ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 2017-2018

«ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΝΕΒΑΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ»

Ο πολυαγαπημένος, ταλαντούχος και καταξιωμένος ηθοποιός Νίκος Γαλανός μίλησε στο Athens Art Theater και στην Άννα Χατζή για το θέατρο, τον κινηματογράφο, την υποκριτική, τον πρώτο του ρόλο, τις εμπειρίες  και τις συνεργασίες του, τη μέχρι τώρα πορεία του στο χώρο της υποκριτικής, την σημερινή εποχή, τα νέα ανεβάσματα, την τηλεόραση και τα επόμενα του σχέδια.

Είστε ένας ηθοποιός που έχει παίξει σε πολλούς ρόλους τόσο στο θέατρο όσο τον κινηματογράφο αλλά και την τηλεόραση. Ξεχωρίσατε ποτέ κάποιο από τα τρία;
Πρώτα το θέατρο και μετά τον κινηματογράφο. Τρίτο στην παρέα έρχεται η τηλεόραση όπως ήρθε και στη ζωή μου.

Θυμάστε να μας πείτε τον πρώτο σας ρόλο;
Τον πρώτο μου ρόλο τον είχα ερμηνεύσει στο θέατρο. Με είχε βγάλει η Καρέζη όταν έκανε τότε μία κωμωδία , μόλις αποφοίτησα από τη σχολή. Συνεργαστήκαμε αρκετά χρόνια με τη Τζένη. Στη συνέχεια θεατρικά βρέθηκα πολλά χρόνια με την Αλίκη. Ακολούθησαν ταινίες , το Εθνικό θέατρο , συνεργασίες με τον Μυράτ , την Τζένη Ρουσσέα σε πολλά έργα στο θέατρο Μουσούρη. Ακόμα στο Κ.Θ.Β.Ε και πολλά ΔΗΠΕΘΕ.

Υπάρχουν στιγμές που να έχετε ξεχωρίσει από όλα αυτά τα χρόνια στην μέχρι τώρα πορεία σας στην υποκριτική;
Και από το θέατρο και από τον κινηματογράφο υπάρχουν στιγμές που έχουν μείνει πιο έντονες, βεβαίως κάτω από μία φόρτιση συναισθηματική. Είτε μέσα από ένα ρόλο, είτε μέσα από ένα γύρισμα ή την παράσταση γενικότερα. Είναι πολλές οι στιγμές και πολλά τα έργα με πολλούς συνεργάτες. Τώρα από έργα , αυτά που μου άρεσαν πολύ βάζω πρώτο την «Αυλή των θαυμάτων» που είχαμε κάνει στο Εθνικό, του Κώστα Μπάκα, το «Καλοκαίρι και καταχνιά» του Τένεσι Ουίλιαμς με την Τζένη Ρουσσέα  στο θέατρο Μουσούρη κ.α. Αλλά από τις περισσότερες παραστάσεις στο θέατρο έχω κάτι να θυμάμαι και με έχουν γεμίσει. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί και στον κινηματογράφο. Όπως όλες οι πρώτες μου ταινίες, από την πρώτη όταν με πρώτο έβγαλε ο Φώσκολος το 1968 στην ταινία «Λεωφόρος του μίσους» και όλα τα χρόνια που ήμουν στο Φίνο μέχρι που έκλεισε και αργότερα όταν άρχισε να ξανά χαμογελάει ο κινηματογράφος και έκανα κάποιες ταινίες.

Βλέπετε τις παλιές ταινίες; Παρακολουθείτε τον εαυτό σας όταν παίζουν οι ταινίες σε επανάληψη;
Για πολλά χρόνια δεν έβλεπα. Λίγο γιατί δεν πολύ ήθελα , λίγο γιατί φοβόμουν πως θα μου φανώ και δείλιαζα να με δω. Αλλά και λόγω δουλειάς όπου δούλευα συνέχεια και δεν υπήρχε χρόνος. Τώρα τα τελευταία χρόνια που μεγάλωσα πια, μπορώ και βλέπω. Και επειδή έχω αμβλύνει λιγάκι σαν θέση και σκέψη μπορώ και με βλέπω με μεγαλύτερη κατανόηση και συγχωρώ και τα λάθη του εαυτού μου.

Συγκρίνετε τις ταινίες της εποχής εκείνης με τη σημερινή;
Νομίζω πως δεν μπορεί να γίνει αυτό ποτέ. Ακόμα και αν επιμείνουν οι σεναριογράφοι και οι σκηνοθέτες , τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι κοινωνίες είναι διαφορετικές. Άλλη η κοινωνία του τότε και άλλη η κοινωνία που ζούμε σήμερα. Αυτό οφείλεται γιατί πιστεύω ότι ήταν άλλα τα ιδανικά , οι ανάγκες , οι επιθυμίες και τα όνειρα της τότε κοινωνίας. Τώρα έχουμε μπει σε μία άλλη εποχή. Έχουν αλλάξει πάρα πολύ τα πράγματα που δε θεωρώ ότι δημιουργούν ούτε ερεθίσματα, ούτε συναισθήματα αλλά ούτε ανάγκες ανάλογες. Αν εξαιρέσει κανείς το οικονομικό κομμάτι, το οποίο είναι το μόνο κοινό στοιχείο των δύο κοινωνιών. Διότι και η τότε κοινωνία είχε τέτοια προβλήματα όπως και στην σημερινή όπου βλέπουμε κυρίως τα τελευταία χρόνια.

Είστε ένας καλλιτέχνης ο οποίος πηγαίνει στο θέατρο. Παρακολουθεί θεατρικές παραστάσεις. Πως βλέπετε τα νέα ανεβάσματα και τη νέα γενιά ηθοποιών;
Τα καινούργια ανεβάσματα είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Στην εποχή τη δική μου, όταν ήμουν νέος τα πράγματα ήταν πιο απλοϊκά. Έβγαινε το έργο, δηλαδή αυτό το οποίο ήθελε να πει ο συγγραφέας ανάλογα με το ταλέντο του ηθοποιού και τη συνεργασία την οποία είχε με τον σκηνοθέτη. Τώρα είναι ένας άλλος συνδυασμός. Ένας συνδυασμός σκηνοθέτη πρώτα, τεχνητού μέσου δεύτερον και τρίτο του ηθοποιού. Δηλαδή η συμμετοχή του ηθοποιού νομίζω έρχεται τρίτο αποτέλεσμα στην παρέα μίας θεατρικής δουλειάς. Κυρίως είναι σκηνοθέτης και τεχνητά μέσα τα οποία χρησιμοποιούνται πολύ σε κάποιες περιπτώσεις με πολύ καλά αποτελέσματα σε άλλες με κακά αποτελέσματα.

Τα τελευταία χρόνια σας βλέπουμε στην τηλεόραση ,σε τηλεοπτικές σειρές οι οποίες συνεργάζονται με την Κυπριακή τηλεόραση. Συζητήθηκε από πολλούς η συνεργασία αυτή για τις σειρές που προβάλλονται και τη συνεργασία που αναπτύχθηκε. Ποια η γνώμη σας;
Πριν από δύο με τρία χρόνια στην Κύπρο έγιναν αρκετές παραγωγές. Φέτος από ότι μαθαίνω από φίλους και συνεργάτες γιατί δεν συμμετέχω σε κάποια σειρά , η δουλειά έχει αλλάξει. Νομίζω έπεσε πολύ δουλειά στην Κύπρο και ίσως αυτό να μπούκωσε λίγο το καζάνι. Σιγά σιγά θεωρώ βρίσκει το δρόμο και η Κύπρος κι η Ελλάδα ξανά, βέβαια με όλες αυτές τις αλλαγές στο οικονομικό θέμα που υπάρχουν.

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον ;
Για την ώρα εγώ δε βλέπω φως στο τούνελ. Τουλάχιστον από αυτά τα οποία λέγονται και τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογραφεί. Προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξος.

Στο θέατρο θα σας δούμε;
Στο θέατρο φέτος δε θα κάνω κάτι διότι έχω κάποια θέματα με τη μέση μου που είχα αμελήσει. Οπότε αποφάσισα να μην κάνω τίποτα. Ούτε θεατρικό ούτε τηλεοπτικό. Από του χρόνου θα δω.

Θα σας δούμε στην Αθήνα ή στην Κύπρο;
Το θεατρικό κομμάτι της ζωής μου είναι κατά 99% είναι Ελλάδα. Αλλά το τηλεοπτικό μέρος ή κινηματογραφικό μέρος μπορεί να είναι όπου γης και Πατρίς. Αυτό το καλό έχει ο κινηματογράφος και η τηλεόραση. Μπορεί να βρεθείς παντού ή όπως κάνουν πολλοί συνάδελφοι μπορεί να βρεθείς σε μία ξένη παραγωγή.

Πηγή 1ης φωτογραφίας: https://www.aegeanews.gr/wp-content/uploads/2017/09/nikos-galanos-e1505835087512.jpg

Πηγή 2ης φωτογραφίας:  http://www.gossip-tv.gr/media/com_news/story/2016/07/08/439676/main/galanoos.jpg

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *