ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 2014-2015

“Η ΚΥΡΙΑ ΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΜΕ ΔΙΕΠΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ”

Ο μοναδικός ηθοποιός Άρης Σερβετάλης μίλησε στο Athens Art Theater και στην Άννα Χατζή για το κριτήριο με τον οποίο επιλέγει τους ρόλους, την φετινή παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί  «Ο Σωσίας», την δυσκολία του έργου, το μήνυμα της παράστασης, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τους ρόλους του,  την ευλυγισία του πάνω στην σκηνή  και τα νέα του σχέδια.

Ποιο είναι το κριτήριο με το οποίο επιλέγεις τους ρόλους τους οποίους ερμηνεύεις;
Το κριτήριο είναι πρώτα οι συνεργάτες  και μετά το έργο. Καθώς και η πρόθεση που έχουν οι άνθρωποι για να κάνουν ένα ανέβασμα ενός έργου.

Πως προέκυψε ο φετινός σου ρόλος στο έργο του Ντοστογιέφσκι «Ο ΣΩΣΙΑΣ»;
Είχαμε στα χέρια μας το έργο δύο χρόνια , το είχαμε διαβάσει και είπαμε ότι μας ενδιαφέρει. Βλέπουμε κάπως τον εαυτό μας μέσα σε εαυτό. Έτσι θέλαμε να προσπαθήσουμε να το αναλύσουμε, να αναδείξουμε τον πυρήνα και να προσπαθήσουμε να το αφηγηθούμε με έναν δικό μας τρόπο. Με τους τέσσερις από τους πέντε ηθοποιούς έχουμε ξανά συνεργαστεί στο παρελθόν αρκετές φορές. Με τον Γιώργο Συμεωνίδη είναι η πρώτη φορά και είναι μια πολύ δημιουργική διαδικασία και έτσι έδεσε. Το ένα έφερε το άλλο και κούμπωσε.

Ο Ντοστογιέφσκι είναι ένας δύσκολος συγγραφέας του οποίου τα κείμενα είναι αλληγορικά. Πόσο δύσκολο είναι για τους ηθοποιούς  να προσεγγίσουν το συγκεκριμένο έργο;
Δύσκολες είναι όλες οι παραστάσεις. Ο τρόπος με τον οποίο επιλέξαμε να ανεβάσουμε αυτό το έργο και μέσα από την σκηνοθεσία που έκανε η Έφη Μπίρμπα είναι ότι δεν υπήρχε μια γραμμική αφήγηση. Δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Αναδείξαμε τον πυρήνα του έργου και με κάποιους συγκεκριμένους πυλώνες, σωματοποιήσαμε αυτές τις παρενοχλήσεις και την μάχη που διέπει αυτόν τον χαρακτήρα.

Ποιο είναι για σένα το κύριο μήνυμα του έργου;
Δεν ξέρω αν υπάρχει μήνυμα, υπάρχει μία παρουσίαση ενός βασανισμού. Ένας άνθρωπος βασανίζεται με τον ίδιο του τον εαυτό και παραθέτουμε αυτό το βασανιστήριο, τη διπολικότητα , την τάση προς σχιζοφρένεια. Αυτή λοιπόν η παρουσίαση μίας κατάστασης μπορεί να επιφέρει στον κάθε ένα που την βλέπει διαφορετικά συναισθήματα και διαφορετικά μηνύματα. Δεν προσπαθήσαμε να το κατευθύνουμε  κάπου. Είναι ανάλογο με την ανάγνωση του κάθε ενός.

Έχεις κάποιον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεις τον κάθε ρόλο;
Σωματικά είναι ο τρόπος με τον οποίο τον προσεγγίζω . Σαν σκέψη δηλαδή. Αν μπορώ να τον χαρακτηρίσω κάπως , αν και προσπαθώ να τον αποφύγω αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Είσαι ένας ηθοποιός με απίστευτη ευλυγισία. Θεωρείς ότι αυτό είναι το ατού σου;
Ξεκίνησα από ομάδες χορού. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο δουλεύω και με έχει επηρεάσει σαφέστατα στο θέατρο. Φέρω αυτόν τον τρόπο δουλειάς. Ατού δεν ξέρω αν είναι γιατί αυτό μπορεί να γίνει και ένα είδος «μανιέρας». Προσπαθώ να το πιάνω από διαφορετικούς δρόμους. Αλλά η κύρια σκέψη  που με διέπει είναι μία σωματική προσέγγιση στα πράγματα.

Ετοιμάζεις κάτι άλλο μετά από αυτό;
Προς το παρόν όχι. Υπάρχουν διάφορα στον αέρα αλλά δεν είναι προς ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: http://tospirto.net/theater/play/3392

1η Δημοσίευση Συνέντευξης 2/3/2015

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *