ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 2017-2018

“ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΣ, ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ “

Ο ταλαντούχος ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Βαλεντίνος Τσίλογλου μίλησε στο Athens Art Theater και στην Άννα Χατζή για τη νέα του παράσταση “Δείπνο Βασιλισσών“, το ρόλο του, τις συνεργασίες του, τα έργα του, τα βραβεία με τα οποία έχει βραβευτεί τα τελευταία δύο χρόνια, την τηλεόραση και τα επόμενα του σχέδια.

Μετά την επιτυχημένη παράσταση «Δικό σου» , σε βλέπουμε στην παράσταση «Δείπνο Βασιλισσών» στην οποία υπογράφεις και το κείμενο και τη σκηνοθεσία. Πες μας λίγα λόγια για την παράσταση.
Το «Δείπνο Βασιλισσών»  πραγματεύεται τη φιλία τριών γυναικών, στην κρίσιμη ηλικία των  -σχεδόν- σαράντα που συγκεντρώνονται, η κάθε μια για δικούς της λόγους, στο σπίτι της μιας. Μαζί τους μένει και ένας εξωστρεφής νέος, ο Ζάν. Τον οποίο ενσαρκώνω εγώ επί σκηνής. Με τον ερχομό του ο Κάρολος, ο γιός της τέταρτης  «βασίλισσας», φέρνει απρόσμενες κατάστάσεις στις ζωές όλων. Φανερώνονται μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις αλήθειες που είτε δεν γνώριζαν η μια για την άλλη, είτε προσπαθούσαν να αποκρύψουν τόσα χρόνια. Το «Δείπνο Βασιλισσών» είναι μια σπαρταριστή, φρέσκια μαύρη κωμωδία με έξυπνο χιούμορ και επικές ατάκες. Έχει γρήγορο ρυθμό, ζωντάνια, γέλιο και ανατροπές. Οι θεατές θα περάσουν ευχάριστα την ώρα τους και θα διασκεδάσουν. 

​Ποιος ο δικός σου ο ρόλος;

Ο Ζάν είναι η χαρά της ζωής. Εκκεντρικός στο έπακρο, αγαπάει και αγαπιέται, προσπαθεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που τον έχουν ανάγκη, λατρεύει τα υλικά αγαθά, τους φίλους του και την «καλή» ζωή. Είναι ένα παιδί – γιατί παιδί είναι – που όλοι θα τον ήθελαν για φίλο τους. Κωμικός και σαρκαστικός σε πολλά σημεία αλλά και σοβαρός όπου χρειάζεται. Και όπως λέει και ο ίδιος στο έργο, « …τα πάντα τα κάνω πολύ. Αγαπάω πολύ, θελω πολύ, ερωτεύομαι πολύ, είμαι φίλος πολύ. Το λίγο είναι για τους μέτριους ….. και μέτριος δεν υπήρξα ποτέ.»
 
Μία μαύρη κωμωδία. Πως συνδυάζεις το δράμα με το χιούμορ;
Η μαύρη κωμωδία είναι ευχάριστη, χαρούμενη αν και περιέχει το δράμα της. Κάθε κωμωδία για να προκαλέσει γέλιο έχει δραματικά στοιχεία  και κάθε δράμα αντίστοιχα, έχει κωμικές ανάσες. Σκηνοθετώντας, μου δίνει την ελευθερία να πειραματιστώ. Να χρησιμοποιήσω στοιχεία γκροτέσκ (που λατρεύω), με σαφείς αναφορές στον παλιό, σουρεαλιστικό κινηματογράφο και σε ελληνικά τραγούδια. Τώρα υποκριτικά λίγο πολύ, η κατάσταση σε όλα τα ήδη είναι η ίδια. Ακολουθείς την γραμμή του σκηνοθέτη. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή τυνχάνει να είμαι και ο συγγραφέας του έργου γνώριζα από την αρχή πως ήθελα να παρουσιάσω τον Ζάν όπως και όλους τους χαρακτήρες επί σκηνής.
 
Τα κείμενα σου έχουν στοιχεία της καθημερινότητας μας;
Η πηγή έμπνευσης είναι η καθημερινότητα μας. Έτσι όπως την βιώνω εγώ. Μέσα από τα δικά μου μάτια, χρησιμοποιώντας δόσεις υπερβολής και σε σημεία “τραβώντας” την από τα μαλλιά. Βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει το είδος του έργου. Στο “ Δείπνο Βασιλισσών” συγκεκριμένα, με ενέπνευσε  η  ανάγκη του κόσμου να γελάσει και να ξεχάσει για  λίγο τα προβλήματα του.
 
Στην παράσταση γίνεται αναφορά στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και στα ελληνικά τραγούδια. Είσαι λάτρης αυτού;
Είμαι λάτρης του παλιού γενικότερα. Νομίζω πως η εποχή ή αν θες οι δεκαετίες 70’s, 80’s, 90’s ήταν πιο «όμορφες» και  πιο «αθώες». Τώρα τα πράγματα έχουν γίνει πιο σκληρά, πιο απρόσωπα και πιο «επικίνδυνα».

Με ποιο κριτήριο επιλέγεις τους ηθοποιούς που θα ερμηνεύσουν τα έργα σου;
Ο πυρήνας στα περισσότερα έργα μου είναι ο ίδιος, καθώς έχω κάποιους ηθοποιούς  που τους επέλεξα και με επέλεξαν και οι ίδιοι. Υποστηρίζουν και σέβονται το όραμα μου. Ωστόσο πάντα βάση των χαρακτήρων που έχει το κάθε έργο, προστίθενται νέα πρόσωπα που τα επιλέγω εγώ βάση της χημείας και της επικοινωνίας μας.
 
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάς σε μία συνεργασία;
Η χημεία που θα δημιουργηθεί και το επικοινωνιακό προφίλ.
 
Είσαι αυστηρός κριτής με τον εαυτό σου;
Σε λογικά πλαίσια. Αν δω οτι μια επιλογή μου είναι λανθασμένη θα την υποστηρίξω μέχρι τέλους. Θα την αλλάξω μόνο αν δώ οτι δεν υπάρχει μέλλον.
 
Προτάσεις για τηλεόραση έχεις;
Αν είχα προτάσεις σίγουρα θα με βλέπατε σε κάποιο σίριαλ. Θέλω να ασχοληθώ με την τηλεόραση καθώς είναι ένα μέσω που λατρεύω και παρακολουθώ. Έχω άποψη για σίριαλ και για εκπομπές που προβάλλονται αυτή τη στιγμή, καθώς τα περισσότερα τα βλέπω.Δεν θα πήγαινα σε ριάλιτι. Έχω κάνει κάποια δοκιμαστικά στο παρελθόν αλλά δεν έτυχε να υλοποιηθεί κάποια συνεργασία που θα με ενδιέφερε. Ίσως δεν ήρθε ακόμα η κατάλληλη στιγμή, ποιός ξέρει. Έχω κάνει μερικά περάσματα βέβαια στο παρελθόν που δεν μετάνιωσα γι΄αυτά.
 
Στους ρόλους που ερμηνεύεις είσαι επιλεκτικός;
Στις συνεργασίες μου είμαι επιλεκτικός, οχι στους ρόλους. Μ΄αρέσει να έχω γκάμα. Οτιδήποτε με ιντριγκάρει και είναι κόντρα σε εμένα και στη προσωπικότητα μου, με ενδιαφέρει περισσότερο η αλήθεια είναι αυτή.
 
Δύο συνεχόμενες χρονιές τα έργα σου έχουν βραβευτεί. Τι σημαίνουν τα βραβεία αυτά για σένα;
Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που η «Συγκατοίκηση της συμφοράς» και το «Δικός σου» (του Γ.Αγγελίδη) που έκανα την σκηνοθεσία, κέρδισαν το βραβείο κοινού στα queer theatre awards. Ένα σημαντικό βραβείο για μένα καθώς δίνετε από το κοινό και μ’ αυτό τον τρόπο επιβραβεύεται η συλλογική προσπάθεια όλων των συντελεστών μιας παράστασης. Τα βραβεία αυτά ανήκουν σε όλους οχι μόνο σε εμένα.

Σχέδια για το άμεσο μέλλον υπάρχουν;
Μελλοντικά θα σκηνοθετήσω μια ταινία μικρού μήκους και βρίσκομαι σε συζητήσεις για το νέο μου θεατρικό έργο που είναι αστυνομικό – θρίλερ. Ο τίτλος δεν είναι ανακοινώσιμος προς το παρόν.

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *