Βιβλία και ΠαρουσιάσειςΔΙΑΦΟΡΑ

Περπατώντας στις όχθες του Πεδιαίου ποταμού

31 ιστορίες για τη Λευκωσία,
μια για κάθε μέρα του μήνα
Φωτογραφίες: Γιώργος Πανταζής

στο Σπίτι της Κύπρου

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα, η παρουσίαση του βιβλίου της κ. Άννας Μαραγκού Περπατώντας στις όχθες του Πεδιαίου ποταμού 31 ιστορίες για τη Λευκωσία, μια για κάθε μέρα του μήνα Φωτογραφίες: Γιώργος Πανταζής  των εκδόσεων «Το Ροδακιό»

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο κ. Γιώργος Πανταζής, Αρχιτέκτονας, φωτογράφος και η κ. Τζούλια Τσιακίρη, Διευθύντρια εκδόσεων «Το Ροδακιό».

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Δημοσιογράφος, συγγραφέας κ. Νίκος Βατόπουλος.

Θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τη συγγραφέα κ. Άννα Μαραγκού, Αρχαιολόγο, ιστορικό τέχνης, συγγραφέας.

Εύλογα διερωτάται κανείς πώς περπατώ στις όχθες του Πεδιαίου ποταμού, αφού αυτός δε διασχίζει τη Λευκωσία όπως παλιά. Εκεί που περνούσε κάποτε ο ποταμός βρίσκεται σήμερα η πράσινη γραμμή, η διαχωριστική γραμμή που κόβει με μαχαίρι την πόλη στα δύο εδώ και μισό αιώνα.

Όμως του «ποταμού εν του γελάς τζαι πιάνει το ταμάχιν τουπίσω»… έλεγαν παλιά.

Εύχομαι κάποια μέρα να ξανακατέβει ο Πεδιαίος ορμητικός, όπως τότε, το 1330, όταν πλημμύρισε και τα νερά του έφτασαν μέχρι την πόρτα του Άγίου Γεωργίου των Ορνίθων. Τότε θα πάρει μαζί του βαρέλια, διαχωριστικές γραμμές, πολυβολεία, σάκκους άμμου, θα καθαρίσει τη γη και θα πάρει πίσω το ταμάχι του.

Μέχρι όμως να φτάσει εκείνη η μέρα η πόλη μου είναι χωρισμένη στα δυο. Η «ποδά» μεριά είναι η δική μας, η ελεύθερη, η «ποτζεί» μεριά είναι η κατεχόμενη, η ανελεύθερη. Στη μνήμη του ποταμού και αψηφώντας τη γραμμή, περπατώ εκεί και αναπολώ όλη την πόλη μου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου.

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *