ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 2016-2017

“Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ”

Ο ταλαντούχος ηθοποιός Λευτέρης Παπακώστας μίλησε στο Athens Art Theater και στην Άννα Χατζή για τις σπουδές του, την υποκριτική, τη σκηνοθεσία, το θέατρο, τις εμπειρίες στην μέχρι τώρα πορεία του στο χώρο και την παράσταση “ΣΙΛΩΑΜ” στην οποία πρωταγωνιστεί καθώς και τον ρόλο τον οποίο υποδύεται.

Σπούδασες Λογιστική πως αποφάσισες να στραφείς στην υποκριτική;
Από τα χρόνια των σπουδών μου στην Πάτρα αποφάσισα να ασχοληθώ με την υποκριτική. Μάλλον έψαχνα μια διαφορετική πραγματικότητα μέσα στην καθημερινότητα μου . Ξεκίνησα να  παρακολουθώ μαθήματα σε ένα εργαστήριο υποκριτικής στο “Λιθογραφείο”. Στην αρχή το αντιμετώπιζα σαν ένα σοβαρό παιχνίδι σιγά-σιγά όμως μου άνοιξε κόσμους τους οποίους ήθελα να συνεχίσω να ψάχνω.

Τι είναι αυτό το οποίο σε ελκύει στο επάγγελμα του ηθοποιού;
Αυτό το ψάξιμο το οποίο  είναι διπλό. Πρώτον ψάχνεις τον ίδιο σου τον εαυτό και τα όριά του και δεύτερον το περιβάλλον /κοινωνία και τα δικά του/της όρια

Η σκηνοθεσία σε ενδιαφέρει το ίδιο με τα την υποκριτική;
​Νομίζω ναι η αντίληψη μου για το θέατρο είναι συνολική. Άρα δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι από τα δύο . Αντιλαμβάνομαι την παράσταση σαν μία ολοκληρωμένη ύπαρξη . Η υποκριτική και η σκηνοθεσία είναι τα δύο κομμάτια που ζωντανεύουν αυτήν την ύπαρξη άρα για μένα είναι και τα δύο εξίσου σημαντικά.

Από το 2008 που ξεκίνησες επαγγελματικά , υπάρχουν στιγμές που να   ξεχώρισες μέχρι τώρα;
Δεν νομίζω ότι μπορώ να ξεχωρίσω κάποια στιγμή. Σε κάθε δουλειά που κάνεις υπάρχουν πολλές σημαντικές και ξεχωριστές στιγμές

Υπάρχει κάποιος ρόλος που θα ήθελες να ερμηνεύσεις στο μέλλον;
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον ευτυχώς. Υπάρχουν αρκετοί ρόλοι που πραγματικά αξίζει να ασχοληθείς και να ψάξεις μαζί τους.

Πως προσεγγίζεις τον κάθε σου ρόλο;
​Με δουλειά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ο κάθε ρόλος είναι ένας μικρός κόσμος που εντάσσεται σε ένα μεγαλύτερο. Άρα πρέπει να δουλέψεις πολύ για να μπορέσεις να τον κατανοήσεις  ,να τον αντιμετωπίσεις και να πορευτείς μαζί του.

Με ποια κριτήρια επιλέγεις την σκηνοθεσία ενός έργου;
Δεν ξέρω ποια είναι ακριβώς τα κριτήρια. Ένα βασικό για μένα είναι το τι θέλω να πω με το έργο  , που και πως συνδέομαι με αυτό και σαφέστατα που συνδέεται η κοινωνία με αυτό.

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο είδος ρόλου που να προτιμάς;
Ο κάθε ρόλος περιέχει ποικιλία πραγμάτων στον πυρήνα του αν είσαι ανοιχτός να ψάξεις. Ο ηθοποιός πρέπει να δοκιμάζει διάφορα είδη δραματουργίας και διάφορα είδη ρόλου για να εξοπλίζει τον εαυτό του .     Δεν έχω κάποια προτίμηση σε συγκεκριμένο είδος.

Πρωταγωνιστείς στην παράσταση Σιλωάμ. Τι πραγματεύεται το έργο;
Η παράσταση “Σιλωάμ” αποτελείται από δύο μονόπρακτα. Κοινό θεματικό τους κομμάτι είναι το στοιχείο του εγκλεισμού. Αναφέρεται σε ανθρώπους που μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης .Ουσιαστικά θίγει το ερώτημα που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος σε τέτοιες συνθήκες και το τι είναι ικανός να κάνει . Έτσι και ο χαρακτήρας που υποδύομαι προσπαθεί  να επιβιώσει ενώ δεν μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με την σκληρή και βίαιη πραγματικότητα

Κατά πόσο αντιπροσωπεύει την καθημερινότητα το κείμενο της   παράστασης;
Τα  δύο μονόπρακτα γράφτηκαν το 1950. Οι μνήμες του εγκλεισμού και   του β’ παγκοσμίου πολέμου ήταν πολύ νωπές για την κοινωνία και τον συγγραφέα. Τώρα το 2016  υπάρχουν ακόμα στρατόπεδα συγκεντρώσεις αλλά με άλλη ονομασία σε πολλές περιοχές του κόσμου . Υπάρχουν ακόμα καταστρεπτικοί πόλεμοι που διαλύουν κάθε έννοια ανθρωπιάς . Το κείμενο είναι αμιγώς ανθρωποκεντρικό και πολιτικό. Άρα η σύνδεση του και η σχέση του αντιπροσωπεύει το σήμερα.

Ετοιμάζεις κάτι για τη συνέχεια της σεζόν;
​Αυτή τη περίοδο δεν ετοιμάζω κάτι για τη συνέχεια της σεζόν. Προσπαθώ να μαζέψω δυνάμεις γι’αυτά που μπορεί να έρθουν.

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *