ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 2013-2014

“Η ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΠΑΠΠΑ”

Το Athens Art Theater και η Άννα Χατζή συνάντησε χθες την Ιωάννα Παππά αμέσως μετά την Avant Premiere του έργου « Οδός Πολυδούρη» στο θέατρο Βασιλάκου. Η ταλαντούχα ηθοποιός μίλησε για τον πρώτο της μονόλογο, την Μαρία Πολυδούρη και τα επόμενα σχέδια της.

Μετά τις επιτυχημένες «Αλεπούδες» , πως αισθάνεσαι που σήμερα άνοιξες αυλαία με έναν μονόλογο?

Είναι πάρα πολύ δύσκολο, να κάνεις ένα μονόλογο, είναι και η πρώτη μου φορά. Η διαδικασία των προβών καθώς και όταν βρίσκεσαι μόνος σου επί σκηνής είναι ίσως το πιο δύσκολο σε σχέση με τις παραστάσεις. Αλλά έχεις το περιθώριο να έχεις τον απόλυτο έλεγχο αυτού που συμβαίνει , έχεις την απόλυτη επικοινωνία με το κοινό. Δηλαδή δε γίνεται να μην αφουγκράζεσαι αυτό που γίνεται και είναι μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία με τις φοβερές δυσκολίες αλλά στο τέλος νιώθεις αρκετά ανακουφισμένη ειδικά σήμερα που ήταν και πρεμιέρα.

Πότε δέχθηκες την πρόταση για αυτό το μονόλογο;

Ήταν μια πρόταση στα μέσα της φετινής σεζόν. Δε συζητήθηκε νωρίτερα.

Σε έχουμε συνηθίσει σε διαφορετικές ερμηνείες , πιο νεανικές μέχρι τώρα. Είναι ένας κόντρα ρόλος σε σχέση με τους προηγούμενους. Είναι ρίσκο;

Μεγαλώνοντας πάμε και σε άλλο ρεπερτόριο, σε άλλους ρόλους σε άλλες ηλικίες, σε άλλη θεματολογία, οπότε είναι αναπόφευκτο να συμβεί αυτό και είναι και πρόθεση. Δηλαδή είναι και κάτι που έχω και εγώ σαν ζητούμενο.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να δεχθείς το συγκεκριμένο ρόλο;

Το πρόσωπο σίγουρα, η συνεργασία με το Θοδωρή Γκόνη στο Θέατρο και φυσικά το κείμενο της Ρούλας Γεωργακοπούλου. Γενικά όλη η συνθήκη είχε πάρα πολύ ενδιαφέρον.

Τη Μαρία Πολυδούρη την είχες μελετήσει από το σχολείο παλαιότερα, διάβαζες ποιήματα της;

Σε συνδυασμό με τον Καρυωτάκη όπως ο περισσότερος κόσμος. Δεν της είχα δώσει ιδιαίτερη έμφαση. Πιο πολύ θα έλεγα στον Καρυωτάκη, αλλά όλο αυτό το διάστημα που ασχολούμαι είναι ανεξάντλητο το πεδίο, αυτός ο κόσμος της Πολυδούρη. Αυτό ανακάλυψα στην πορεία.

Ποιο είναι το πιο δυνατό σημείο της παράστασης;

Δεν έχω ιδέα. Δε μπορώ να το ξέρω αυτό. Ποτέ δε το ξέρουμε εμείς.

Τι θα έλεγες στον κόσμο ώστε να τον προσεγγίσεις και να έρθει να δει την παράσταση;

Έχω βασιστεί σε ένα πάρα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό μέσα από όλα όσα διάβασα για την Πολυδούρη. Το γεγονός ότι από μικρή τρόμαζε τους δικούς της, γιατί ήταν ένα παιδί πάρα πολύ ιδιόρρυθμο, πάρα πολύ ξεχωριστό , είχε στιγμές που ήταν αμίλητο και εντελώς απόμακρο και στιγμές με ξεσπάσματα χαρά και ενθουσιασμού. Δηλαδή ήταν ακραία προσωπικότητα και απόλυτη. Εκεί έχω βασιστεί κιόλας για την ερμηνεία.

Βρίσκεις κοινά χαρακτηριστικά του εαυτού σου με τη γνωστή ποιήτρια;

Πάντα ανακαλύπτεις. Το θέμα είναι ή θα έχεις περισσότερα ή θα χεις ένα κοινό. Δηλαδή όσο περισσότερα κοινά έχεις με το πρόσωπο της ιστορίας που έχει υπάρξει. Όσο περισσότερα στοιχεία βλέπεις ότι ταιριάζουν με τη δική σου ιδιοσυγκρασία τόσο το καλύτερο.

Ετοιμάζεις κάτι για το καλοκαίρι και από Σεπτέμβρη;

Ναι, το καλοκαίρι θα είμαι στις «ΤΡΩΑΔΕΣ» σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη, θα το κάνουμε περιοδεία. Με τους Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιο Μάινα, Μαρία Πρωτόπαππα, Αρη Λεμπεσόπουλο , Ζέτα Δούκα, Λουκία Μιχαλοπούλου, Χρήστο Πλαῒνης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, κ.α. Επίσης, από Σεπτέμβριο συζητούνται διάφορα, δεν έχω κλείσει κάτι ακόμα. Όσον αφορά στον μονόλογο θα παιχτεί στην Καβάλα, γιατί είναι σύμπραξη με την Καβάλα και με το ΔΗΠΕΘΕ, μπορεί και στη Θεσσαλονίκη. Γενικά τα πράγματα του χρόνου είναι λίγο ρευστά ακόμα.

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *