ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 2016-2017

«Ο,ΤΙ ΚΑΝΩ ΜΕ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Ο σπουδαίος, επιτυχημένος και καταξιωμένος ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς μίλησε στο Athens Art Theater και στην Άννα Χατζή για την επιστροφή του στην Ελλάδα, την παράσταση «Καρέκλες» την οποία σκηνοθέτησε ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν Πωλ Ντενιζόν, τη Γαλλία, τη νέα ταινία «Ξά μου» σε σκηνοθεσία Κλειώς Φανουράκη στην οποία πρωταγωνιστεί και την πρεμιέρα της σε λίγες μέρες στους κινηματογράφους.

Τι σας έφερε στην Ελλάδα αυτές τις μέρες;
Ήρθα για να κάνω ένα θεατρικό αναλόγιο στα Γαλλικά από αποσπάσματα του Καζαντζάκη. Την «Αναφορά στον Γκρέκο», το «Ζορμπά» και την «Ασκητική», στο Βυζαντινό Μουσείο και στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Νιάρχου. Ήταν κάτι που μου το ζήτησε ο Δήμαρχος κος Καμίνης έπειτα από σκέψη του κου Λιβαθινού. Μία ενέργεια του «Athens Control net» , να κάνει κάτι σε ξένες γλώσσες ακόμα και εκτός σεζόν. Έτσι έγινα ο πρώτος που το έκανε και έγινα και επίτιμος δημότης της Αθήνας.

Στη σημερινή παράσταση πως βρεθήκατε;
Με έφερε ο φίλος μου Ζαν Πωλ Ντενιζόν με τον οποίο συναντηθήκαμε αρχικά στην σχολή «Κονσερβατουάρ» καθώς και στο θεατρικό γκρουπ του «Πίτερ Μπρούκ». Είμαστε συνέχεια σε επαφή, γνωρίζει ότι είμαι Έλληνας και κάνοντας αυτή τη σκηνοθεσία στην Ελλάδα ήθελε όταν βρεθώ στην Αθήνα να την παρακολουθήσω. Όταν έγινε η πρεμιέρα με ειδοποίησε αλλά δεν βρισκόμουν στην Αθήνα αλλά σκέφτηκα να τον φέρω σε επαφή με την Μαρία Βιντιάδου για να τον βοηθήσει στον τομέα της επικοινωνίας. Την Μαρία την γνωρίζω από την ταινία που γυρίσαμε στην Κρήτη, στην οποία ήρθε με την Άννα Φόνσου όπου και παίζει στην ταινία. Όταν η Μαίρη παρακολούθησε την παράσταση , είδε τη σχέση που υπάρχει σε αυτούς τους δύο ήρωες του έργου , οι οποίοι κάνουν τον απολογισμό της ζωής τους, σκέφτηκε να γίνουν δύο βραδιές και τα έσοδα τους να χαριστούν στο «Σπίτι του ηθοποιού».

Έχετε σκοπό να ετοιμάσετε άλλες δουλειές στην Ελλάδα;
Πάντα, από την αρχή της κρίσης, ότι κάνω με δική μου πρωτοβουλία έχει σχέση με την Ελλάδα. Βέβαια κάνω και πράγματα εθελοντικά όπως αυτό για το Athens Control net για την Ελλάδα αλλά και έξω από την Ελλάδα.

Στη Γαλλία τι κατάσταση επικρατεί; Είναι καλύτερη από την Ελλάδα;
Είναι πολύ διαφορετική, καλύτερη σε πολλούς τομείς. Το ύφασμα της κοινωνίας είναι πιο γερά δεμένο αλλά υπάρχουν και διάφορες λάμες οι οποίες είναι πιο επικίνδυνες.

Πως ήταν η συνεργασία σας για τη νέα ταινία που ετοιμάζετε;
Ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα, διότι πραγματικά αυτή η ταινία  χτίστηκε πάνω στην προσωπικότητα ανθρώπων της Κρήτης. Ένας αμπελουργός και ένας οινοποιός , δύο βασικοί ρόλοι της ταινίας που παίζουν απλοί άνθρωποι , πραγματικά χαρισματικοί. Αυτό ήταν που έβαλε σε σκέψη την σκηνοθέτη Κα Φανουράκη. Να πλέξει κάτι γύρω από αυτό, το οποίο να έχει σχέση με την κρίση, να μην είναι απαισιόδοξο αλλά ούτε και ψεύτικα αισιόδοξο. Είναι μία ταινία του σινεμά «Βεριτέ».

Σε τι ρόλο σας βλέπουμε;
Εγώ υποδύομαι κάποιον που δεν κατάγεται από την Κρήτη ο οποίος είναι μάνατζερ σε ξενοδοχεία, τα οποία πουλιούνται στους Κινέζους. Xάνει τη δουλειά του και θέλει οπωσδήποτε να ξανά βρει τη θέση του, στο ίδιο ύψος ευθύνης. Απογοητεύεται και δε βλέπει τι συμβαίνει γύρω του, μέχρι που κάποια στιγμή ξυπνάει και του ανοίγονται δρόμοι που μπορεί να τον κάνουν ευτυχισμένο.

Πότε θα το δούμε στους κινηματογράφους;
Ελπίζουμε μετά το Πάσχα, τέλος Απριλίου. Είναι μία καλή περίοδος.

Θα σας ξανά δούμε στην Ελλάδα σύντομα;
Βεβαίως. Θα έρθω να την προωθήσω , να ξανά βρεθώ με τους συναδέλφους μου, να κάνουμε την Πρεμιέρα. Πιστεύω ότι θα κάνουμε τουλάχιστον δύο πρεμιέρες στην Κρήτη. Μία στο Ρέθυμνο και μία στα Χανιά και έπειτα στην Αθήνα. Έχουμε κάνει ήδη πρεμιέρα στην Θεσσαλονίκη στο φεστιβάλ και μία ακόμα διεθνής στην Βόρεια Αμερική στο φεστιβάλ «fringe». Ας πούμε λοιπόν την ταινία: «Ξά Μου»

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *