ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 2018-2019

“Όταν ξεκινάς το ταξίδι, ποτέ δεν γνωρίζεις τι μπορεί να σε περιμένει”

Η ηθοποιός και σκηνοθέτις Έλλη Μερκούρη μίλησε στο Athens Art Theater και στην Άννα Χατζή για την θεατρική ομάδα Κωφών “Τρελά Χρώματα“και την ενασχόληση της από το 2011 μέχρι σήμερα , την θεατρική παράσταση «Ιστορίες Φαντασμάτων από την Ιαπωνία» την μέθοδο Visual Vernacular τον στόχο αυτών των ανεβασμάτων και τα επόμενα της σχέδια

Πότε αποφασίσατε να αναλάβετε την Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα»;

Το 2011 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά, όπου συναντήθηκαν οι δρόμοι μας απροσδόκητα με  αυτή την ομάδα. Αρχικά, είχα πάει για να κάνω κάποιο σεμινάριο σωματικού θεάτρου και έτυχαν έτσι τα πράγματα που οι δρόμοι μας δεν χώρισαν από τότε.

Υπήρξε κάποιο κίνητρο για να ασχοληθείτε με αυτόν τον ιδιαίτερο θεατρικό τομέα;

Κίνητρο δεν θα το έλεγα, περισσότερο μια παρόρμηση ή  ένα ένστικτο ότι ένα τέτοιου είδους ταξίδι μονάχα ενδιαφέρον θα μπορούσε να έχει.

«Ιστορίες Φαντασμάτων από την Ιαπωνία». Τι πραγματεύεται η παράσταση;

Η παράσταση πραγματεύεται το ζήτημα του θανάτου και αφηγείται παμπάλαιους μύθους και ιστορίες από τον κόσμο των νεκρών και των ζωντανών.  Μέσα από το υπερφυσικό στοιχείο, τα δαιμόνια και τα πνεύματα της Άπω Ανατολής αναδεικνύεται η ιδιαίτερη ομορφιά του ιαπωνικού πολιτισμού.

Στην παράσταση συμμετέχουν κωφοί αλλά και ομιλούντες ηθοποιοί. Ποιος ο συνδετικός κρίκος της επιτυχημένης επικοινωνίας μεταξύ τους;

Οι κωφοί ηθοποιοί χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος και την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, οι ομιλούντες ηθοποιοί την φωνητική ερμηνεία. Ωστόσο, κάποια στιγμή οι γλώσσες αναμειγνύονται μεταξύ τους και όλοι οι ηθοποιοί ερμηνεύουν μια γλώσσα επί σκηνής, τη θεατρική…

Επίσης, στην παράσταση χρησιμοποιείται το Visual Vernacular. Ποια τα χαρακτηριστικά αυτής της μεθόδου;

Η διαφορετική αυτή μορφή τέχνης συνδυάζει στοιχεία ποίησης, παντομίμας και νοηματικής γλώσσας με κινηματογραφικές τεχνικές. Τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης την έχουμε συμπεριλάβει ήδη και σε προηγούμενες παραστάσεις μας. Η διαφορά εδώ έγκειται στο γεγονός ότι συνδυάζεται και με συμβολικές χειρονομίες (mudras) των Ασιατικών παραδόσεων, απεικονίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα πράγματα σε μια διαφορετική  οπτική και  διάσταση.

Πρόκειται για την δέκατη παραγωγή της ομάδας. Περιμένατε να έχει τέτοια πορεία στο ξεκίνημα της;

Όταν ξεκινάς το ταξίδι, ποτέ δεν γνωρίζεις τι μπορεί να σε περιμένει…και μάλιστα προτού να φτάσεις στον προορισμό.

Μπορεί κάθε ηθοποιός να συμμετάσχει σε ένα τέτοιου είδους ανέβασμα;

Ανάλογα καλλιτεχνικά εγχειρήματα έχουν έναν παραπάνω βαθμό δυσκολίας. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ομιλών ηθοποιός πρέπει να συμπορεύεται, να επικοινωνεί, να συνυπάρχει με τον κωφό ηθοποιό. Οπότε, θα έλεγα ότι για να συμμετάσχει ένας ηθοποιός σε μια ανάλογη συνθήκη χρειάζεται μελέτη, επιμονή, υπομονή και βαθιά επικοινωνία.

Με ποιον τρόπο συνδέεται ο κόσμος των ακουόντων με των κωφών ;

Με τον τρόπο που συνδέονται όλοι οι κόσμοι μεταξύ τους: με μια βαθιά επικοινωνία και την αισθαντική πλευρά του κάθε εαυτού.

Ποιος ο στόχος σας ως σκηνοθέτιδα τέτοιων ανεβασμάτων;

Είμαι ηθοποιός που ερμηνεύει επί σκηνής διαφορετικές γλώσσες, με διαφορετικούς ανθρώπους και αυτό απευθύνεται  στον κάθε θεατή με διαφορετικό τρόπο.  Θα ήθελα να λάβουν οι θεατές το μήνυμα ότι, μέσω της τέχνης του θεάτρου είναι δυνατόν να ενωθούν οι δυο κόσμοι, των κωφών και των ακουόντων,  οι οποίοι ουσιαστικά δεν είναι και τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους.

Επόμενα σχέδια για τη συνέχεια ;

Η παράσταση θα συνεχίσει και εκτός Αθηνών σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας. Όσο για τα επόμενα σχέδια; Με αυτή την ομάδα ποτέ δεν ξέρεις πού θα βρεθείς!

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *