ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 2019-2020

“Η συγγραφή είναι ο πυρήνας των πάντων στο θέατρο”

Ο Θανάσης Χλιάρας μίλησε στο Athens Art Theater και στην Άννα Χατζή για το θέατρο, τη σκηνοθεσία, την υποκριτική και τη συγγραφή, τις σπουδές του στο εξωτερικό, την παράσταση “Γάμος σημαίνει”, στην οποία πρωταγωνηστεί καθώς επίσης υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία και τα επόμενα του σχέδια.

Πότε ξεκίνησε η ενασχόληση σας με το θέατρο;

Πριν περίπου 10 χρόνια, ως ερασιτέχνης βοηθός σκηνοθέτη, για μία παράσταση της Αντιγόνης, στις ΗΠΑ.

Παίζετε , σκηνοθετείτε και γράφετε. Τι σας ελκύει περισσότερο;

Η συγγραφή. Είναι ο πυρήνας των πάντων στο θέατρο. Ένας κόσμος λέξεων και ιδεών που χορεύουν, σκηνοθετούνται, σμιλεύονται, ζωγραφίζονται, τραγουδιώνται.

Εκτός από την Αθήνα έχετε διδαχθεί την Σκηνοθεσία και την υποκριτική στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Τι αποκομίσατε από τα χρόνια σας στο εξωτερικό;

Την σοβαρότητα, τον επαγγελματισμό, την τάση να βάζεις τον πήχη πιο ψηλά συγκεντρώνοντας τα απαραίτητα εργαλεία και εφόδια. Δεν έχει καμία σχέση η δουλειά που γίνεται στις δραματικές σχολές, μετά στις ακροάσεις και εν τέλει στις παραστάσεις στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με την Ελλάδα. Δεν είναι θέμα μεγέθους χώρας μα αυτογνωσίας. Φυσικά και η αντίληψη και πολυπλοκότητα της ελεύθερης Τέχνης που και πάλι δεν συγκρίνεται με την κατά παραγγελία Τέχνη που επικρατεί στην Ελλάδα.

Με τι κριτήριο επιλέγετε το έργο το οποίο θα ανεβάσετε;

Ευχαριστώ για την ερώτηση! Με στόχο να περάσω μέσω του έργου μου σημαντικότατα μηνύματα πρώτα στους συναδέλφους ηθοποιούς και μέσω αυτών στον θεατή, που τον υποδέχομαι μέσα στο νου μου πολύ πριν τον γνωρίσω στο θέατρο. Η βελτίωση της Παιδείας του θεατή μέσω του θεάτρου είναι μονόδρομος.

Ποια η πηγή έμπνευσης των κειμένων των οποίων γράφετε;

Η σύντροφος μου στην ζωή και συμπρωταγωνίστρια μου σε όλα μου τα έργα και η σύγχρονη κοινωνία της Ελλάδος, η καθημερινότητα και πραγματικότητα της που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Η επιλογή των ηθοποιών σε μία παράσταση που σκηνοθετείτε πως προκύπτει;

Σχεδόν ποτέ από ακρόαση πλέον. Γιατί πολλά βιογραφικά δεν ισχύουν. Κυκλοφορούν πολλά αναληθή βιογραφικά που όταν φτάνει η ώρα ο /η ηθοποιός να αποδείξει τις ικανότητες του, προκύπτει ανεπαρκής εκπαίδευση. Κάνω μόνον ένα άτυπο scouting. Πηγαίνω συχνά σε παραστάσεις, κυρίως νέων ηθοποιών όχι κατ ανάγκη σε νεαρή ηλικία, κρατώ σημειώσεις για τους ηθοποιούς που μου άρεσαν και τους μιλώ προσωπικά μετά την παράσταση ή μέσω κοινωνικών δικτύων. Είμαι πολύ απαιτητικός στη δουλειά μου ως σκηνοθέτης και αναζητώ ηθοποιούς που μπορούν να καταφέρουν δύσκολες ερμηνείες.

Αυτή την περίοδο πρωταγωνιστείτε στην παράσταση «Γάμος σημαίνει». Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο;

Πρόκειται για μία κομεντί, γλυκιά κομεντί, που παρουσιάζει την δύναμη και θετικότητα στις ζωές ενός ζευγαριού λόγω του υγιούς γάμου του. Δεν μιλώ για το ιδανικό ζευγάρι. μιλώ για το ζευγάρι της διπλανής πόρτας που έχει μάθει να λειτουργεί με θετικότητα μέσα στο πλαίσιο του γάμου που ορίζεται από την εξαιρετική ποιότητα της σχέσης του. Ή, επί σκηνής, ένα ζευγάρι δύο ηθοποιών που “κληρονομεί” μία αγροικία κάπου στα ελληνικά βουνά και πάει να ελέγξει την “κληρονομιά” του. Μόνο που όταν φτάνει εκεί έρχεται αντιμέτωπο με το alter ego του, που δεν είναι άλλοι από τα αδέλφια τους! Φυσικά όλο αυτό έχει σκηνοθετήσει με μαεστρία, σχεδόν το τέλειο έγκλημα, ο θείος Μπάμπης, ο θείος όλων, με την συνεισφορά της μοναχοκόρης του ζεύγους που έρχεται να αποδείξει την υγεία του γάμου των γονέων της. Με ιδιαίτερα κωμικό και συγκινητικό τρόπο όμως!

Έχετε υπογράψει τη σκηνοθεσία αλλά και το κείμενο της παράστασης. Ποια η πηγή έμπνευσης αυτού του ανεβάσματος;

Τρία στα πέντε παντρεμένα ζευγάρια στην Ελλάδα του σήμερα, χωρίζουν μετά από πέντε χρόνια γάμου. Θλιβερή στατιστική… Μέσω του κειμένου προσφέρω στον θεατή, τον παντρεμένο, χωρισμένο ή ελεύθερο θεατή, την αξία του να χτίζεις δύσκολα και την τραγωδία του να γκρεμίζεις εύκολα…

Τι σημαίνει για σας ο Γάμος;

Ένα μυστήριο. Ένα σχολείο. Ένα προσωπικό κατόρθωμα, αυτό του να δω τον εαυτό μου να καθρεφτίζει σε μια άλλη μορφή-ψυχή που έχω αποδεχτεί κι εμπιστεύομαι. Τέλος, ένας κήπος, με χρώμα, άρωμα, ελευθερία. Ελευθερία μέσω της σχέσης. Σπουδαίος καταλύτης όταν αντιληφθεί το ζευγάρι πως ακριβώς λειτουργεί!

Που βασίζεται κατά τη γνώμη σας η επιτυχία ενός γάμου;

Στο να κοιμάται το ζευγάρι τη νύχτα αγαπημένο και απαλλαγμένο από τον θυμό της ημέρας.

Τι εισπράττει ο κόσμος από την παράσταση σας;

Απαντήσεις και μηνύματα. Αγάπη και προβληματισμό. Ελπίζω στο τέλος και την απόφαση να θωρακίσει τη σχέση του ή τον τρόπο να χτίσει μία με άριστα κριτήρια και υλικά.

Επόμενα σχέδια για τη συνέχεια της σεζόν υπάρχουν;

Είμαστε μόνον στην αρχή! Ναι, στο 2020, νωρίς νωρίς ακολουθεί ένα ψυχολογικό θρίλερ που έχω γράψει. Το Σχολείο στη Λίμνη. Τα πρώτα μας τηλεοπτικά γυρίσματα για ένα κωμικό σήριαλ που θ ακούσετε σύντομα για γνωστό κανάλι. Η πρώτη μου ταινία μικρού μήκους. Τρία μουσικά αναλόγια αφιερώματα σε ιστορικά πρόσωπα και για το καλοκαίρι, σε δική μου απόδοση και προσέγγιση, ο αισχύλειος Προμηθέας Δεσμώτης.

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *