Andy Warhol: Σε δημοπρασία το σπάνιο βιβλίο μαγειρικής του «Wild Raspberries»

Το Wild Raspberries είχε ως στόχο να σατιρίσει τα βιβλία μαγειρικής της δεκαετίας του ’50, που παρουσίαζαν πιάτα υψηλής γαστρονομίας

Ένα αντίγραφο του βιβλίου μαγειρικής, που είχε κυκλοφορήσει ο Άντι Γουόρχολ το 1959 και φέρει την υπογραφή του για την fashion editor D. D. Ryan,  πρόκειται να δημοπρατηθεί από το Bonhams στη Νέα Υόρκη μέχρι το τέλος του μήνα. Η τιμή του αναμένεται να φτάσει από $30,000 έως $50,000.

Η πρώτη επαφή του Άντι Γουόρχολ με τη “μαγειρική”, ήταν φυσικά οι -γνωστές πλέον σε όλους- κονσέρβες της σούπας Campbell, όμως η σχέση του με τη μαγειρική τέχνη δεν έμεινε εκεί. Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης της pop, το 1959, εξέδωσε μαζί με τη φίλη του και διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων, Σούζι Φράνκφουρτ, ένα σπάνιο βιβλίο μαγειρικής, το οποίο είχε ως σκοπό να σατιρίσει τα βιβλία μαγειρικής της δεκαετίας του ’50, που παρουσίαζαν πιάτα υψηλής γαστρονομίας. Ο τίτλος του ήταν “Wild Raspberries”  και ήταν, στην ουσία, μία παραποίηση του τίτλου της ταινίας “Wild Strawberries” του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

Οι άνθρωποι, που συντέλεσαν στη δημιουργία του ήταν ο ίδιος, η συνεργάτιδα του, η μητέρα του, η οποία επιμελήθηκε την καλλιγραφία του βιβλίου κάνοντας επιπλέον εσκεμμένα ορθογραφικά λάθη, καθώς και δύο παιδιά, που ήταν γείτονες του Άντι και ήταν υπεύθυνοι για το χρωματισμό των σελίδων. Όταν το βιβλίο είχε ολοκληρωθεί, στάλθηκε σε ραβίνους στο Lower East Side, ώστε να γίνει η βιβλιοδεσία του. 

andywarhol_wildraspberries11

Κυκλοφόρησαν μόνο 34 αντίγραφα του βιβλίου, εκ των οποίων τα περισσότερα δόθηκαν τελικά ως δώρα σε φίλους. “Νομίζαμε ότι θα ήταν αριστούργημα και θα πουλούσαμε χιλιάδες. Νομίζω ότι πουλήσαμε 20” είχε δηλώσει η Σούζι Φράνκφουρτ στο Observer το 1997.  Επιπλέον ανέφερε ότι πρόκειται για κάτι πολύ αστείο και παιδαριώδες σχεδόν για όλους όσους δεν ήξεραν να μαγειρεύουν. «Ήθελα να μιμηθώ τη μητέρα μου εκείνα τα χρόνια, που άρχισαν να κυκλοφορούν τα βιβλία γαλλικής κουζίνας και προσπαθούσα να τα κατανοήσω», δήλωσε.

Ανάμεσα στα πιάτα που εμπνεύστηκε ο Γουόρχολ, είναι το “Omelet Greta Garbo”, μία ομελέτα που σύμφωνα με τη συνταγή θα έπρεπε να “τρώγεται πάντα μόνη της σε ένα δωμάτιο με κεριά”, το “Gefilte of Fighting Fish” και “Seared Roebuck” ή ακόμα και το “ελάφι που πυροβολήθηκε σε ενέδρα – πολύ καλύτερο από ελάφι που σκοτώθηκε σε κυνήγι”.

wildraspberries_warholfrankfurt10

Σύμφωνα με τη δήλωση του Ντάρρεν Σάθερλαντ από τον οίκο Bonhams στην Guardian: «Το βιβλίο αποτυπώνει τέλεια τη σκανδαλώδη προσωπικότητα του Γουόρχολ. Δημιουργήθηκε σαν παιχίδι, με μία δόση διασκέδασης και με πολύ μικρή προώθηση από τον Γουόρχολ. Τα περισσότερα αντίτυπα δόθηκαν ως Χριστουγεννιάτικα δώρα σε φίλους. Κάποια από τα αντίτυπα πουλήθηκαν στο αγαπημένο του μαγαζί με παγωτά  Serendipity, που συχνά γινόταν art gallery. Αποτελούν μια όμορφη ματιά στο παιχνιδιάρικο πνεύμα του καλλιτέχνη».

πηγη

Επιμέλεια Άρθρου

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Άννα Χατζή

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.