Δημήτρης Λιγνάδης: Η δραματική σχολή Ίασμος τον είχε διαγράψει για ανάρμοστη συμπεριφορά
Η ανάρμοστη συμπεριφορά του Δημήτρη Λιγνάδη την εποχή που δίδασκε στον Ιασμό, τη σχολή δραματικής τέχνης που ίδρυσε πριν από 36 χρόνια ο αξέχαστος θεατράνθρωπος Βασίλης Διαμαντόπουλος, είχε ενοχλήσει σφόδρα τους υπεύθυνους της σχολής, με αποτέλεσμα να του ζητήσουν να αποχωρήσει από τις αίθουσές της, όπως επιβεβαιώνουν στην εφημερίδα «protothema» ο γιος του ιδιοκτήτη του Ιασμου και ηθοποιός Γιώργος Αμούτζας και η ηθοποιός και απόφοιτη της ίδιας σχολής Αρτεμις Αστεριάδη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Protothema, το περιστατικό συνέβη την περίοδο 2015-2016, συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου. Οι 25-30 σπουδαστές που παρακολουθούσαν ανελλιπώς το μάθημα του Δημήτρη Λιγνάδη με εκείνον να εστιάζει στο αρχαίο δράμα, «επειδή είναι ένα θέαμα μαζικό, έχει στοιβάδες, την ίδια ώρα που έχει εύρος, έχει και βάθος», όπως χαρακτηριστικά τους έλεγε.
Ο Δημήτρης Λιγνάδης προέτρεπε τους μαθητές του να αναζητούν την ποίηση του λόγου, να μην εστιάζουν σε περίεργες πλοκές, ούτε στο documentary theatre. Τους συζητούσε ωστόσο κι άλλα πράματα, κυρίως πράματα που αφορούσαν σεξουαλικές αναζητήσεις και εμπειρίες, κάτι που ενόχλησε τους φοιτητές, οι οποίοι αναγκάστηκαν να το αναφέρουν στον ιδιοκτήτη της σχολής.
Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία μαθητών ζήτησε ακρόαση από τον κ. Σταύρο Αμούτζα-Δελλή, ενημερώνοντάς τον για όλα όσα τους έλεγε ο Δημήτρης Λιγνάδης εν ώρα μαθήματος και λέγοντάς του χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και πως κάποιοι σπουδαστές έχουν ενοχληθεί ιδιαίτερα απ’ αυτές τις συζητήσεις.
Η ηθοποιός Αρτεμις Αστεριάδη φοιτούσε εκείνη τη χρονιά στη σχολή Ιασμος και είχε καθηγητή τον Δημήτρη Λιγνάδη. Η ίδια θα πει: «Θυμάμαι ότι ο κ. Λιγνάδης έφυγε από τη σχολή με απόφαση της διοίκησης. Θυμάμαι ότι οι περισσότεροι σπουδαστές, μεταξύ των οποίων και εγώ, αντιμετωπίζαμε πρόβλημα με τη συμπεριφορά του, καθώς αυτά που έλεγε περί σεξουαλικών εμπειριών στο μάθημα ήταν κάπως περίεργα. Θα χαρακτήριζα τη συμπεριφορά του ανάρμοστη σε κάποια σημεία, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο, αντίθετα ενόχλησε τους υπεύθυνους της σχολής, με αποτέλεσμα να του ζητήσουν να τερματιστεί η συνεργασία τους».
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν ήταν ο μοναδικός καθηγητής που εκδιώχθηκε για ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους μαθητές της σχολής, καθώς ανάλογο περιστατικό συνέβη και με έναν ακόμη πολύ γνωστό ηθοποιό.
Η κεντρική φιλοσοφία της σχολής Ιασμος είναι οι καθηγητές της να είναι πάντοτε ενεργοί και δραστήριοι και να εμπλέκονται σε πολλές θεατρικές παραστάσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς, καθώς έτσι μπορούν πολύ συχνά να επιλέγουν μαθητές της σχολής στις θεατρικές δουλειές στις οποίες συμμετέχουν και πρωταγωνιστούν.
Αυτό που επισημαίνουν ωστόσο οι υπεύθυνοι της σχολής είναι ότι κανένας καθηγητής της σχολής δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τη θέση του και τη δύναμή του, όσο επιτυχημένος κι αν είναι σε αυτό που κάνει, προκειμένου να ασκεί επιρροή στους μαθητές, να μην τους σέβεται και να προσπαθεί να τους παρασύρει σε δρόμους που δεν έχουν σχέση με το θέατρο.
Σε ανακοίνωση της Σχολής Ιασμος που εστάλη στο protothema, σχετικά με τη διακοπή της συνεργασίας της με τον Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά και γενικότερα με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στον χώρο του θεάτρου μετά τον καταιγισμό καταγγελιών εις βάρος προβεβλημένων προσώπων τα οποία κατηγορούνται για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, επισημαίνεται ότι «δεν χρειάζεται να εξηγήσει κάποιος ότι η κακοποίηση -σωματική ή λεκτική- αλλά και η σεξουαλική παρενόχληση είναι ποινικά αδικήματα. Όπως φαίνεται, όμως, χρειάζεται να εξηγήσει κάποιος γιατί το θύμα έχει δικαίωμα να μιλήσει».
Και συνεχίζουν: «Ενα από τα κύρια μελήματα της Σχολής μας είναι να συνειδητοποιήσουν οι σπουδαστές μας ότι -για την καλύτερη λειτουργία μιας παράστασης, μιας σχολής ή γενικότερα της κοινωνίας μας- πρέπει τα φαινόμενα αυτά ν’ αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους. Στα 37 χρόνια της λειτουργίας μας έχουμε έμπρακτα αποδείξει πως θέλουμε οι σπουδαστές μας να είναι και να νιώθουν ασφαλείς. Είμαστε πάντα πλάι τους με κατανόηση για ν’ ακούσουμε και την παραμικρή αμφιβολία σχετικά με μια συμπεριφορά που πιθανόν τους έφερε σε δύσκολη θέση. Αλλωστε, όπως είναι γνωστό, δεν διστάσαμε να λύσουμε τη συνεργασία μας με ανθρώπους για τους οποίους υπήρξε αμφιβολία σχετικά με το εκπαιδευτικό τους κύρος. Σύνθημα της Σχολής και σ’ αυτά τα θέματα είναι: “Μιλήστε ελεύθερα, χωρίς τύψεις, χωρίς φόβο!”
«Η Τέχνη δε χρειάζεται σκοτάδια – αλλά άπλετο φως. Είμαστε παρατηρητές της αγριότητας – κι όχι θιασώτες της. Παρατηρούμε τη ζωή με σκοπό να την κάνουμε καλύτερη – όχι να την εκχυδαΐσουμε. Θέλουμε να παρηγορήσουμε και να παρηγορηθούμε. Δημιουργούμε – δεν καταστρέφουμε!» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.
Πηγή: Πρώτο Θέμα