ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 2019-2020

Αγαπώ πολύ τα παιδιά, με έχουν πλουτίσει

Η ηθοποιός Δήμητρα Βλάχου μίλησε στο Athens Art Theater και στην Άννα Χατζή για τις σπουδές της , τον συνδυασμό τους στον επαγγελματικό τομέα, την εκπαίδευση και το θέατρο, τη συμβολή του θεάτρου στη διάπλαση του χαρακτήρα ενός παιδιού, την σκηνοθεσία, τον νέο πολυχώρο «Mimi and mou» και τις δράσεις του, τη σχέση της με τα παιδιά, την τηλεόραση και τα επόμενα της σχέδια.

Έχετε σπουδάσει παιδαγωγικά , λαογραφία και θέατρο. Πως τα συνδυάζετε;

Η ανάγκη μου από μικρή ηλικία ήταν να αποκτήσω μια οργανική σχέση με την τέχνη του θεάτρου. Το αγαπημένο μου παιχνίδι ήταν να βάζω τις κούκλες μου στη σειρά και να τους κάνω μάθημα. Έτσι, συνδύαζα την αγάπη μου για την υποκριτική, «παίζοντας» τη δασκαλά και μάλλον μια φυσική μου κλήση προς τη διδασκαλία. Νιώθω ευλογημένη που έχω την τύχη να κάνω αυτά τα δυο σπουδαία επαγγέλματα, τα οποία στοχεύουν –και τα δύο- στο να διαμορφώσουν, το καθένα με τον δικό του τρόπο, καλύτερους και πιο σκεπτόμενους ανθρώπους. Η λαογραφία ήρθε να καλύψει τη ρομαντική μου πλευρά, που έλκεται από το ενδιαφέρον για οτιδήποτε λαϊκό, για μια βαθιά γνώση του λαού μας και των ιδιαίτερων ηθών και εθίμων του. Τι ομορφότερο από έναν νέο ηθοποιό που μελετάει τη ζωή των παλιών μπουλουξήδων ηθοποιών, τις ρίζες του δηλαδή! (Η διπλωματική μου εργασία αφορά τα θεατρικά μπουλούκια.)

Είναι αλληλένδετα επαγγέλματα μεταξύ τους ;

Με κάποιον τρόπο είναι. Έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Την έκθεση, την επικοινωνία, τη μεταδοτικότητα, την επαφή με ένα κοινό, το να δρας και να σκέφτεσαι αυθόρμητα και να αυτοσχεδιάζεις. Εκεί, όμως, που για μένα προσωπικά οι δύο αυτοί κύκλοι μπαίνουν ο ένας μέσα στον άλλο είναι στη διδασκαλία του θεάτρου. Εδώ και μια δεκαπενταετία διδάσκω θέατρο σε μικρά παιδιά, μιας και συνδυάζω το θεατρικό παιχνίδι με μια δική μου μέθοδο διδασκαλίας υποκριτικής προσαρμοσμένης στις ανάγκες και στις δυνατότητες των παιδιών. Και τα τελευταία χρόνια διδάσκω υποκριτική και σε εφήβους και σε ομάδες ερασιτεχνών ενηλίκων.

Αποτελεί στόχο να συνδυάζετε την εκπαίδευση με το θέατρο;

Ήταν κάτι που προέκυψε εντελώς τυχαία, όπως τα ομορφότερα πράγματα στη ζωή, τελικά! Και, ναι, τώρα πια αγαπώ πολύ αυτόν τον συνδυασμό, της τέχνης με την εκπαίδευση. Γίνεται πλέον πολύ φυσικά και χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Άλλωστε, μπορούν ωραιότατα να συνυπάρξουν και το ένα να κάνει πιο πλούσιο και πιο ενδιαφέρον το άλλο.

Ποια η συμβολή του θεάτρου στην διάπλαση του χαρακτήρα και τη συμπεριφοράς ενός παιδιού;

Το θέατρο είναι μια τέχνη που απαιτεί από όποιον εμπλέκεται σε αυτήν, ανεξάρτητα από την ηλικία, μια στρατιά από ταλέντα. Να μπορείς να επικοινωνείς με τον συμπαίκτη σου στη σκηνή, αλλά και τον θεατή, να μπορείς να έχεις αντίληψη του χώρου και του χρόνου, να μπορείς να αυτοσχεδιάζεις σε κάθε αντιξοότητα, να μπορείς να δένεσαι και να συνυπάρχεις με ανθρώπους, που ίσως να μην επέλεγες ποτέ να «παίξεις» μαζί τους στην πραγματική ζωή, να μπορείς να εκθέσεις τον εαυτό σου και να βγεις νικητής, να μπορείς τελικά να φαίνεσαι απόλυτα σίγουρος για τον εαυτό σου και για αυτό που κάνει. Καταλαβαίνεται, λοιπόν, ότι όσο πιο μικρός έρθεις σε επαφή με όλα αυτά, αποκτάς τόσα εφόδια, που και καμία επαφή να μην κρατήσεις με την τέχνη του θεάτρου μεγαλώνοντας, σίγουρα θα γίνεις ένας πιο «έτοιμος» ενήλικας να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Με τη σκηνοθεσία ασχολείστε;

Με τη σκηνοθεσία ασχολούμαι στο επίπεδο των παραστάσεων που ετοιμάζω κάθε χρόνο με τα παιδιά και τους ενήλικες στα εργαστήρια που αναλαμβάνω. Στο τέλος κάθε κύκλου μαθημάτων ολοκληρώνουμε με τη δημιουργία μιας παράστασης, σε κείμενα που έχω διασκευάσει προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε ομάδας.

«Mimi and mou» . Ένας πολυχώρος δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Τι προγράμματα υπάρχουν και ποιος ο στόχος της δημιουργίας αυτού του χώρου;

Υπάρχουν προγράμματα θεατρικού παιχνιδιού, υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού σχεδιασμένα από μένα. Επίσης, ο συνεργάτης μου, σχεδιαστής μόδας και κοσμημάτων, Δημήτρης Ζαφειρίου έχει ετοιμάσει προγράμματα σχεδίου μόδας και εικαστικών. Τέλος, έχουμε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει την αφήγηση παραμυθιών, το θέατρο και τα εικαστικά και απευθύνεται στους πολύ πολύ μικρούς μας φίλους, σε παιδιά ηλικίας από 2,5 ετών.

Ο στόχος μας ήταν να δημιουργηθεί ένα φυτώριο νέων ταλέντων στο κέντρο της πόλης και εύχομαι να το καταφέρουμε. 

Τι χρειάζεται να διαθέτει κάποιος για να συμμετέχει στις δράσεις σας;

Αγάπη για την τέχνη, δημιουργικότητα και την ανάγκη να βουτήξει σε κάτι καινούργιο. Όλα τα άλλα θα τα ψάξουμε και θα τα ανακαλύψουμε παρέα, με σεβασμό και ελευθερία σκέψης.

Ποιος ο δικός σας ρόλος στο «Mimi and mou»;

Έχω αναλάβει το σχεδιασμό των εργαστηρίων που αφορούν τη θεατρική τέχνη και την επιλογή και καθοδήγηση των θεατρικών ομάδων που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο χώρο, στην μικρή ειδικά διαμορφωμένη σκηνή που διαθέτει.

Πόσο δύσκολη είναι η προσέγγιση της προσοχής ενός μικρού παιδιού στο θέατρο;

Το παιδί, όταν βλέπει κάτι που το αφορά, που αγγίζει την ψυχή του, μένει απόλυτα προσηλωμένο σε αυτό. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί αυτό που θα το αγγίξει. Να βρούμε εμείς οι ενήλικες τι χρειάζεται η αγνή παιδική ψυχή και η καθαρή του σκέψη και να το κάνουμε θέατρο. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν πραγματικά το «ακούσουμε» όταν μας μιλάει. Τα παιδιά ξέρουν…

Ποια η σχέση σας με τα παιδιά;

Πολυεπίπεδη.

Καταρχάς, έχω δύο υπέροχα παιδιά που τα λατρεύω. Τον Αχιλλέα και τον Απόλλωνα. Που παρά το μικρό της ηλικίας τους, μου έχουν μάθει ήδη πολλά πράγματα. Και περιμένω να μου μάθουν ακόμα περισσότερα.

Σε δεύτερο επίπεδο, όλα αυτά τα χρόνια έχω δουλέψει με πολλά παιδιά, όλων των ηλικιών. Έχω μαθητές που ξεκίνησα να τους κάνω θέατρο στην πρώτη δημοτικού και τώρα είναι φοιτητές στο πανεπιστήμιο.

Αγαπώ πολύ τα παιδιά, γιατί όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να το ξέρουν, με έχουν κάνει καλύτερο άνθρωπο. Με έχουν πλουτίσει. Τους χρωστάω, λοιπόν, ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Θα σας δούμε σε κάποια θεατρική παράσταση αυτή τη σεζόν;

Ο μεγάλος φόρτος εργασίας με τον χώρο τέχνης «Mimi and Mou» δεν θα μου επέτρεπαν να εργαστώ συγκεντρωμένα και με μέθοδο σε μια παράσταση φέτος. Έτσι, επέλεξα, να εστιάσω σε αυτό το εγχείρημα και από του χρόνου να μπορέσω πάλι να επιστρέψω.

Στην τηλεόραση υπάρχουν προτάσεις;

Η τηλεόραση, ενώ είναι κάτι που σέβομαι ιδιαίτερα, είναι ένα μέσο, όμως,   στο οποίο δεν έχω δουλέψει πολύ. Το εύχομαι για το μέλλον.

Άλλα σχέδια για το μέλλον;

Με δύο βρεφάκια κι έναν νέο χώρο τέχνης αυτό που εύχομαι για το μέλλον είναι να τα δω και τα τρία να μεγαλώνουν όμορφα κι εγώ να τα καμαρώνω.

Σε δεύτερο επίπεδο, θα ήθελα πια να σχεδιάσω την επιστροφή μου στη σκηνή, με μια φρέσκια και ενδιαφέρουσα παράσταση, η οποία να έχει κάτι να πει στο κοινό της Αθήνας.

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *