ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 2017-2018

“​Κτίζω το παρόν , γιατί αυτό υπάρχει, αυτό υποστηρίζω και αυτή είναι η αλήθεια μου! “

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Νικόλας Βαγιονάκης μίλησε στο Athens Art Theater και στην Άννα Χατζή για την παράσταση «Wilson & Wilson», τον ρόλο του, τη σκηνοθεσία, τον Έντγκαρ Άλαν Πόε , τις ψυχικές διαταραχές, πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να βρεθεί ένας άνθρωπος σε μια τέτοια κατάσταση και τα επόμενα σχέδια.

Σε βλέπουμε στην παράσταση «Wilson & Wilson». Ένα ψυχολογικό έργο μυστηρίου. Πως προέκυψε η επιλογή αυτού του ανεβάσματος;
Κατ’ αρχάς με μία συνειδητή και συνειδητοποιημένη επιλογή διηγημάτων και συγγραφέων, όπως Kafka και Poe, που για μένα υπάρχει σαφής φιλοσοφική, κοινωνική, υπαρξιακή και πολιτική τοποθέτηση, που με εκφράζει απόλυτα.Άρα, υπάρχει μια συγκεκριμένη επιλογή ρεπερτορίου, που προσεγγίζει τις συνθήκες τις ερμηνευτικής και σκηνοθετικής μου ανάγνωσης μέσα από μια σαφή και προσωπική ταυτότητα και φόρμα. Χωρίς εμβόλιμες, χαοτικές και φλύαρες σκηνές που ξεφεύγουν από το νόημα και το στόχο του διηγήματος.. Ένα θεατρικό ταξίδι που επιτρέπει στον θεατή, ελευθερία και ανάταση χωρίς να του περιορίζει την δική του φαντασία. Μια εξπρεσιονιστική ατμόσφαιρα, με έντονη συναισθηματική αγωνία.

Πες μας λίγα λόγια για την παράσταση και το έργο
Είναι ένα ψυχολογικό έργο μυστηρίου που διαπραγματεύεται το θέμα του σωσία, το διχασμό προσωπικότητας, τις εσωτερικές συγκρούσεις και τις ενοχές. Ένα mind game όπου η αλήθεια και η πραγματικότητα φιλτράρονται και αποκωδικοποιούνται μέσα από την διαταραγμένη προσωπικότητα του ήρωα.

Βασίζεται απόλυτα σε αληθινά γεγονότα;
Σ’ αυτό το αφήγημα διακρίνουμε πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε καθότι κι ο ίδιος έζησε ένα μικρό διάστημα των παιδικών  του χρόνων, στην Αγγλία περιγράφοντας τους δικούς του φόβους, τις ενοχές και την αρχή της καταθλιπτικής του προσωπικότητας.

Υποδύεσαι έναν άνθρωπο με διαταραγμένη προσωπικότητα. Σε δυσκόλεψε η προσέγγιση του ρόλου;
Από την στιγμή που κάνω την επιλογή ενός συγκεκριμένου ρεπερτορίου δεν τίθεται για μένα θέμα δυσκολίας ή ευκολίας, αλλά το ενδιαφέρον για την πορεία αυτών των ταλαιπωρημένων, ψυχικά κακοποιημένων και ανήσυχων ηρώων που μέσα από την διαδρομή τους προς την αναζήτηση της λύτρωσης, προσπαθούν να επιβιώσουν να αντισταθούν και να συμφιλιωθούν με την ιδιαιτερότητα και την μοναχική τους υπαρξιακή υπόσταση και αγωνία.

Τι σε τράβηξε σε αυτό το ρόλο; Υπάρχει κάτι που να ξεχωρίζεις σε αυτή την ερμηνεία;
Σε όλη μας την ζωή, από το σημείο εκκίνησης μέχρι την τελική πορεία είναι ο δρόμος προς τον αυτοσεβασμό, την αυτοεκτίμηση και αυτογνωσία που θα μας συμφιλιώσει και θα μας επιτρέψει ο εαυτός μας να είναι φίλος και σύντροφος και όχι αντίπαλος και βασανιστής. Όλα αυτά λοιπόν τα στοιχεία κίνησαν το ενδιαφέρον μου για την προσέγγιση την θεματολογία αλλά και την επιλογή μου για να ανεβάσω αυτό το έργο και να ερμηνεύσω αυτό τον χαρακτήρα. 

Πως αντιμετωπίζει ο ήρωας τις ψυχικές διαταραχές του και την παράνοια;
Ο ήρωας του έργου παλεύει σε όλη του την ζωή να λυτρωθεί και να κατευνάσει όλες του τις διαταραχές και το πετυχαίνει.. με κόστος.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε σε έντονο βαθμό ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα. Που πιστεύεις ότι οφείλεται μια ψυχική διαταραχή;
Σε μία εποχή που δεν υπάρχουν δεδομένα, που επικρατεί σύγχυση, ανασφάλεια, φόβος και ρευστότητα των συνθηκών  έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργεί μια ένταση και μια έντονη συναισθηματική και υπαρξιακή αγωνία με αποτέλεσμα να ευνοεί την ψυχολογική ανησυχία και ανισορροπία.

Πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να ένας άνθρωπος να βρεθεί σε μία τέτοια κατάσταση;
Λόγω των παραπάνω συνθηκών, οι άνθρωποι είναι πολύ πιο ευάλωτοι σε τέτοιου είδους ψυχώσεις.

Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε χαρακτηρίζεται ως συγγραφέας του αλλόκοτου. Από πού θα έλεγες ότι πηγάζει αυτός ο χαρακτηρισμός;
Πολύπλοκος, διεισδυτικός, αντισυμβατικός, ονειρικός και ανατρεπτικός  ασχολήθηκε με την πολυπλοκότητα του νου δημιουργώντας μια καινούργια διάσταση και σχέση μεταξύ λογικού και παραλόγου, αλήθειας και πραγματικότητας μέσα από ένα ταξίδι τρόμου, μυστηρίου, περιπέτειας και φαντασίας.

Έχεις αναλάβει τη σκηνοθεσία, το σχεδιασμό της παράστασης, τη δραματουργική επεξεργασία καθώς επίσης ερμηνεύεις και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι πάντα στόχος σου να τα συνδυάζεις όλα αυτά στη δουλειά σου;

Δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο ούτε υπάρχει ένα κλισέ στον τρόπο που αντιλαμβάνομαι, λειτουργώ και προσεγγίζω κάποια παράσταση. Στις δύο τελευταίες μου δουλειές θέλησα να δώσω το στίγμα μιας πολύ προσωπικής  σκηνοθετικής και ερμηνευτικής ανάγνωσης, αναλαμβάνοντας τον πολλαπλό ρόλο, με ενδιαφέρουν συνεργασίες, συμμαχίες και κυρίως μια εξελικτική πορεία που να παρουσιάζει με σαφήνεια μια συγκεκριμένη ταυτότητα αλλά και τον κόσμο μου ενταγμένο μέσα από την επιλογή της θεματολογίας των έργων με τα οποία θα καταπιάνομαι.

Υπάρχουν σχέδια για το άμεσο μέλλον πέρα από την παράσταση αυτή;
Αν δεν υπάρχουν σχέδια δεν υπάρχει κίνητρο ζωής.. Φυσικά και υπάρχουν τα οποία θα ανακοινωθούν την κατάλληλη στιγμή. Προς το παρόν, κτίζω το παρόν , γιατί αυτό υπάρχει, αυτό υποστηρίζω και αυτή είναι η αλήθεια μου!

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *