ΝΕΑ

Εκτός βιβλιοθήκης σχολείου ο Χάρι Πότερ

Ρωμαιοκαθολικό σχολείο στο Νάσβιλ του Τενεσί αφαίρεσε από τη βιβλιοθήκη του όλα τα βιβλία της σειράς «Χάρι Πότερ», υποστηρίζοντας ότι περιέχουν «πραγματικές κατάρες και ξόρκια, που, όταν διαβαστούν από κάποιον, πιθανώς να καλέσουν κακά πνεύματα».

Η τοπική εφημερίδα Τhe Tennessean ανέφερε πως ο ιερέας στο ρωμαιοκαθολικό σχολείο Σεντ Εντουαρντ, όπου φοιτούν παιδιά από το προνήπιο μέχρι την Γ΄ Γυμνασίου, απέστειλε ηλεκτρονική επιστολή στους γονείς των μαθητών σχετικά με τα βιβλία της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, για να τους ενημερώσει ότι επικοινώνησε με «αρκετούς» ιερωμένους που ειδικεύονται στους εξορκισμούς και που του συνέστησαν να αφαιρέσει τα βιβλία από τη βιβλιοθήκη. «Τα βιβλία παρουσιάζουν τη μαγεία ως καλή και κακή, κάτι το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, αλλά είναι έξυπνη παραπλάνηση», έγραψε ο αιδεσιμότατος Νταν Ρέχιλ. «Οι κατάρες και τα ξόρκια που περιλαμβάνονται στα μυθιστορήματα είναι πραγματικά και, όταν ένας άνθρωπος τα διαβάζει, κινδυνεύει να καλέσει τα κακά πνεύματα μπροστά του». Ανάμεσα στις κατάρες και στα ξόρκια που περιλαμβάνονται στα βιβλία περιλαμβάνονται το «Αβάντα Κεντάμπρα», η κατάρα του θανάτου, τo «κρούσιο» (Βασάνους), η κατάρα του βασανισμού, και «ιμπέριο» (Εξούσιους) που επιτρέπει στον μάγο να αποκτήσει τον έλεγχο των πράξεων τρίτων.

Η αλήθεια είναι ότι τα μυθιστορήματα με πρωταγωνιστή τον Χάρι Πότερ βρέθηκαν στο στόχαστρο των χριστιανικών οργανώσεων και κληρικών ήδη από την πρώτη έκδοση του πρώτου βιβλίου της σειράς «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος» το 1997. Το 1999, βρέθηκε ανάμεσα στα πιο αμφιλεγόμενα βιβλία στις ΗΠΑ.

Οι πολέμιοι της σειράς υποστηρίζουν ότι «το συγγραφικό έργο εξιδανικεύει τη μαγεία και τον αποκρυφισμό, μπερδεύοντας τα παιδιά και οδηγώντας τα να αποπειρώνται να μιμηθούν τις κατάρες και τα ξόρκια». Το 2001, ιερέας της Εκκλησίας της Κοινότητας Του Χριστού, στο Αλαμογκόρντο του Νέου Μεξικού, επόπτευσε το κάψιμο των βιβλίων «Χάρι Πότερ». Αλλά και την εποχή που ήταν καρδινάλιος, ο μετέπειτα Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ είχε δήλωσε ότι η σειρά του Χάρι Πότερ περιλαμβάνει «ύπουλες παραπλανήσεις, που δρουν χωρίς να γίνονται αντιληπτές, διαστρεβλώνοντας τον χριστιανισμό στην ψυχή του αναγνώστη, προτού καν καταφέρει να ριζώσει εκεί».

Πηγη: Καθημερινή Έντυπη

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *