ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 2017-2018

“Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ”

Ο αγαπημένος ηθοποιός Στέλιος Καλαθάς μίλησε στο Athens Art Theater και στην Άννα Χατζή για την παράσταση «Βότκα…. Δηλητήριο» στην οποία πρωταγωνιστεί, τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Θανάση Θεολόγη, το χρήμα, τη δόξα, τη βιωματική μέθοδο “Συναισθηματική Διαλεκτική” την οποία διδάσκει σε δραματική σχολή, την τηλεόραση και τα επόμενα του σχέδια.

«Βότκα…. Δηλητήριο» η παράσταση στην οποία πρωταγωνιστείτε. Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο;
Είναι μια υπέροχη μουσική κωμωδία βασισμένη στο διήγημα του Τσέχωφ ” το πορτοφόλι”. 3 ηθοποιοί και ένας τενόρος που παίζω εγώ βρίσκουν στο υπόγειο του θεάτρου μια βαλίτσα με ρούβλια που αλλάζει τις ζωές και τις σχέσεις τους. Το κουβάρι τις ιστορίας ξετυλίγεται μέσα από πολλές κωμικές καταστάσεις και παράλληλα ξετυλίγονται και οι αληθινοί χαρακτήρες του έργου . Το χρήμα γίνεται η αφορμή να πέσουν μάσκες , να διαλυθούν σχέσεις, να βγουν στο φως κρυμμένα μυστικά και να έρθει στο τέλος ένα απρόβλεπτο φινάλε .

Πως προέκυψε η συνεργασία με τον Κ.Θεολόγη;
Με τον Θανάση Θεολόγη η σχέση μας κρατάει από το 2004 όπου για πρώτη φορά με κάλεσε να παίξω στο ‘Πολύ κακό για τίποτα ” του Σαίξπηρ . Από τότε έχουμε συνεργαστεί σε πάνω από 6 παραστάσεις . Είναι ένας δημιουργικός και ευφάνταστος σκηνοθέτης  , που για πρώτη φορά θα βρεθούμε στην σκηνή και με την άλλη του ιδιότητα αυτή του ηθοποιού 

Μία τσάντα γεμάτη χρήματα. Ποια η πρώτη αντίδραση;
Σε εποχές κρίσης …είναι σωτηρία . Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση και μετά αρχίζουν τα προβλήματα . ( Γέλια )

Τι μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο ποσό χρημάτων ;
Αν δεν το διαχειριστείς σωστά και δεν έχεις ισορροπίες μέσα σου προκαλεί μόνο προβλήματα . Ο πλούτος είναι ένα μέσον για την καλή ζωή , αλλά  συνήθως γίνεται η υποδούλωση . Παρ όλα αυτά , ας κερδίσουμε το λαχείο …και μετά βλέπουμε τι κάνουμε .

Ο πλούτος δεν αλλάζει τον άνθρωπο τον αποκαλύπτει. Συμφωνείται;
Σαφώς , ο πλούτος αποκαλύπτει χαρακτήρες. Ο Ερασμος  είχε πει ότι ο πλούτος δεν μπορεί να αποκτηθεί , χωρίς μεγάλες “αμαρτίες ” .

Είναι και η δόξα ένας παράγοντας που μπορεί να αλλοιώσει τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου;
Η δόξα φέρνει μια εξουσία που θέλει προσοχή . Χρειάζεται να υπάρχει παιδεία και σωστές ισορροπίες και κυρίως μέτρο .

Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσει κάποιος την υπεροψία και την μεγαλομανία;
Υπάρχουν καλοί ψυχολόγοι .(Γέλια) . Νομίζω ότι αν κάποιος εντοπίσει ότι τα διαθέτει και κοιτάξει καλά στον καθρέφτη του , τότε είναι στην μέση της διαδρομής για να το διορθώσει . Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε συνήθως να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας 

Διδάσκετε σε δραματική σχολή. Τι είναι το πρώτο πράγμα που λέτε στους μαθητές σας;
Διδάσκω την βιωματική μέθοδο ΄’Συναισθηματική Διαλεκτική” που μέσα από ασκήσεις και τεχνικές μας μαθαίνει να διαχειριζόμαστε , να ελέγχουμε και να εκφράζουμε αποτελεσματικά τα συναισθήματα μας. Ζούμε σε εποχές αγριότητας και θα πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε περισσότερο τον εαυτό μας , να μην τον μαστιγώνουμε , να μην τον κακοποιούμε μέσα σε λάθος σχέσεις και με τοξικές νοοτροπίες . Στους μαθητές μου ( που δεν έρχονται να γίνουν ηθοποιοί , αλλά είναι μια μέθοδος προσωπικής ανάπτυξης ) λέω να αρχίσουν να παρατηρούν την ζωή τους και να εκφράζουν τα συναισθήματα τους σωστά , χωρίς να χάνουν τα “θέλω” τους .  Έχω ομάδες στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και η ”Συναισθηματική Διαλεκτική ” με βοήθησε και μένα ουσιαστικά να βρω την δύναμη  από μέσα μου και να βλέπω την κάθε μέρα με αισιοδοξία .

Ποια η γνώμη σας για τη σημερινή τηλεόραση;
Δεν έχω χρόνο με της πρόβες και τις 8 ομάδες που έχω να δω τηλεόραση . Σίγουρα χαίρομαι που έχει αρχίσει κάτι να κινείται και στις σειρές μιλούν και πάλι Ελληνικά !

Είστε αυστηρός κριτής με τον εαυτό σας αλλά και με άλλους συναδέλφους;
Έχουν δει πολλά τα μάτια μου τόσα χρόνια . Αυστηρός  είμαι με τον εαυτό μου για ένα καλύτερο πάντα αποτέλεσμα . Με συναδέλφους όχι τόσο . Με θλίβει όμως το γεγονός άτομα χωρίς να έχουν σπουδάσει και χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία στο θέατρο που δηλώνουν ηθοποιοί και σκηνοθέτες . Αυτό δεν προχωράει την τέχνη μας , αντίθετα την υποβιβάζει . Το θέατρο είναι δύσκολο ταξίδι και θέλει κόπο και αφοσίωση .

Γενικά στη δουλειά σας είστε απαιτητικός;
Με μέτρο , δεν μ αρέσει να χάνουμε το μέτρο , γιατί μετά γινόμαστε αυτοκαταστροφικοί 

Επόμενα σχέδια υπάρχουν;
Φυσικά , σκηνοθετώ  μια υπέροχη παράσταση με την ομάδα που έχω στην Θεσσαλονίκη . Ο τίτλος “ΕΡΩΣ ..εστί” Είναι μια παράσταση με θέμα την διαχρονικότητα του έρωτα και θα ανέβει 10-11 Δεκεμβρίου στο θέατρο Σοφούλη . ​

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *