ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 2019-2020

“Συνειδητά απέχω από την τηλεόραση”

Ο Βασίλης Παλαιολόγος μίλησε στο Athens Art Theater και στην Άννα Χατζή για την φετινή θεατρική επιτυχία Τerror του Φέρντιναντ φον Σίραχ στο Θέατρο Αθηνών , στην οποία πρωταγωνιστεί, τον ρόλο του ως δικαστής, την τηλεόραση και τα επόμενα του σχέδια.

Σε βλέπουμε στη θεατρική παράσταση Τerror του Φέρντιναντ φον Σίραχ στο Θέατρο Αθηνών. Τι πραγματεύεται η παράσταση;

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό δικαστικό θρίλερ το οποίο γράφτηκε το 2016. Το συγκεκριμένο έργο είναι κυρίως ένα πολιτικό κείμενο με φιλοσοφικές προεκτάσεις και πραγματεύεται έννοιες όπως συνείδηση, ηθική, δίκαιο, ανθρώπινα δικαιώματα κράτος δικαίου, ελευθερίες ατομικές και συνολικές ….η συγκεκριμένη δίκη αφορά στην απόφαση ενός στρατιωτικού να καταρρίψει με δική του βούληση ένα επιβατικό αεροσκάφος το οποίο βρισκόταν υπό κατάληψη αεροπειρατών.

Ποιος ο ρόλος ο οποίος υποδύεσαι;

Στην παράσταση ενδύομαι το ρόλο του δικαστή-προέδρου. Ένας ρόλος με ιδιαίτερες απαιτήσεις καθώς καλείσαι να αποδεσμευτείς από οποιαδήποτε προσωπική κρίση/θέση.

Το τέλος του έργου καθορίζεται από την απόφαση του κοινού;

Στο υπέροχο αυτό κείμενο του Φέρντιναντ φον Σίραχ υπάρχει το στοιχείο της διάδρασης καθώς η ετυμηγορία βασίζεται κατ΄αποκλειστικότητα στην κρίση του θεατή. Που σημαίνει πως ο θεατής γίνεται μέρος της παράστασης, μέρος αυτής της δίκης, αναπόσπαστο κομμάτι της.

Είναι μία παράσταση άμεσα διαδραστική με τους θεατές;

Είναι δηλαδή μια καθαρά διαδραστική συνθήκη. Το να καταλήξεις όμως σε μια δίκαιη δικαστική απόφαση δεν είναι και τόσο ανώδυνο καθώς έρχεσαι ως θεατής αντιμέτωπος με τα γεγονότα τα οποία ο κάθε ένας από μας κρίνει με βάση τα προσωπικά του κριτήρια.

Πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη για να αποφασίσεις αν κάποιος είναι ένοχος τελικά;

Λίγο πριν την ετυμηγορία ο πρόεδρος επισημαίνει στους ενόρκους τη δυσκολία της απόφασης και ζητάει σωστή κρίση. Είναι χρέος να εξεταστούν με λεπτομέρεια οι συνθήκες αφού πρώτα αφυπνιστούν οι συνειδήσεις και ξυπνήσει η ηθική.

Σε τέτοιου είδους αεροπορικά περιστατικά υπάρχουν άραγε σωστές και λάθος αποφάσεις;

Στη συγκεκριμένη δίκη οι συνθήκες οι οποίες εξετάζονται από τους παράγοντες αφορούν στο γερμανικό δίκαιο, στους νόμους που έχουν ψηφιστεί από το γερμανικό κοινοβούλιο, καθώς και στις αποφάσεις του ομοσπονδιακού συνταγματικού δικαστηρίου. Δεν ξέρω αν αυτού του είδους οι αποφάσεις μπορούν έτσι απλά να χαρακτηριστούν ως σωστές ή λάθος.

Πέρα από την θεατρική παράσταση «Terror» θα σε δούμε και σε κάτι άλλο;

Νομίζω ότι η συγκεκριμένη παράσταση αξίζει την αμέριστη ενέργειά μου…συνεπώς δε θα μου επέτρεπα να την μοιράζω με κάτι άλλο.

Τηλεοπτικά βλέπουμε φέτος αρκετές παραγωγές με ενδιαφέρον. Θα σε ενδιέφερε κάποιος τέτοιος ρόλος;

Το έχω σκεφτεί πολύ τα τελευταία χρόνια και συνειδητά απέχω από την τηλεόραση. Προς το παρόν λέω να κρατήσω την απόφαση αυτή.

Έχεις ζήσει την καλή εποχή της τηλεόρασης. Πιστεύεις ότι έχει αρχίσει σιγά σιγά να ανεβαίνει και πάλι ο πήχης των τηλεοπτικών σειρών;

Αν και δεν έχω το χρόνο να παρακολουθήσω από ότι έχω δει οφείλω να ομολογήσω πως πράγματι φαίνεται κάτι να αλλάζει…αλλά θέλει δρόμο ακόμα να μπορέσουμε να φτάσουμε το επίπεδο και τον τρόπο σύλληψης και εκτέλεσης μιας ιδέας που ως αποτέλεσμα να μοιάζει με σειρές του εξωτερικού.

Άλλα σχέδια για το άμεσο μέλλον υπάρχουν;

Λέω να αφήσω να εξελιχθούν τα τρέχοντα….

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *