ΝΕΑ

Kirios Criton: «Με παρενοχλούσε ο ξάδερφός μου από τα 5 μου χρόνια»

Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με τους πιο μοδάτους χώρους της Αθήνας, με εκθέσεις τέχνης σε Ελλάδα και εξωτερικό που άφησαν εποχή, ανοίγει την ψυχή του στο «ΘΕΜΑ» και σοκάρει αποκαλύπτοντας τη σεξουαλική παρενόχληση που δεχόταν επί τριετία από τον 18χρονο τότε ξάδερφό του, ο οποίος μάλιστα στη συνέχεια έγινε παπάς!
Πριν από λίγες ημέρες μια ανάρτηση στα social media του Κρίτωνα Ζώρτζου -γνωστού στις καλλιτεχνικές και κοσμικές παρέες ως Kirios Criton- γνωστοποιούσε στο ευρύ κοινό αυτό που κάποιοι άνθρωποι του περιβάλλοντός του γνωρίζαμε εδώ και χρόνια. Θυμάμαι κάποιο βράδυ, καθώς απολαμβάναμε μαζί ένα γευστικό δείπνο στο «Θα σε κάνω Βασίλισσα», έναν μοδάτο χώρο που είχε δημιουργήσει ο ίδιος και όπου ο κόσμος πήγαινε δηλώνοντας φαν της μοναδικής αισθητικής του, με είχε συγκλονίσει περιγράφοντάς μου την προσωπική του ιστορία, μια ιστορία που καθόρισε και τη σεξουαλική του ταυτότητα. Ανθρωπος άνετος, φιλελεύθερος και με υψηλή αισθητική, λέει τα πράγματα με το όνομά τους κι ας φαντάζει ο λόγος του ωμός. «Η αλήθεια είναι αλήθεια, με όση τρυφερότητα κι αν πας να την προσεγγίσεις, δημιουργεί τραύματα που μπορεί και να πονάνε», μου είχε εκμυστηρευτεί.

Η πρόσκληση πάντως του δημοσιογράφου Πέτρου Μπιρμπίλη στο Facebook, μετά τα γεγονότα Λιγνάδη, να εξομολογηθούν επιτυχημένοι άνθρωποι την προσωπική τους ιστορία ώθησε τον εμβληματικό Κύριο Κρίτωνα να γράψει: «Αυθόρμητα έγραψα τη δική μου ιστορία: Οταν ήμουν 5 ετών, ο ξάδελφός μου, 18 ετών, με χρησιμοποιούσε για να ολοκληρώσει τον ερεθισμό του. Δεν με “παραβίασε” γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν εύκολο να φανεί. Τα ίδια έκανε και στα παιδιά της αδελφής του. Υπήρξε υπεύθυνος κατασκήνωσης μικρών παιδιών και ολοκλήρωσε την καριέρα του ως παπάς. Να πείτε στον κύριο Κούγια ότι εγώ πάντως δεν έγινα παιδεραστής. Υπάρχουμε κι εμείς που από τις πληγές μας γεννιέται αγάπη και όχι αρρωστημένη μίμηση».

kriton

Βρεθήκαμε ένα απόγευμα του Μαρτίου στο κέντρο της Αθήνας. Του ζητώ να μου μιλήσει πιο αναλυτικά για το περιστατικό: «Ηταν κάτι που συνέβαινε συχνά από τα 5 έως και τα 8 μου χρόνια. Οταν είσαι παιδί δεν αντιδράς γιατί δεν ξέρεις αν αυτό που σου κάνει ο άλλος είναι ένδειξη αγάπης ή κάτι άλλο. Δεν έχεις την εμπειρία για να ξεχωρίσεις το καλό από το κακό. Νιώθεις ότι για να το κάνει κάποιος μεγάλος, ξέρει. Ετσι δεν μας μεγάλωσαν, με αυτή τη λογική, ότι οι μεγάλοι ξέρουν; Συνήθιζε να τρίβεται πάνω μου και να ολοκληρώνει. Κατάλαβα ότι αυτό που έκανε ήταν κακό, όταν στα 8 μου χρόνια προσπάθησα να κάνω κι εγώ τα ίδια σε έναν συνομήλικό μου».

Το πήραν χαμπάρι οι μεγάλοι κι έγινε καβγάς. Από αδυναμία, όμως, ο Κύριος Κρίτων δεν μαρτύρησε ότι όλο αυτό όχι μόνο το είχε δει, αλλά το είχε βιώσει πολλές φορές. Και μάλιστα από άτομο τόσο κοντινό στο οικογενειακό του περιβάλλον.

«Οταν βιώνεις ένα τέτοιο περιστατικό, θες δεν θες, καθορίζεται και η σεξουαλική σου ταυτότητα. Οταν μεγαλώνοντας θέλησα να μιλήσω στην οικογένειά μου για τη δραματική εμπειρία μου, οι κουβέντες έκαιγαν, γι’ αυτό και οι δικοί μου τις απέφευγαν όπως ο διάβολος το λιβάνι. Λίγο πριν πεθάνει η μάνα μου, της άνοιξα κουβέντα. Ηταν σκληρό, αλλά αληθινό. Το έκανα για να νιώσω λύτρωση και να λύσω τα θέματά μου μαζί της».
Ανθρωπος δημιουργικός με μοναδική αισθητική και καυστικό χιούμορ, ο Κύριος Κρίτων μιλά πια ελεύθερα για τη σεξουαλική κακοποίηση που βίωσε σε πολύ τρυφερή ηλικία: «Δεν χρειάστηκε να κάνω ψυχανάλυση ποτέ. Η δημιουργικότητα και η συγγραφή βιβλίων έπαιξαν τον ρόλο του ψυχαναλυτή μου. Οι τίτλοι στα βιβλία μου είναι συμβολικοί. Το πρώτο μου βιβλίο είχε τον τίτλο “Παλαιά + Kενή Διαθήκη”, το δεύτερο είναι το “Επτά”, το τρίτο “Exodos”, ενώ αυτό που γράφω τώρα θα φέρει τον τίτλο “Πάω να βρω τον Θεό να μου ζητήσει συγνώμη”». Κάνει μια διακοπή, καπνίζει με πάθος το τσιγάρο του. Μειδιά μ’ αυτό το χαρακτηριστικό χαμόγελο που μαρτυρά ευαισθησία και πόνο. Τα μάτια του είναι πάντοτε λίγο υγρά. «Κάποιοι νομίζουν πως, όταν έχεις βιώσει ως παιδί τέτοιες σκληρές καταστάσεις, απλά στη ζωή σου ανακυκλώνεις το μοντέλο. Δεν συμβαίνει πάντα αυτό. Αλλωστε το μότο της ζωής μου είναι “Forgive and Forget”, δηλαδή να συγχωρείς και να ξεχνάς. Αν δεν το κάνεις αυτό , δεν βρίσκεις ούτε γαλήνη, ούτε τη δύναμη να προχωρήσεις. Μια ζωή βασανίζεσαι σκοντάφτοντας στα λάθη και τις αμαρτίες των άλλων. Από τις πληγές μου γεννήθηκε αγάπη και όχι αρρωστημένη μίμηση. Είναι αληθινό και τραγικό, σε όποιους φίλους μου άνοιξα την καρδιά μου και μίλησα γι’ αυτό που βίωσα με έκοψαν από την παρέα από φόβο μην κάνω τα ίδια στα παιδιά τους. Είναι γελοίο! Φοβήθηκαν εμένα που ήμουν ειλικρινής, ενώ μπορεί να γίνεται χαμός από κάποιον άλλον οικείο τους, υπεράνω κάθε υποψίας, όπως συνέβη και σε εμένα».

Ο Κύριος Κρίτων μόνο άγνωστος δεν είναι στα μεγάλα σαλόνια της Αθήνας. Συνέδεσε το όνομά του με πρωτοποριακούς χώρους και πρωτότυπα concept που αποτέλεσαν θέμα συζήτησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το «Lobby», το «Αριστερά-Δεξιά», το «Θα σε κάνω Βασίλισσα», το «Μuseum of Everyday» και πάμπολλες εκθέσεις σε Ιταλία, Γαλλία και Αγγλία φέρουν την υπογραφή του. «Γεννήθηκα στον Πειραιά, σε μια φτωχογειτονιά. Ο πατέρας μου πουλούσε είδη μαναβικής με το τρίκυκλο και η μητέρα μου έπλενε σκάλες», λέει ξετυλίγοντας την προσωπική του ιστορία. «Την αισθητική την απέκτησα χάρη στη μοναξιά μου. Μοναχοπαίδι γαρ, στερήθηκα το παιχνίδι με την κλασική έννοια του όρου, καθότι δεν είχα αδέλφια. Η διασκέδασή μου ήταν να αναπτύσσω τη φαντασία μου και να σχεδιάζω από πολύ μικρός χώρους όπως τους ονειρευόμουν».

πηγη

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *