ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 2014-2015

“ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΑΝΤΟΥ”

Το Athens Art Theater κλείνει τη σεζόν 2014-2015 με τον καλύτερο τρόπο και τη Λένα Παπαληγούρα. Η εκρηκτική και ταλαντούχα ηθοποιός μίλησε στο σάιτ μας και στην Άννα Χατζή για την περσινή χρονιά, τους ρόλους της, την επιστροφή της 10ης εντολής στους τηλεοπτικούς μας δέκτες , το Μιλάνο και τις παραστάσεις της Οδύσσειας, την αγγλική παράγωγη nocturne και τη νέα σεζόν.

Η περυσινή σεζόν ξεκίνησε για σένα με έναν δυνατό μονόλογο. Πόσο δύσκολο ήταν να προσεγγίσεις την «Κατερίνα» ;
Ήταν πάρα πολύ δύσκολο άλλα κ πολύ γοητευτικό. Το βιβλίο της Κατερίνας είναι υπέροχο .Η αιχμηρή γραφή του Αυγ .Κορτώ συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την ευαισθησία και το χιούμορ Η Κατερίνα είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Μια γυναίκα που πάλεψε με την τρέλα ώσπου αυτή τη νίκησε. Έπρεπε λοιπόν να την ερευνήσω και να την μελετήσω πολύ για να την κατανοήσω. Ταυτόχρονα η Κατερίνα είναι μάνα. Και μια μάνα με πολύπλοκο ψυχισμό . Αφέθηκα λοιπόν στο κείμενο, στο ένστικτο μου ,στις οδηγίες του Γιώργου Νανούρη και στη μουσική του Λόλεκ. Την αγάπησα πάρα πολύ , με δυσκόλεψε αφόρητα αλλά τώρα κάθε φορά την απολαμβάνω.

Το κείμενο του «Κορτώ» είναι πολύ αληθινό και ψυχοφθόρο. Σε επηρέασε ψυχολογικά;
Είναι όντως πάρα πολύ αληθινό.Ο Αύγουστος είναι σαν να μας κλείνει το μάτι λέγοντας μας ότι όταν τα μεγάλα αθέατα τραύματα τα αφήνεις να φανούν είναι και λίγο σα να τα επουλώνεις. Ανοίγει τη ψυχή του και καταθέτει την αλήθεια του με απίστευτη γενναιοδωρία. Προσσεγγίζοντας αυτό το υλικό νιώσαμε εξαρχής ότι πρέπει να γίνουμε όσο πιο προσωπικοί και πιο αληθινοί μπορούμε για να είμαστε αντάξιοι του. Στις πρόβες μπήκα πολύ βαθιά σε αυτό το βιβλίο και άφησα τον εαυτό μου να επηρεαστεί πολύ .Έγινε νομίζω μια ουσιαστική δουλειά και από τους τρεις μας. (Νανουρη, Λολεκ κ Εμένα) . Ήταν ωραία γιατί ήμασταν μαζί σε όλο αυτό. Τώρα ταξιδεύω μαζί με τους θεατές. Η παράσταση και ο τρόπος που είναι φτιαγμένη περνάει νομίζω από σκοτάδια αλλά οδηγεί τελικά σε ένα περίεργο φως και στη λύτρωση .

Μια γεμάτη χρονιά η περσινή ,με πέντε ξεχωριστούς ρόλους. Υπήρξε κάποιος από τους πέντε που να σε φόβισε;
Κάθε φορά σε κάποια φάση της διαδικασίας όλοι οι ρόλοι με φοβίζουν. Απλώς νιώθω ότι όσο περνούν τα χρόνια μαθαίνω να την αποδέχομαι .Δεν αγνοώ πια το φόβο, ούτε κάνω σαν να μη συμβαίνει αλλά προσπαθώ να έρθω αντιμέτωπη με αυτό που με τρομάζει.. Δε λέω ότι τα καταφέρνω πάντα, .άλλα προσπαθώ.

Παράλληλα με την «Κατερίνα» ετοιμαζόσουν και για τον αριστουργηματικό «Ματωμένο Γάμο». Πως ήταν αυτή η εναλλαγή από τον ένα ρόλο στον άλλο;
Όχι εύκολη. Αλλά σίγουρα ενδιαφέρουσα. Νιώθω πολύ τυχερή και για τις δυο αυτές παραστάσεις . Έχει τύχει αρκετές φορές να συμπέσει να κάνω δυο πράγματα μαζί . Χρειάζεται πολύ πειθαρχία και συγκέντρωση για να βγουν και τα δυο πέρα . Πόσο μάλλον αυτά τα δυο που ήταν πολύ ιδιαίτερα σαν υλικό .Αν όμως έχει γίνει ουσιαστική δουλειά στις πρόβες συνήθως αισθάνομαι ότι μπορεί το ένα να τροφοδοτεί το άλλο και παρόλο που είναι τελείως διαφορετικά , με ένα περίεργο τρόπο ,το ένα να ανανεώνει το ενδιαφέρον μου για το άλλο.

​Άνοιξες την αυλαία, με το πρώτο επεισόδιο της 10ης εντολής. Πως νιώθεις που επέστρεψες στο γυαλί;
Μου αρέσει η τηλεόραση.Τη χάρηκα πάρα πολύ τη συμμετοχή μου στη Δέκατη. Χαίρομαι πολύ όταν γίνονται πράγματα με ποιότητα, γιατί είμαι της άποψης ότι την ποιότητα την φέρουμε μέσα μας και μπορεί να υπάρξει παντού. Υπάρχει καλή και κακή τηλεόραση , καλό και κακό σινεμά, όπως καλό και κακό θέατρο. Αν η πρόταση που μου γίνεται έρχεται από ανθρώπους που εκτιμώ , με ενδιαφέρον κείμενο και ρόλο, τότε με χαρά την αποδέχομαι. Στη Δέκατη ήταν ένα επεισόδιο με ένα θέμα που με αφορούσε πολύ. Με εξαιρετικό σκηνοθέτη, υπέροχους συναδέλφους όπου κάναμε πάρα πολύ δουλειά για να βγει και να είμαστε ικανοποιημένοι.. Οι συνθήκες δουλειάς της αλλά και το αποτέλεσμα είναι κινηματογραφικής λογικής και νομίζω ότι αυτό την κάνει να ξεχωρίζει.

Πιστεύεις στην δύναμη της τηλεόρασης;
Ναι φυσικά. Μόνο το γεγονός ότι απευθύνεται σε τόσο ευρύ κοινό της δίνει μεγάλη δύναμη. Γι αυτό και θέλει τεραστία προσοχή το πως χρησιμοποιείται αυτή η δύναμη.

Σε έχουμε συνηθίσει σε δραματικές ερμηνείες. Στις δούλες , ο ρόλος σου έχει αρκετά κωμικά στοιχεία. Ήταν κάτι που το ήθελες;
Μου αρέσει πολύ η κωμωδία.Θα ήθελα πολύ να κάνω. Δεν έχει τύχει ακόμα να κάνω κάτι αμιγώς κωμικό. Παρόλα αυτά μου αρέσει να μπολιάζω τους δραματικούς ρόλους με κάποια στοιχειά κωμικά. Νομίζω το χρειάζομαι και εγώ για να αποφορτίζομαι.. Στις “Δούλες” το κείμενο μου έδινε τέτοιες ευκαιρίες και ο σκηνοθέτης μας , ο Μπρους Μάγιερς με οδήγησε στο να τις εκμεταλλευτώ . Πίστευε στις αντιθέσεις και θεωρούσε ότι αυτά τα στοιχειά κάνουν τελικά την παράσταση πιο σκληρή.

Έχεις κάποιο κριτήριο με το οποίο επιλέγεις τους ρόλους σου;
Επειδή είμαι πολύ συναισθηματική , συχνά αφήνω τα συναισθήματα και το ένστικτο να με οδηγήσουν. Διαβάζω το κείμενο, μιλάω με το σκηνοθέτη, σκέφτομαι και μετά αποφασίζω. Αν νιώθω ότι κάτι πάει ενάντια σε αυτά , δεν θα το κάνω, τόσο στη δουλειά όσο και στη ζωή μου. Βεβαία αυτό δεν είναι πάντα εύκολο Θέλει προσπάθειά να είσαι πιστός σε αυτό που λέει η ψυχή σου . Ειδικά σε μια δουλειά σαν τη δική μου που διαρκώς κρινόμαστε.

Υπάρχει κάτι το οποίο να θες να περάσεις στους θεατές με τις ερμηνείες σου;
Αν έστω και ένας άνθρωπος μετακινηθεί λίγο στη ζωή του, βλέποντας τη παράσταση , για μένα είναι σημαντικό. Κάτι να δει , να σκεφτεί, να αισθανθεί ..κάτι μέσα του να ξυπνήσει. Αυτό για μένα είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή.

Σε πετυχαίνουμε στο μιλάνο στις παραστάσεις της Οδύσσειας .Πως είναι αυτή η εμπειρία;
​Είναι πολύ ξεχωριστό συναίσθημα και πολύ συγκινητικό ότι αυτό το κείμενο στην ελληνική γλώσσα ακούγεται σε αυτό το θέατρο. Όλη η εμπειρία της “Οδύσσειας”, οι πρόβες με τον Ουίλσον, η παραμονή μας στην Ιταλία και ο ενθουσιασμός με τον οποίο το ιταλικό κοινό αγκαλιάζει τη παράσταση για δεύτερη φορά, είναι μαγικά. Στη παράσταση αυτή οι ρόλοι μου είναι μικροί σε έκταση. Αυτό έχει όμως ειδική δυσκολία. Καταλαβαίνω τώρα ότι καμιά φορά το να προσπαθείς να φωτίσεις μια μικρή στιγμή με ένα προσωπικό τρόπο ώστε να γίνει σημαντική είναι σχεδόν εξίσου δύσκολο με το να κάνεις., μονόλογο!!! Ο Ουίλσον επιμένει στη κάθε λεπτομέρεια και ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει είναι για μένα ιδιοφυής.

Το καλοκαίρι συμμετείχες στην αγγλική παράγωγη nocturne. Πως ήταν να παίζεις στα αγγλικά;
​Η ταινία είναι όντως αγγλική παραγωγή. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία ενός Έλληνα σκηνοθέτη του Κωσταντίνου Φραγκόπουλου. Η ματιά του Κωσταντή για μένα είναι πολύ ιδιαίτερη και ουσιαστική. Πέρασα από πολλά δοκιμαστικά προκειμένου να πάρω το ρόλο γιατί υποδύομαι μια Πολωνέζα και έψαχναν κοπέλες από όλη την Ευρώπη. Μόλις μου έστειλαν το σενάριο με γοήτευσε πάρα πολύ και ύστερα στο γύρισμα απήλαυσα κάθε στιγμή .Θαύμασα όλο το καστ και κυρίως τον Owen Τeale. Αυτόν τον υπέροχο Άγγλο ηθοποιό με τον οποίο είχα την τύχη να παίζω. Εκεί ένιωσα ότι με το Κωσταντή επικοινωνήσαμε και δουλέψαμε πολύ και καλά.

Σε τι αναφέρεται η ταινία;
Η ταινία μιλάει για τέσσερις χαμένους ανθρώπους με διαφορετική καταγωγή και ιστορία που μαγικά και μέσω πολύ πόνου έρχονται κοντά. Θα τη χαρακτήριζα ως ένα υπαρξιακό θρίλερ.Θα ταξιδέψει πρώτα σε φεστιβάλ του κόσμου και ύστερα θα έρθει και στην Ελλάδα. Ελπίζω να πάει καλά.

Τι ακολουθεί;
​Ύστερα από το Μιλάνο θα πάμε την “Κατερίνα” μας στην Κύπρο. Μετά θα επιστρέψουμε στην Αθήνα και από 5 Νοεμβρίου ξαναρχίζουμε παραστάσεις στο θέατρο “Θησείο”. Επίσης για ένα διάστημα και για λίγες παραστάσεις θα επαναληφθούν οι Αδελφοί Καραμαζώφ” στο υπόγειο θέατρο “Τέχνης” . Ταυτόχρονα αρχίζω πρόβες γιατί από τον Φλεβάρη θα βρίσκομαι στο θέατρο “Πορεία” με τις “Τρεις αδελφές” του Τσεχωφ σε σκηνοθεσία Δ.Τάρλοου. Με περιμένει γυρνώντας πολύ αλλά και όμορφη δουλειά ! Έχω πολλή χαρά αλλά και αγωνία..

Ημερομηνία 1ης Δημοσίευσης : 10.10.2015

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *