ΔΙΑΦΟΡΑΝΕΑ

« ΣΥΓΝΩΜΗ, Σ’ΑΓΑΠΩ »

Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΚΗΝΗ εγκαινιάζει τη νέα θεατρική σεζόν µε την Πρεµιέρα Θεατρικής Παράστασης Παιδικής Σκηνής µε τίτλο «Συγνώµη, Σ’αγαπώ», την Κυριακή 29 Σεπτεµβρίου 2019 στις 11:00 το πρωί, και στις 5:00 το απόγευµα.

Μια νέα πρόταση το Θέατρο για τους πολύ νέους (“Theatre for the very young”), σε σύλληψη-ιδεά και σκηνοθεσία της Ελένης Οδυσσέως.

Η παράσταση απευθύνεται στις ηλικίες από 2 ετών εως 8 ετών. Το «θέατρο για τους πολύ νέους» είναι µια ευρηµατική εµπειρία όπου τα παιδιά αναπτύσσουν τη δηµιουργική τους σκέψη ή ακόµα την ανακαλύπτουν και για πρώτη φορά. Ένα είδος θεάτρου το οποίο κάνει τα πρώτα του βήµατα στο νησί µας, και που εξελίσσεται συνεχώς εδώ και χρόνια στην Ευρώπη, Αυστραλία και όχι µόνο. Η πρωτοβουλία µας µέσα από έρευνα στο είδος αυτό, στοχεύει στην ποιοτική ψυχαγωγία των παιδιών και ανάπτυξη της φαντασίας και δηµιουργικότητάς τους.

Τα παιδιά από τη φύση τους φαντάζονται ιστορίες και φτιάχνουν υπαρκτούς και ανύπαρκτους ρόλους. Έτσι και η παράσταση «Συγνώµη, Σ’αγαπώ» εστιάζει σε µια δράση επινοηµένη – devised, γεννιέται µέσα από θεµατικές ενότητες, παντοµίµα, αυτοσχεδιασµούς, σωµατικό θέατρο, συναισθήµατα που προκύπτουν µέσα από τη δράση, και πολύ χιούµορ, όπου πρωταγωνιστούν οι λιγοστές λέξεις, που λένε πολλά! Η Ελληνική, η Αγγλική, η Γαλλική, η Νοηµατική, φαίνονται τόσο ίδιες µέσα από τη γλώσσα του σώµατος, αυτοσχεδιασµών και συναισθηµάτων των ηθοποιών. Η παράσταση αφορά όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως, και πραγµατεύεται τη φιλία, την ευγένεια, τη µοναξιά, την υγιεινή, τη δηµιουργία. Μέσα από την ευαισθησία και την παιδική αφέλεια και ανεµελιά, µέσα από απλές καθηµερινές συνήθειες. Κυρίως, µέσα από το παιχνίδι το οποίο έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή των παιδιών….ή που στις µέρες µας, θα έπρεπε να τον έχει! Ελκυστικά χαρακτηριστικά για τους µικρούς θεατρόφιλους, τα χρώµατα, οι ήχοι, η έκφραση, η µουσική, ο ρυθµός, τα µουσικά όργανα, ο χορός, τα φώτα, τα τρισδιάστατα µέρη του σκηνικού, εκπλήξεις και ευχάριστες ανατροπές. Μια ιδιαίτερη παράσταση η οποία προετοιµάζει το µικρό θεατή, και τον καλωσορίζει στον κόσµο της µαγείας του θεάτρου µε αγάπη!.

Η Ελληνική, η Αγγλική, η Γαλλική, η Νοηµατική, φαίνονται τόσο ίδιες µέσα από τη γλώσσα του σώµατος, αυτοσχεδιασµών και συναισθηµάτων των ηθοποιών. Η παράσταση αφορά όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως, και πραγµατεύεται τη φιλία, την ευγένεια, τη µοναξιά, την υγιεινή, τη δηµιουργία. Μέσα από την ευαισθησία και την παιδική αφέλεια και ανεµελιά, µέσα από απλές καθηµερινές συνήθειες. Κυρίως, µέσα από το παιχνίδι το οποίο έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή των παιδιών….ή που στις µέρες µας, θα έπρεπε να τον έχει! Ελκυστικά χαρακτηριστικά για τους µικρούς θεατρόφιλους, τα χρώµατα, οι ήχοι, η έκφραση, η µουσική, ο ρυθµός, τα µουσικά όργανα, ο χορός, τα φώτα, τα τρισδιάστατα µέρη του σκηνικού, εκπλήξεις και ευχάριστες ανατροπές. Μια ιδιαίτερη παράσταση η οποία προετοιµάζει το µικρό θεατή, και τον καλωσορίζει στον κόσµο της µαγείας του θεάτρου µε αγάπη!.

Σ’ ένα κόσµο σήµερα, όπου κυριαρχεί η τεχνολογία µε ευαίσθητες ισορροπίες χρήσης της, τα παιδιά αποξενώνονται και αποµονώνονται σε µια εικονική πραγµατικότητα. Με τους σηµερινούς ρυθµούς της καθηµερινότητας τα παιδιά στερούνται επαρκή ποιοτικό και δηµιουργικό χρόνο µε τους γονείς τους. Αντί να “κολλάµε” σε ένα tablet, µπορούµε µε µια οµπρέλα να αυτοσχεδιάσουµε, να χορέψουµε τη Carmen, να κάνουµε µαγικά κόλπα, να φτιάξουµε δηµιουργικά παιχνίδια, να αφήσουµε τη φαντασία µας να ταξιδέψει, και να εµπνευστούµε από το κάθε τι. Από τη µουσική, από τους φίλους µας, από τις µυρωδιές , την υγιεινή και το περιβάλλον, και ως παιδιά και ως γονείς, να επανασυνδεθούµε περνώντας ουσιαστικό χρόνο µαζί.

Η κατάρρευση των αξιών, οι κοινωνικές και οικονοµικές ανισότητες που αυξάνονται, η κυριαρχία προτύπων, η διαµόρφωση της εικονικής πραγµατικότητας που προαναφέραµε, όλα αυτά και άλλα πολλά, δεν αφήνουν τον ιδανικά απαιτούµενο χρόνο στους γονείς να αναπτύξουν µια αξιόλογη και δηµιουργική σχέση µε τα παιδιά τους. Η παράσταση συµβάλει στην επένδυση αυτού του χρόνου.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη να καθρεφτιστούν σε κάτι πολύ αληθινό. Μέσα από την αναβλητικότητα της καθηµερινότητας, µένουµε µόνο στη θεωρία. Εάν η συµπεριφορά µας αποδικνύει για παράδειγµα το αντίθετο της ισότητας και του σεβασµού που «απαιτούµε» από τα παιδιά, αυτό δεν τα πείθει. Η παράσταση απευθύνεται ναι µεν, στους πολύ νέους µικρούς θεατές, αλλά αφορά και τους γονείς που θα τη δουν µαζί τους, να την απολαύσουν µε ανοιχτό µυαλό όπως και τα παιδιά.

Αυτά που σκεφτόµαστε να διορθώσουµε ή να πούµε, τα αναβάλουµε συνεχώς νοµίζοντας ότι ο χρόνος είναι ανεξάντλητος. Μια ΣΥΓΝΩΜΗ, ένα Σ’ΑΓΑΠΩ, όπως και τόσα άλλα απλά και σηµαντικά, θα έκαναν τη ζωή και τον κόσµο καλύτερο, απλότερο και ουσιαστικότερο. Είναι σηµαντικό να µην ξεχνάµε ότι κάποτε υπήρξαµε κι εµείς παιδιά. Και το σηµαντικότερο; Όλοι ζητάµε αγάπη. Ας το κάνουµε µε το σωστό τρόπο. Με τα παιδιά µας. Με την τέχνη. Με αγάπη.

Τακτικές παραστάσεις στο Θέατρο ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΚΗΝΗ (RED STAGE THEATRE), στην οδό Αγίου Δηµητρίου 28Δ, Στρόβολος, Λευκωσία 2012 (επί της λεωφόρου Ακροπόλεως):

ΣΑΒΒΑΤΑ : 1η παράσταση 4:30 µµ 2η παράσταση 6:00 µµ ΚΥΡΙΑΚΕΣ: 1η παράσταση 10.45 πµ 2η παράσταση 12:15 µµ

Η παράσταση έχει την επίσηµη έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισµού για την Προδηµοτική Εκπαίδευση, και ταξιδεύει σε Νηπιαγωγεία. Η παράσταση ταξιδεύει επίσης σε Οργανωµένους Φορείς και Σύνολα. Την παράσταση παρακολούθησε η Παιδοψυχολόγος Δρ. Αριστονίκη Θεοδοσίου, της οποίας µπορείτε να διαβάσετε το σηµείωµα πιο κάτω: “Η παράσταση αυτή δραστηριοποιεί τις αισθήσεις των παιδιών και αναπτύσσει συναισθήµατα. Είναι µια πολυαισθητηριακή εµπειρία, µέσα σε ένα θέαµα, όπου ο λόγος φαντάζει περιττός. Τα παιδιά παρακολουθώντας , συµµετέχουν ενεργά στην ιστορία µαθαίνοντας και νιώθοντας παράλληλα. Κι αυτό αποτελεί ψυχοεκπαιδευτική λειτουργία. Η παράσταση “Συγγνώµη, Σ αγαπώ “ ξυπνά τις αισθήσεις των παιδιών σαν την οµπρέλα που επιτελεί το λειτουργικό της έργο µόνον όταν είναι ανοικτή. Την παρακολούθησα και την συνιστώ ανεπιφύλακτα για τα παιδιά ηλικίας από 2 ετών µέχρι 8 ετών”.

Πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 7000 2829, και παραλαβή των εισητηρίων από το θέατρο (Αγίου Δηµητρίου 28Δ, Στρόβολος, Λευκωσία 2012)

Σύλληψη-Ιδέα, Σκηνοθεσία: Ελένη Οδυσσέως Παίζουν οι ηθοποιοί: Πωλίνα Ματθαίου, Γεωργία Νικολάου Χορογραφίες: Γιώργος Οδυσσέως Σκηνικά: Νιόβη Κωνσταντινίδου Κοστούµια: Νιόβι Κωνσταντινίδου, Ελένη Οδυσσέως Καπέλα & Κούκλες: Ανδρούλα Εµπεδοκλέους Μουσική Επιµέλεια: Ελένη Οδυσσέως Σχεδιασµός Φωτισµού: Σταύρος Τάρταρης Διδασκαλία Μουσικού Παιχνιδιού: Χριστίνα Χαραλαµπίδου Διερµηνέας Κυπριακής Νοηµατικής Γλώσσας: Θέκλα Ελευθερίου Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισµού, RED STAGE THEATRE

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *