ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 2015-2016

“ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΗΘΟΠΟΙΟΣ, ΠΡΟΕΚΥΨΕ”

Ο αγαπημένος και ταλαντούχος ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης Στέλιος Μάινας μίλησε στο Athens Art Theater και στην Άννα Χατζή για τις σπουδές του, την υποκριτική, τα πρώτα του βήματα στον καλλιτεχνικό χώρο, το θέατρο , την τηλεόραση, τον κινηματογράφο,την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά “Το Νησί”, τους ρόλους του, την οικονομική κρίση και τα νέα του σχέδια.

Από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων πως καταλήξατε στην υποκριτική;
Τυχαία. Αν δεχτούμε την τυχαιότητα στη ζωή μας θα εξηγηθούν πολλά μυστήρια. Πότε δεν είχα πρόβλεψη και επιθυμία να γίνω ηθοποιός, προέκυψε. Και τα πρώτα χρόνια της δουλειάς, πάλι δεν ήμουν σίγουρος αν έκανα γι αυτή τη δουλειά. Έδωσα λοιπόν περιθώριο πέντε χρόνια στον εαυτό μου, αν δεν τα καταφέρω να κάνω κάτι άλλο. Δεν μετανιώνω που δεν ασχολήθηκα με τη διοίκηση, αν κάποιος θέλει να κλείσει την επιχείρηση του, μπορεί να με φωνάξει. Είμαι ανίκανος να διοικήσω κι ένα γραφείο όχι επιχείρηση. 

Ο κόσμος σας πρώτο έμαθε και σας αγάπησε από την επιτυχημένη  τηλεοπτική σειρά «Μεν και Δε». Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία με τον Χάρη Ρώμα;
Με ειδοποίησε μια φίλη και συνάδελφος , ότι γίνεται μια ακρόαση στο στούντιο για μια καινούργια σειρά. Έτσι πήγα κι έκανα δοκιμαστικό με το ζευγάρι Ρώμα-Κουρή  και μετά από μερικές μέρες κατέληξαν σε μένα. Οφείλω την επιμονή της σεναριογράφου Άννας Χατζισοφιά και την καλή υποδοχή των άλλων συναδέλφων σε αυτή τη δουλειά που  ήταν και η γνωριμία μου με το ευρύτερο κοινό. 

Έχετε πρωταγωνιστήσει σε πάρα πολλές τηλεοπτικές σειρές. Αγαπάτε την τηλεόραση;
Ακολουθώ το αξίωμα (μεταφέρεις κι επιβάλεις σε κάθε  δουλειά το ήθος και το περιεχόμενο σου), αναγνωρίζοντας πως δεν είναι πάντα αρκετό. Η τηλεόραση είναι πολυπαραγοντικό μέσο και δεν εξαρτάται το αποτέλεσμα μόνο από σένα. Μου αρέσει όμως ,σε μια καλή δουλειά αυτή η εβδομαδιαία συνάντηση με το κοινό. Έχει ενδιαφέρον. 

Σας βλέπουμε τόσο σε κωμικούς όσο και δραματικούς ρόλους. Σας αρέσει η εναλλαγή από ρόλο σε ρόλο;
Η αλήθεια είναι πως καθώς η κωμωδία είναι το δυσκολότερο είδος, με φοβίζει, γιατί  στο δράμα  η αποτυχία δεν είναι θορυβώδης, στην κωμωδία, η αποτυχία είναι τραγωδία.  Κοινώς, δεν βλέπεσαι……

Το «Νησί» στο οποίο πρωταγωνιστήσατε ήταν από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές την ελληνικής τηλεόρασης. Ήταν μία ξεχωριστή δουλειά για σας;
Το “Νησί” ήταν για μένα προσωπικά, ένα δώρο , μια  ευτυχισμένη στιγμή της καριέρας μου και για το κοινό.  Νομίζω, ότι  πιο συγκροτημένο έχω  δει στη μικρή οθόνη .Νιώθω ευγνώμων για τη συμμετοχή μου, και τυχερός συγχρόνως. Επί ευκαιρία, αν κι έχει περάσει πολύς καιρός, αν δεν συνέβαλλε η τοπική κοινωνία, δεν θα γινόταν η σειρά. Η υποδοχή των Κρητικών ήταν  καταπληκτική. Μας αγκάλιασαν, στην κυριολεξία. Ανοίξανε τα σπίτια τους να μας φιλοξενήσουν, τα μπαούλα τους, για να πάρουμε  αντικείμενα εκείνης της εποχής  και γενικά μας υποχρέωσαν, με την φιλοξενία και τη ανοιχτή ψυχή τους.

Το γύρισμα μίας ταινίας τι είδους εμπειρία είναι για σας;
Η ταινία , είναι διαδικασία αποκλειστικής απασχόλησης. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο στη διάρκεια της προετοιμασίας και του γυρίσματος. Αν εννοείται πρωταγωνιστείς.  Αγαπώ τον κινηματογράφο και νομίζω κι αυτός με συμπαθεί . Φυσικά, εννοείται λατρεύω να πηγαίνω στον κινηματογράφο. Μου είναι αδύνατον να δω ταινία στον υπολογιστή μου, η στη τηλεόραση. 

Κατά πόσο σας επηρεάζει το γεγονός ότι και η γυναίκα σας ανήκει στον ίδιο επαγγελματικό κύκλο με εσάς;
Είμαστε οικογένεια καλλιτεχνών. Αφού  η γυναικά μου είναι ηθοποιός  και ο γιος μου σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου  και θεατρολογία. 
Προσαρμόζουμε τις ανάγκες μας, σε ένα επάγγελμα που η ανασφάλεια και η προσωρινότητα είναι συνώνυμα….

Η οικονομική κρίση κατά πόσο έχει επηρεάσει την προσωπική και επαγγελματική σας ζωή;
Ασύλληπτα. Την τελευταία πενταετία, έχουν καταργηθεί τυπικά και ουσιαστικά όλοι οι επαγγελματικοί όροι και προϋποθέσεις που διαφυλάσσουν στο ελάχιστο την επαγγελματική μας υπόσταση. Θα έλεγα πως οδεύουμε σε χαρακτηρισμό της δουλειάς μας “χόμπι”. Ακολουθούμε την γενικότερη απαξίωση των επαγγελματικών σχέσεων ,που συμβαίνει σε όλους τους χώρους, γιατί να διαφέρουμε εμείς;

Το θέατρο τι σημαίνει για εσάς;
Μέσο έκφρασης, βιοπορισμός, ψυχοθεραπεία, διασκέδαση, μαθητεία, όλα αυτά μαζί είναι το θέατρο. Με ένα λόγο είναι ” αδήριτος ανάγκη”

Πως προσεγγίζεται τα αρχαία κείμενα;
Τα αρχαία κείμενα αποτελούν ένα υποκριτικό γρίφο κι όχι μόνον από την απόσταση την χρονική αλλά και από την πολιτισμική και πολιτιστική απόσταση που έχουμε από τους προγόνους μας. Δεν φτάνει να λέμε και να υπερηφανευόμαστε για το κλέος των προγόνων, πρέπει και εμείς να κάνουμε και για να προσεγγίσουμε το μέγεθος τους. Υποκριτικά, όσο περισσότερο ασχολείσαι με αυτά τα μεγάλα κείμενα, τόσο διαπιστώνεις την υπεροχή και την απλότητα τους . Τα αντιμετωπίζω με σεβασμό αλλά και απενοχοποιημένα . 

Το 2010 κάνατε την πρώτη σας συγγραφική απόπειρα. Πως το αποφασίσατε;
 Προέκυψε τυχαία. Έγραφα κάποια κείμενα για το περιοδικό homme και ο Θανάσης Καστανιώτης, μου πρότεινε να τα εκδώσουμε, όπως κι έγινε. 

Να περιμένουμε και συνέχεια;
Τώρα γράφω ένα μυθιστόρημα, που λογικά θα εκδοθεί μέσα στο 15. 

Φέτος θα σας δούμε κάπου;
Συνεχίζω περιοδεία με το “θείο Βάνια”.  Τον Ιανουάριο του 16 , ξεκινάμε παραστάσεις στο Badmigton, με το θέαμα “Ο σταυρός του νότου” και τέλη του Μάρτη θα παρουσιάσουμε στο Εθνικό θέατρο το έργο του Καταλανού συγγραφέα, Bel bel, ” οι ξένοι”.

1η Δημοσίευση Συνέντευξης : 18-10-2015

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ:
1)http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/stelios-mainas-i-omonoisi-moiazei-na-einai-monodromos
2)http://www.bizznews.gr/o-stelios-mainas-apokalipti-tin-apopsi-tou-gia-ton-elliniko-kinimatografo

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *