ΔΙΑΦΟΡΑΦεστιβάλ

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

«Ιστορία γάμου» είναι ο τίτλος της πολυσυζητημένης ταινίας, διάρκειας 136 λεπτών, του Αμερικανού σκηνοθέτη Νόα Μπόμπακ ανοίγει απόψε στις 19.30 στο Ολύμπιον η αυλαία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ αφίσες με ιστορικές φωτογραφίες από τα παρασκήνια και τα πηγαδάκια του θεσμού κατακλύζουν την πόλη.

201 ταινίες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής 10 Νοεμβρίου και το πρόγραμμα είναι απολαυστικό.

αφισα φεστιβαλ
Ιστορικές φωτογραφίες από τα παρασκήνια του Φεστιβάλ κατακλύζουν την πόλη. 1964 ο Πέτρος Φυσσούν καταχειροκροτείται από το κοινό

Συνολικά θα προβληθούν 201 ταινίες μεγάλου μήκους (Διαγωνιστικό τμήμα, αφιερώματα, κ.α) και 59 μικρού μήκους ταινίες απο 51 συνολικά χώρες του πλανήτη.

αφισα
Νίκος Κούνδουρος, Νίκος Κούρκουλος, Μίνως Βολονάκης, σε πηγαδάκι στο Ολύμπιον 1965

Πέραν των προβολών του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος (14 ταινίες), με ενδιαφέρον αναμένονται οι προβολές των καλύτερων βαλκανικών ταινιών (Ματιές στα Βαλκάνια) , οι ριζοσπαστικές ταινίες το πλαίσιο του Film Forward, οι μεταμεσονύχτιες προβολές, το τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες.

αφισα φεστιβαλ
1982 στο θεωρείο της εταιρείας μακεδονικών σπουδών, Μελίνα Μερκούρη, Ζυλ Ντασέν

Τα αφιερώματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Στον «Πάπα του Trash», Αμερικανό σκηνοθέτη και συγγραφέα Τζον Γουότερς, στον Καταλανό σκηνοθέτη Αλμπέρτ Σέρα και την Αγγλίδα δημιουργό Τζοάνα Χόγκ (αναμένονται και οι τρεις στη Θεσσαλονίκη), αλλά και το αφιέρωμα στον αναρχικό του γιουγκοσλάβικου σινεμά Ντούσαν Μακαβέγιεφ 1932-2019 (τον γνωστό στην Ελλάδα από το θρυλικό φιλμ «Sweet movie» – με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και οι προβολές σειράς ταινιών που κατεδαφίζουν νοοτροπίες που υψώνουν φραγμούς και τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους στο αφιέρωμα «Διαφορετικοί αλλά ίδιοι”.

αφισα σταση

Φεστιβάλ Κινηματογράφου και εικαστικά
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα εικαστικά δρώμενα, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ:

  • Αφιέρωμα στον εικαστικό Νίκο Κούνδουρο σε μια μεγάλη έκθεση με ζωγραφικά έργα, ελαιογραφίες, σκίτσα, κοστούμια, μάσκες, επιστολές, ημερολόγια, σημειώσεις και προσωπικά αντικείμενα.
  • «Overview Effect-Encountering the Cosmos»: Έκθεση με έργα νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, που εμπνεύστηκαν από τις 14 ταινίες του Διαγωνιστικού.
  • Έκθεση φωτογραφιών και βίντεο στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που θα διατρέχει όλες τις δεκαετίες, τις στιγμές, τους ανθρώπους και τις τάσεις που καθόρισαν την πορεία και την εξέλιξή του.
  • 120 φωτογραφίες με αστέρες, κόκκινα χαλιά, πηγαδάκια, παρέες, ιστορικά σημεία του Φεστιβάλ.
θεσσαλονικη
Το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει έως και τις 10 Νοεμβρίου

Το κόστος της φετινής διοργάνωσης κυμαίνεται μεταξύ 1,2 και 1,3 εκατομμυρίων ευρώ – ποσό που εξασφαλίστηκε κατά 50% με επιχορήγηση του ΥΠΠΟ και το υπόλοιπο με ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πλήθος χορηγών.

Η προπώληση των εισιτηρίων για τις εκατοντάδες προγραμματισμένες προβολές, που ξεκινούν από την Παρασκευή το πρωί στις αίθουσες του Ολύμπιον (δυο αίθουσες), του Λιμανιού (τέσσερις αίθουσες), στον κινηματογράφο Μακεδονικόν και την αίθουσα Χρήστος Τσακίρης (του Δήμου Παύλου Μελά), έχει ήδη αρχίσει.

Τα εισιτήρια στοιχίζουν 6 ευρώ (ειδικά για Παύλο Μελά και Συκιές 5 ευρώ), ενώ για τις ηλεκτρονικές αγορές μέσω της ιστοσελίδας του Φεστιβάλ (filmfestival.gr) 5 ευρώ.

Πηγή: iefimerida.gr

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *