ΝΕΑ

ΗΠΑ: Νεκρός 13χρονος από αστυνομικά πυρά μετά από καταδίωξη

Ο θάνατος ενός 13χρονου παιδιού στο Σικάγο από αστυνομικά πυρά μετά από καταδίωξη στις 29 Μαρτίου έχει συγκλονίσει τις ΗΠΑ.

Ο 13χρονος Άνταμ Τολέντο χτυπήθηκε στο στήθος από σφαίρα αστυνομικού, ο οποίος δεν έχει κατονομαστεί μέχρι στιγμής στο Λιτλ Βίλατζ, συνοικία στο Γουέστ Σάιντ. Σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας, ο νεαρός ήταν οπλισμένος με πιστόλι. Αστυνομικοί άρχισαν να καταδιώκουν τον έφηβο, καθώς είχαν ειδοποιηθεί πως στην περιοχή ακούστηκαν πυροβιλισμοί.

Δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί βίντεο από το περιστατικό της περασμένης Δευτέρας. Υπηρεσία αρμόδια για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της αστυνομίας (Civilian Office of Police Accountability, COPA), τόνισε ότι είναι υποχρεωμένη να δώσει στη δημοσιότητα τα πλάνα από την κάμερα που φόραγε ο αστυνομικός μέσα σε 60 ημέρες. Τόνισε πως τα πλάνα την έχουν «θορυβήσει».

Η Λόρι Λάιτφουτ δεσμεύτηκε να διαπιστώσει πώς ακριβώς ο έφηβος βρέθηκε να οπλοφορεί. Τόνισε πως έδωσε εντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιήσει DNA, δακτυλικά αποτυπώματα και άλλες τεχνικές για να εξακριβωθεί ποιος του έδωσε το πιστόλι.

Στο «μικροσκόπιο» η αστυνομία του Σικάγο – Το 2014 είχε σκοτώσει έναν Αφροαμερικανό έφηβο

Καθώς στις ΗΠΑ τίθεται πλέον πιεστικά το ζήτημα της αστυνομικής βίας, το συμβάν επανέφερε στο επίκεντρο της προσοχής τις εκκλήσεις να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που δρουν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στο τρίτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας.

Η αστυνομία στο Σικάγο μπήκε στο μικροσκόπιο από το 2014, όταν λευκός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε μαύρο έφηβο. Καταδικάστηκε αργότερα για ανθρωποκτονία.

Βίντεο εκείνου του συμβάντος ώθησε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να διενεργήσει έρευνα, που κατέληξε στα συμπεράσματα πως η αστυνομία στο Σικάγο παραβίαζε συστηματικά τα αστικά και ατομικά δικαιώματα των πολιτών, χρησιμοποιούσε δυσανάλογη βία και έκανε ρατσιστικές διακρίσεις.

ΠΗΓΗ

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *