ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 2015-2016

“Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ”

Η ανερχόμενη και ταλαντούχα ηθοποιός Αμαλία Αρσένη μίλησε στο Athens Art Theater και στην Άννα Χατζή για τη νεαρή της ηλικία, τις σπουδές της, τις πρώτες της εμπειρίες στο θέατρο, τη νέα παράσταση “Δεσποινίς Τζούλια” στην οποία πρωταγωνιστεί, το κείμενο, τους συμπρωταγωνιστές της, τον ρόλο της και τα μελλοντικά της σχέδια.

Πότε κατάλαβες ότι η υποκριτική είναι το επάγγελμα που ήθελες να ακολουθήσεις;
Από πολύ μικρή ηλικία. Κάπου στο δημοτικό. Αλλά ξεκίνησα να παίζω θέατρο σε ομάδες και με σκοπό να ακολουθήσω αυτό το δρόμο στο Γυμνάσιο. Είχαμε μια εξαιρετική δασκάλα στο Γυμνάσιο και Λύκειο που είχε αναλάβει την θεατρική ομάδα και αυτή ενέπνευσε εμένα και άλλα παιδιά να ασχοληθούμε με το θέατρο. Ο δάσκαλος είναι μεγάλη υπόθεση. Όπως και η οικογένεια.

Το γεγονός ότι η οικογένεια σου είναι από τις πιο γνωστές στη χώρα μας, σε επηρεάζει στην καθημερινότητα σου αλλά και στο επάγγελμα σου;
Πλέον όχι γιατί προσπαθώ να κινούμαι ανεξάρτητα και αυτόνομα. Δεν γίνεται να μην επηρεάσει το όνομα μου το πως συστήνομαι αλλα το ποια είμαι και η πορεία μου ειναι καθαρά προσωπική μου επιλογή. Και αυτο ειναι κάτι που η οικογένεια μου με ενθαρρύνει να κάνω απο μικρή ηλικία.

Έχεις αποκομήσει χρήσιμα στοιχεία από την οικογένεια σου για το θέατρο;
Απο την οικογένεια μου εχω αποκομίσει την μεγάλη αγαπη για το θεατρο και τη λογοτεχνία , το φιλότιμο και τη σκληρή δουλειά που απαιτείται με ο,τι καταπιανόμαστε. Επίσης αυτο που με έμαθαν ειναι πως το σανίδι “ξεβράζει” το χαρακτήρα του ανθρώπου /ηθοποιού και πως η δουλειά και η επιμονή ειναι σημαντικότερη απο το εκ γενετής χάρισμα. Με αγαπη, καλή διαθεση και μεράκι πας μπροστά. Α! Και πας μπροστά για σένα όχι για να αποδείξεις κάτι στους άλλους!

Γιατί επέλεξες το Λονδίνο για τις σπουδές σου;
Επέλεξα την Αμερική και μετέπειτα το Λονδίνο για σπουδές γιατί στην Αμερική θα μπορούσα να σπουδάσω δυο πτυχία σε 3 χρονια (πτυχίο liberal arts) και επειδή το Rada στην Αγγλια ήταν μια σχολή στην οποία ήθελα να φοιτήσω ανέκαθεν. Το εξωτερικό ειναι μεγάλο σχολείο γιατί σε βγάζει απο τη γνώριμη νοοτροπία και ιδιοσυγκρασία με την οποία εχεις γαλουχηθεί. Ειδικά σε μικρή ηλικία η έκθεση στον πραγματικό κόσμο και η ανάγκη για άμεση ενηλικίωση ήταν κάτι που όσο και αν με δυσκόλεψε επιθυμούσα.

Το έργο “Στάλερχοφ” στο οποίο ερμήνευσες τον πρώτο σου ρόλο αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία ;
Φυσικά . Το πρώτο έργο ενος ηθοποιού ειναι πάντα το πρώτο έργο. Ήταν μια εξαιρετική συνεργασία απο όλες τις απόψεις και ένα μεγάλο στοίχημα για μενα προσωπικά.

Πρωταγωνίστησες στην παιδική παράσταση «Η κοιμωμένη ξύπνησε» της Ξένιας Καλογεροπούλου. Πως είναι να έχεις κοινό τα μικρά παιδιά;
Τα παιδιά ειναι απαιτητικό και δύσκολο κοινό γιατί ειναι αυθόρμητα και εκφράζουν αυτο που αισθανόνται χωρίς αναστολές. Καταλαβαινεις αν τους αρέσει η παράσταση όταν ειναι απορροφημένα η και όταν συμμετέχουν ενεργά σε οτι συμβαίνει έπι σκηνής. Δεν ειναι ενοχλητικό τουναντίον ειναι ενθαρρυντικό και όμορφο. Ειναι ο ιδανικός θεατής/ κριτής.

Η συνεργασία στο έργο «Δεσποινίς Τζούλια» πως προέκυψε;
Είχα δουλέψει με την Λιλλυ Μελεμε ξανά στο παρελθόν για λίγο καιρό όμως όταν χρειάστηκε να κάνω μια αντικατάσταση. Δεν είχα ζήσει μαζι της την διαδικασία των προβών και ήθελα πολύ να συνεργαστώ μαζι της γιατί την εκτιμώ και την θαυμάζω ειλικρινά. Φαντάζομαι αισθάνθηκε και η ίδια πως ο ρόλος της Κρίστιν μου πήγαινε και ετσι μου πρότεινε να δουλέψουμε μαζι και δέχτηκα με μεγάλη χαρά.

Με τους συμπρωταγωνιστές σου γνωριζόσασταν πριν από αυτή τη συνεργασία;
Ναι γνωριζόμασταν απο το Θεατρο του Νέου Κόσμου όπου με τη Μαρια παίζαμε ταυτόχρονα σε άλλες παραστάσεις εκείνη στα Ορφανά και εγω στο Σταλλερχοφ σε σκηνοθεσια του Βαγγέλη Θεοδωροπουλου και με τον Ορεστη συνεργαστήκαμε στην Κοιμωμένη Ξύπνησε που πήγε καλοκαιρινή περιοδεία το 2014 .

Υπάρχει κάτι στο έργο που να ξεχωρίζεις;
Ξεχωρίζω τη στιγμή όπου η Τζούλια κάνει την ανατροπή προς το τέλος του έργου και εχει αυτόν τον καταπληκτικό μονόλογο /μανιφέστο/ επίθεση στο Ζαν. Ο τρόπος που τον αποδίδει η Μαρια ειναι ανατριχιαστικος. Επίσης το φιναλε της παράστασης χωρίς να θέλω να προδώσω τι ειναι με συγκινεί και με αναστατώνει κάθε φορά.

Ο δικό σου ρόλος ποιος είναι;
Υποδύομαι την Κρίστιν που ειναι η μαγείρισσα του κόμη και η αρραβωνιαστικιά του Ζαν. Ειναι μια γυναίκα παλιάς κοπής, δυναμική με περηφάνεια και αξιοπρέπεια η οποία κάνει όνειρα πολύ συγκεκριμένα και δεν αφήνει κανέναν να τα απείλησει. Η Τζούλια και ο Ζαν με την μεταξύ τους σχέση την προδίδουν και την φέρνουν αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο φόβο της: το ενδεχόμενο να γκρεμιστεί το σχέδιο ζωής της. Οποτε η ήρεμη δύναμη του έργου γίνεται μια σκληρή πόλεμιστρια που με νύχια και με δόντια προασπίζεται όσα εκπροσωπεί και θέλει.

Τι είναι αυτό που κάνει την παράσταση διαχρονική;
Οι ανθρώπινες σχέσεις, ο έρωτας και η αγωνία των ανθρώπων να ονειρεύονται και να εξελίσσονται . Η ταξική πάλη και οι σχέσεις άνδρα-γυναίκας ειναι φυσικά εξίσου διαχρονικές.

Τα επόμενα σου σχέδια ποια είναι;
Θα παίξω από αρχές Μαρτίου, ταυτόχρονα με την Τζούλια κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Αγγέλων Βήμα το έργο της Βιρτζινια Γουλφ Ορλάντο σε διασκευή της Σάρα Ρουλ. Η σκηνοθεσια ειναι της Λιλλυ Μελεμε και την ομάδα απαρτίζουν εξαιρετικοί νέοι ηθοποιοί. Είμαι σε συζητήσεις για την καλοκαίρινη περίοδο.

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *