είναι μόνο ένα σκαλοπάτι μιας σκάλας που οδηγεί στη νίκη. Η αποτυχία είναι μια ανάσα από την επιτυχία. Η   αγάπη για τη ζωή θα νικήσει στο τέλος.
 
Θεωρείς τον μονόλογο δύσκολο είδος θεάτρου;
Ναι, είναι πολύ δύσκολο. Χρειάζεται πάρα πολύ καλό κείμενο και πολύ σκληρή προετοιμασία για να ανταπεξέλθεις.
 
Ετοιμάζεις κάτι καινούργιο μετά την « Τέλεια γυναίκα»;
Τα καινούρια θα τα μάθεις λίαν συντόμως και φυσικά απ’ τους πρώτους.

1η Δημοσίευση Συνέντευξης: 22-05-2016

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *