ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 2019-2020

Η ζωή οφείλει να είναι μια συνειδητή, καθημερινή επιλογή

Η ηθοποιός Μελίνα Κατσακούλη μίλησε στο Athens Art Theater και στην Άννα Χατζή για την υποκριτική, την σκηνοθεσία, τα βιβλία, την θεατρική διασκευή κάποιων εξ αυτών, την τηλεόραση, την θεατρική παράσταση “ΤΗΕ RIVER” στην οποία πρωταγωνιστεί το οποίο ανεβαίνει για πρώτη φορά σε ελληνικό Θέατρο, τον ρόλο της, τα συνεχή επιμορφωτικά προγράμματα τα οποία παρακολουθεί και τα επόμενα της σχέδια.

Πως μπήκε στη ζωή σου η υποκριτική;

Από τη στιγμή που αποφάσισα να γνωρίσω την ετερότητα.

Σε κάποιες θεατρικές παραστάσεις σε βλέπαμε ως βοηθό σκηνοθέτη. Είναι στα πλάνα σου η ενασχόληση σου και με την σκηνοθεσία πέρα από την υποκριτική;

Αναπόφευκτα. Όμως για εμένα η σκηνοθεσία είναι ένα σκαλί του θεάτρου, το οποίο για να το κατακτήσεις θεωρώ πως πρέπει να έχεις “σκαρφαλώσει” όλη την κλίμακα. Μαθητεύω ακόμα.

Ποια η σχέση σου με τα βιβλία και την θεατρική διασκευή κάποιων εξ αυτών;

Πιστεύω πολύ στη μεταφορά των λογοτεχνικών κειμένων επί σκηνής και στη θεατρομορφία της λογοτεχνίας. Μέχρι στιγμής έχω επιμεληθεί δύο θεατρικές διασκευές του Σωτήρη Χατζάκη. Η πρώτη ήταν το “Έγκλημα και Τιμωρία” του Φ. Ντοστογιέφσκι σε μετάφραση Α. Παπαδιαμάντη (Κάπα Εκδοτική) και η δεύτερη “Το ημερολόγιο ενός τρελού” του Ν. Γκόγκολ (Εκδόσεις Ερατώ).

Η τηλεόραση σε ενδιαφέρει γενικότερα; Θα ήθελες να πρωταγωνιστήσεις σε κάποια τηλεοπτική σειρά;

Χαίρομαι πολύ που η μυθοπλασία επανήλθε στις τηλεοπτικές σειρές. Εάν μου γινόταν μια πρόταση με ένα ενδιαφέρον κείμενο, φυσικά.

Πέρα από τη σχολή παρακολουθείς σεμινάρια και πολλά μαθήματα γύρω από το θέατρο και την υποκριτική γενικότερα. Ποιος βασικός στόχος σου μέσα από αυτή τη συνεχή μόρφωση και εκπαίδευση;

Το θεατρικό γίγνεσθαι αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα, το ίδιο και οι προβληματισμοί. Η δραματουργία εξελίσσεται. Οφείλω ως ηθοποιός να ενημερώνομαι.

Φέτος πρωταγωνιστείς στη θεατρική παράσταση “THE RIVER” στο θέατρο «Από μηχανής». Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Ανακάλυψα αυτό το έξοχο έργο και αποφάσισα να αφιερωθώ με όλες μου τις δυνάμεις στο ανέβασμά του. Είναι η πρώτη μου θεατρική παραγωγή λοιπόν, στην οποία με στηρίζουν εκλεκτοί συνεργάτες – ηθοποιοί και συντελεστές.

Ένα έργο το οποίο  σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό και ανεβαίνει για πρώτη φορά σε ελληνική θεατρική σκηνή. Το γεγονός αυτό είναι μια πρόκληση για σας;

Το έργο αυτό σημείωσε τεράστια επιτυχία στο Royal Court Theatre και στο Broadway. Μου επιτρέπει να σκέφτομαι πως θα αγκαλιαστεί το ίδιο θερμά και από το ελληνικό κοινό. Η πρόκληση για εμάς ήταν να συνειδητοποιήσουμε και να αναγνωρίσουμε την παγκοσμιότητα του κειμένου.

Πες μας λίγα λόγια για το έργο;

Είναι ένα κείμενο εμποτισμένο από τη σκέψη του Ηράκλειτου και εμπνευσμένο από τη μαθητεία του συγγραφέα δίπλα στον Χάρολντ Πίντερ.

Εσύ τι ρόλο υποδύεσαι;

Τη μια από τις δύο γυναίκες του έργου. Ένα πρόσωπο που κινείται ανάμεσα στο πραγματικό και το μη πραγματικό, μια ύπαρξη χωρίς στίγμα στον χάρτη, τον άνθρωπο που επισημαίνει στον κεντρικό ήρωα την αναπόφευκτη πορεία της ζωής του και την καταστροφική στάση του απέναντι στον έρωτα.

Υπάρχει κάποιο μήνυμα το οποίο θέλετε να περάσετε στο κοινό μέσα από αυτή την παράσταση;

Πως η ζωή οφείλει να είναι μια συνειδητή, καθημερινή επιλογή.

Ετοιμάζεις κάτι άλλο παράλληλα με  αυτή την παράσταση για τη νέα σεζόν;

Θα ήταν αδύνατον μέχρι να κλείσει τον κύκλο της αυτή η παραγωγή. Ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για την πρεμιέρα μας στο Από Μηχανής θέατρο και για την περιοδεία που θα ακολουθήσει.

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *