ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

Ιαπωνία: Μία νέα εμπειρία στο θέατρο μέσω γραματοθυρίδας και ματάκι πόρτας

ΤΟΚΙΟ (Reuters) – Τα φώτα σβήνουν, όπως στην αρχή κάθε θεατρικής παράστασης, και το κοινό … γέρνει προς τα εμπρός για να κοιτάξει μέσα από μια υποδοχή γραμματοκιβωτίου ή από το ματάκι στην πόρτα μπροστά του καθώς οι ερμηνευτές ξεκινούν να χορεύουν.

Η ιαπωνική εταιρεία χορού Moonlight Mobile Theatre έχει βρει έναν καινοτόμο τρόπο για να φέρει τους ανθρώπους πίσω στις πρωτοποριακές τους παραστάσεις, διατηρώντας παράλληλα τις κοινωνικές αποστάσεις.
Το κοινό κάθεται σε σκαμπό σε χωριστούς θαλάμους που περιβάλλουν τη σκηνή, το καθένα με τη δική του πόρτα και ματάκια από τα οποία μπορούν να παρακολουθούν τους χορευτές.
«Τοποθετήσαμε ματάκια και γραμματοθυρίδες», δήλωσε ο Nobuyoshi Asai, καλλιτεχνικός διευθυντής και χορογράφος του θεάτρου, εξηγώντας πώς ο περιορισμός του πεδίου προβολής επιτρέπει στο κοινό να απορροφηθεί περισσότερο στην παράσταση.

Η θεατρική εταιρεία ξεκίνησε αυτήν την προβολή με ματάκι τον Δεκέμβριο αφού ακύρωσε τις περισσότερες από τις παραστάσεις της πέρυσι λόγω της πανδημίας. Τώρα από τον Δεκέμβριο και μετά και οι 12 παραστάσεις είναι Sold out.
Αν και αυτή η καινοτομία ήταν ενθαρρυντική, μόνο 30 άτομα επιτρέπονται στο κοινό σε κάθε παράσταση. Αυτό δεν καλύπτει το κόστος της παράστασης, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων μέτρων ασφαλείας, όπως η απολύμανση του χώρου. Οι κυβερνητικές επιδοτήσεις βοηθούν ελάχιστα την εταιρεία να ανταποκριθεί.
«Αν δεν το κάνουμε, οι καλλιτέχνες θα χάσουν τις ευκαιρίες να χορέψουν και να δράσουν», είπε. “Θέλουμε να το προτείνουμε ως μοντέλο για να φέρουμε το κοινό πίσω στα θέατρα.”

Πηγη: reuters

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *