ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 2019-2020

“Προσωπικά δε με απομακρύνει η απιστία αλλά η έλλειψη σεβασμού”

Ο Γιωργος Σπάνιας μίλησε στο Athens Art Theater και στην Άννα Χατζή για την θεατρική παράσταση «meta – Φιλονικία» στην οποία πρωταγωνιστεί, τον ρόλο τον οποίο ερμηνεύει, το θέμα της παράστασης την “Απιστία”, την σκηνοθεσία, την τηλεοπτική σειρά “έρωτας μετά” και τα επόμενα του σχέδια.

«meta – Φιλονικία» . Μία από τις παραστάσεις που ξεχώρισαν στο περσινό φεστιβάλ του Επί Κολωνώ, OFF  ATHENS επιστρέφει στη σκηνή Black Box του θεάτρου «Επί Κολωνώ». Τι πραγματεύεται η παράσταση;

Η  «meta – Φιλονικία»  είναι  μια μεταφορά του γνωστού στο ελληνικό κοινό έργο του Μαριβώ.  Η σκηνοθέτης (Ειρήνη Σταματίου) δανείζεται στοιχεία από τον κόσμο των video games, των σκοτεινών παραμυθιών και της κωμωδίας για να κάνει τη δική της ανάγνωση του έργου. Η παράσταση πιστή στο πνεύμα του Μαριβώ πραγματεύεται στον πυρήνα της, την ανθρώπινη φύση και τη διερευνά μέσα από τον τρόπο που ερωτεύονται και αγαπούν οι άνθρωποι.

Όλα ξεκινούν από ένα πείραμα που έχει οργανώσει ο πρίγκηπας, έχοντας κλείσει 4 μωρά (2 αγόρια και 2 κορίτσια) σε 4 διαφορετικά δωμάτια, όπου το καθένα από αυτά διαπαιδαγωγούνται χωρίς να γνωρίζουν ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι στο κόσμο. Στο σκηνικό ενεστώτα της παράστασης οι 4 πρωταγωνιστές θα συναντήσουν για πρώτη φορά τον “άλλον”.

Ποιος ο δικός σου ρόλος;

Σε αυτή τη παράσταση, ερμηνεύω το ρόλο του Αζορ. Είναι ένα από τα 4 παιδιά (του λένε πως είναι άντρας) και έρχεται σε επαφή με μια (όπως μαθαίνει) γυναίκα. Η έλξη είναι κεραυνοβόλα.

Το έργο θίγει το θέμα της απιστίας. Ποια η γνώμη σου πάνω σε αυτό;

Είναι η φυσική περιέργεια για γνώση και για θάνατο που οδηγεί τον άνθρωπο στην απιστία. Αν δεν απιστούσαμε στις παλιές ιδέες δεν θα ερχόντουσαν ποτέ νέες. 

Οι απόψεις ποικίλουν γύρω από την απιστία. Συγχωρείται εύκολα κατά την γνώμη σου;

Προσωπικά δε με απομακρύνει η απιστία  αλλά η έλλειψη σεβασμού και ο φόβος του να διαπραγματευτείς αυτό που είσαι και αυτό που σου συμβαίνει.

“Do what makes you happy but don’t be a jerk”, που λέμε και στη παρέα μου

Πέρα από την υποκριτική ασχολείσαι έντονα και με τη σκηνοθεσία. Ξεχωρίζεις κάποιο από τα δύο ή στοχεύσεις στον συνδυασμό τους;

Όλη η δημιουργική διαδικασία στη τέχνη έχει 2 βασικές σταθερές. Έρευνα και σύνθεση. Είτε ως ηθοποιός, είτε ως σκηνοθέτης οι δύο αυτές περιοχές με γοητεύουν και με δίνουν γενναιόδωρα ποσοστά ελευθερίας.

Δε μπαίνω στη παγίδα να διαλέξω, γιατί αγαπώ να κάνω καλά και τα 2 επαγγέλματα (είναι άλλωστε 2 διαφορετικά πτυχία, 6 χρόνια σπουδών).

Οραματίζομαι απλά την επόμενη δουλειά με περισσότερα δημιουργικά εμπόδια, νέους παθιασμένος ανθρώπους και λιγότερες προκαταλήψεις. (… Και  επί τέλους λεφτά για την παραγωγή!)

Τηλεοπτικά σε βλέπουμε στην τηλεοπτική σειρά « Έρωτας Μετά». Πως προέκυψε αυτός ο τηλεοπτικός ρόλος;

Είμαι ευγνώμων για αυτή τη χρονιά. Δέκα χρόνια μετά, συνεργάζομαι με ειλικρινή πρόσωπα από το παρελθόν. Με τον Στέργιο Κωνσταντινίδη ( ένας από τους 3 σκηνοθέτες της σειράς) είχαμε μια ειλικρινή συνεργασία 10 χρόνια πίσω στη σειρά “Γ4” για σχεδόν έναν χρόνο.  Με τον Παναγιώτη Ιωσηφέλη (συνσεναριογράφο της σειράς) είχαμε μια έντονη συνεργασία 2 χρόνια πριν για τη ταινία “καταφύγιο” στη Θεσσαλονίκη. 

Όταν η Ηρώ Γάλλου με πήρε τηλέφωνο και μου μίλησε για τους συνεργάτες αμέσως της ζήτησα να διαβάσω για τον ρόλο μου.

Είναι καλογραμμένος, αναγνωρίσιμος, με παρελθόν και προοπτική για έρευνα. Εισβάλλει στην ιστορία στο 25ο επεισόδιο και θα απασχολήσει για αρκετό διάστημα την αφήγηση.

Από το 1ο  κιόλας επεισόδιο ο κόσμος έδειξε να την αγκαλιάζει την σειρά. Τι σημαίνει αυτό για σας;

Ποτέ η επιτυχία δε μετριέται σε νούμερα αποδοχής. Τα νούμερα είναι απλά ένα παραπροϊόν μια καλής διαδικασίας. Όπως και με τα λεφτά

“… δε  δουλεύεις για να βγάλεις πολλά, δουλεύεις καλά και έρχονται πολλά από μόνα τους”

( τέτοια λέμε με τους φίλους μου στο Παγκράτι)

Φέτος βλέπουμε αρκετές νέες τηλεοπτικές σειρές σε όλα τα κανάλια. Πιστεύεις στην επιστροφή της «καλής» τηλεοπτικής σεζόν;

Ακούω πως έχουν ανοίξει διάφορες παραγωγές, άνθρωποι δουλεύουν περισσότερο, κυκλοφορεί περισσότερη ενέργεια στον χώρο.

Καλή τηλεοπτική σεζόν θα έχουμε όταν θα έχουμε καλή σεζόν προπαραγωγής και καλή σεζόν παραγωγής. Όταν κάνουμε όλοι καλύτερα τη δουλειά μας. Υπάρχουν τόσοι ωραίοι νέοι τύποι που ξεπηδούν στον ελληνικό κινηματογράφο.. Τόσες καθαρές νέες ιδέες. Κάποιες θα πηδήξουν και στην μικρή οθόνη και θα πάνε τα πράγματα ένα βήμα  εμπρός!

Υπάρχουν άλλα πράγματα με τα οποία ασχολείσαι παράλληλα με τον χώρο της υποκριτικής;

Φροντίζω τον εαυτό μου και δοκιμάζω πράγματα έξω από τις συνήθειες μου.

Άλλα σχέδια για το άμεσο μέλλον ;

Ποιοτική δουλειά , ποιοτική δουλειά… και ποιοτική δουλειά !

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *