ΝΕΑ

Lockdown: Σήμερα οι αποφάσεις για “έξυπνο άνοιγμα” των δραστηριοτήτων

Τη σταδιακή επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο χαλάρωσης των μέτρων, αναμένοντας και τις τελικές εισηγήσεις της Επιτροπής των 30 εμπειρογνωμόνων που συνέρχεται σήμερα. Όπως έχει τονιστεί στόχος είναι να ενεργοποιηθούν με έξυπνο τρόπο και σε κοντινό ορίζοντα βαλβίδες εκτόνωσης για επιστροφή σε περισσότερες δραστηριότητες χωρίς να υπάρξουν συμβιβασμοί στη βασική στρατηγική για την ανάσχεση της πανδημίας. Ένα δύσκολο εγχείρημα με δεδομένο την έξαρση της διασποράς.

Η αναζήτηση τρόπων βελτίωσης της απόδοσης των μέτρων σε συνδυασμό με την κόπωση από την παρατεταμένη πανδημική κρίση καθιστά ωστόσο επιτακτική την εφαρμογή βημάτων εκτόνωσης και αποσυμπίεσης της κοινωνίας και της οικονομίας.

«Εξετάζουμε εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων, εργαλεία που θα προσφέρουν βαλβίδες αποσυμπίεσης στους κουρασμένους πολίτες από τα περιοριστικά μέτρα. Εργαλεία που δεν θα παραγνωρίζουν ότι ανοίγει ο καιρός και πρέπει να αποφεύγουμε συγκεντρώσεις σε σπίτια και εσωτερικούς χώρους, αντιθέτως οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους είναι πιο ασφαλείς, πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων και χωρίς να τεθεί εν αμφιβόλω η στρατηγική για την ανάσχεση της επιδημίας» είπε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Δε μιλάμε για ανοίγματα. Νομίζω ότι δεν είναι η ενδεδειγμένη λέξη και ορολογία. Αυτό που περιγράφουμε και θα εξετάσει και η επιτροπή στη συνεδρίαση της είναι εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων» πρόσθεσε.

«Είναι προτιμότερο να ανοίξει ένα καφέ με συνθήκες ελέγχου και αποστάσεων και προστίμων σε εξωτερικούς χώρους και να πάει ο άλλος με τη μάσκα του να πιει τον καφέ του, αντί να πηγαίνουν στα παγκάκια και να πίνουν τον καφέ ο ένας δίπλα στον άλλον πέντε άτομα» είπε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

«Είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για την Επιτροπή. Δεν ξέρω αν πρέπει να λάβουμε ένα λογικό ρίσκο, μπορεί και να το κάνουμε» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος στον STATUS FM.

Τα σενάρια

Σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση της απαγόρευσης των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα: Το πιθανότερο σενάριο είναι να μετατοπιστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 στις 9 το βράδυ, ενώ ενδεχομένως θα εξεταστεί το ωράριο για την υπόλοιπη εβδομάδα.

Χαλάρωση της χρήσης του κωδικού «6»: Αναμένεται να υπάρξει εισήγηση να επιτραπεί η μετακίνηση με αυτοκίνητο για άθληση ή βόλτα με το κατοικίδιο

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων.

Οι ημερομηνίες

22 Μαρτίου: Άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, με υγειονομικά πρωτόκολλα

29 Μαρτίου: Άνοιγμα του λιανεμπορίου εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, με πρόβλεψη λειτουργίας click away ή click in shop. Η μετάβαση θα γίνεται με εν μήνυμα ημερησίως στο 13032 και χρονικό περιορισμό 3 ωρών.

Στόχος πάντα παραμένει η μικρότερη επίπτωση στην επιδημιολογική καμπύλη.

Παράλληλα παραμένει η προσήλωση στην τήρηση των μέτρων στην ενίσχυση του ΕΣΥ, και στην αύξηση των τεστ όπου υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.

πηγη

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *