ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 2019-2020

“Χωρίς την αίσθηση του χιούμορ η ζωή θα ήταν αβίωτη”

Ο ξεχωριστός τραγουδοποιός Παντελής Αμπαζής μίλησε στο Athens Art Theater και στην Άννα Χατζή για τις σπουδές του , το τραγούδι, τη μουσική, το χιούμορ, τη γνωριμία του με τον Σταμάτη Κόκοτα, τις συνεργασίες με σημαντικά ονόματα της ελληνικής μουσικής, τα παλιά ελληνικά τραγούδια και τα σημερινά μουσικά ακούσματα, τους μουσικούς διαγωνισμούς, τις φετινές εμφανίσεις του και τα επόμενα σχέδια του.

Σπουδάσατε μαθηματικά στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Πως βρεθήκατε στο δρόμο του τραγουδιού;

Ήταν μονόδρομος. Πρόσθεσα ταλέντο και έμπνευση, πολλαπλασίασα μεράκι με ψυχή, διαίρεσα έσοδα με εισπράξεις και αφαίρεσα την ψυχρή λογική από τη ζωή μου!

Το χιούμορ είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού σας;

Χωρίς την αίσθηση του χιούμορ η ζωή θα ήταν αβίωτη…

Υπάρχει πηγή έμπνευσης των στίχων ή είναι ένα έμφυτο ταλέντο;

Χρειάζεται έμφυτο ταλέντο για να σε εμπνέει και το κάλλος και ο κάλος των ανθρώπων.

Με τον Σταμάτη Κόκοτα πότε πρώτο συναντηθήκατε;

Το 1997. Τον γνώρισα από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Ήταν οι φωτεινοί σηματοδότες, ο Σταμάτης κι ο Γρηγόρης της καλλιτεχνικής ζωής μου.

Έχετε συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου. Τι θα λέγατε ότι έχετε αποκομίσει από τον κάθε ένα του;

Μπιθικώτσης, Κόκοτας, Κουμιώτη, Βογιατζής, Καλογιάννης, Δημητράτος, Ντουνιάς, Ανδρεάδης, ΛοΓό, Βιολάρης, Αστεριάδη, Χωματά, Μαργαρίτης, Κοντογιάννης, Δημητριάδης, Μακεδόνας, Μαχαιρίτσας, Παπακωνσταντίνου, Θαλασσινός, Παπαδόπουλος, Μπουλάς, Ζουγανέλης, Γιοκαρίνης, Γερμανός, Δεληβοριάς, Μουζουράκης, κ.α. πολλοί εκλεκτοί ομότεχνοι με τίμησαν με την συμμετοχή και τη φιλία τους. Από όλους πήρα κάτι. Έδωσα όμως κι εγώ σεβασμό και την αλήθεια μου.

Παρακολουθώντας τα μέχρι τώρα χρόνια καριέρας σας στη μουσική. Καταλαβαίνουμε μια έλξη από τα παλιά ελληνικά τραγούδια . Ισχύει;

Η μουσική του παρελθόντος είναι η μουσική του μέλλοντος. Το έχει πει ο Γιώργος Ζαμπέτας. Συμφωνώ και επαυξάνω.

Ποια η γνώμη σας για τα σημερινά μουσικά ακούσματα και την ελληνική μουσική;

Γίνονται κάποια αξιόλογα τραγούδια. Η πλειονότητα όμως, όπως πάντα εξάλλου, είναι φτηνά κατασκευάσματα. Και στο παρελθόν υπήρχε το λούμπεν. Απλά παλιά τα φώτα πέφτανε κι εδώ κι εκεί. Σήμερα το ευτελές και το δήθεν, μονοπωλούν το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Και διαμορφώνουν το κοινό γούστο. Από κει και μετά είναι φαύλος κύκλος. Ισχυρίζονται ότι αυτά θέλει ο κόσμος και η ζωή συνεχίζεται..

Είστε από τους καλλιτέχνες με ξεχωριστό στυλ και ιδιαίτερο τρόπο διασκέδασης του κόσμου. Πως συνδυάζετε τη μουσική με τα κείμενα στις παραστάσεις σας και τι θέλετε να περάσετε στο φιλοθέαμον κοινό σας;

Ψυχαγωγία, δηλαδή αγωγή της ψυχής. Αυτό που κάνω είναι λαϊκό καμπαρέ. Μουσική παράσταση με κινηματογραφική ατμόσφαιρα και θεατρικά στοιχεία. Προλογίζω και αποφωνώ τα τραγούδια, με μικρές ιστορίες. Πρόζες και ατάκες οι οποίες φωτίζουν το μουσικό περιβάλλον. Προσπαθώ να κάνω πνευματώδες χιούμορ με καλά ελληνικά. Για μένα εν αρχή ην ο λόγος. Η γλώσσα είναι το κύριο εργαλείο μου και μετά η ορχήστρα. Ντεμοντέρνο θέατρο τραγουδιών λοιπόν. Και όσοι πιστοί Porscheλθετε!

Ποια η γνώμη σας για τους μουσικούς τηλεοπτικούς διαγωνισμούς και την κριτική προς τους διαγωνιζόμενους;

Είναι εξαιρετικά ωφέλιμοι …για τους κριτές! Είναι οι μόνοι κερδισμένοι της ιστορίας αυτής. Τα παιδιά δυστυχώς είναι αναλώσιμα.

Θα συμμετείχατε ως κριτής;

Νομίζω όχι! Αλλά ποτέ μη λες ποτέ…

Που σας βρίσκουμε επαγγελματικά αυτή την περίοδο;

Εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και συναυλιακούς χώρους με τον Σταμάτη Κόκοτα. Παραστάσεις με τον Γεράσιμο Γεννατά. Στούντιο με τον Λάκη Παπαδόπουλο με καινούργια τραγούδια.

Ποια τα σχέδια σας για τη συνέχεια της σεζόν;

Όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια οι θεοί χαμογελούν… Μου φτάνει να ζω για το τραγούδι και να ζω απ’ το τραγούδι. Να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ. Καλή συνέχεια σε όλους! Υγεία, πολλά λεφτά και γυναίκες. Τίποτα άλλο.

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *