ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 2019-2020

“ΤΟ ΓΡΑΨΙΜΟ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ”

Η αγαπημένη σεναριογράφος Ρένα Ρίγγα μιλάει στο Athens Art Theater και στην Άννα Χατζή για την πολυαναμενόμενη τηλεοπτική σειρά “Αστέρια στην Άμμο” της οποίας υπογράφει το σενάριο, τους ηθοποιούς οι οποίοι πρωταγωνιστούν, τα γυρίσματα στην Κύπρο, στην Ρόδο και στην Ινδία, τα τη μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία της , τη συγγραφη, τη νέα γενιά, την τηλεόραση γενικότερα και τα σχέδια της για τη νέα σεζόν

Μετά το «4XXX4» και το “Όσο έχω εσένα” επιστρέφετε με μία νέα σειρά «Αστέρια στην άμμο» η οποία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Ρένας Ρώσση Ζαΐρη. Πως επιλέχθηκε το συγκεκριμένο βιβλίο να γίνει τηλεοπτική σειρά;

Το βιβλίο επιλέχθηκε από την παραγωγή σε συνεννόηση με το σταθμό με το σκεπτικό ότι η Ρένα Ρώσση Ζαίρη, είχε γράψει μιμα  ενδιαφέρουσα δυνατή ιστορία.

Πως προσεγγίσατε το κείμενο;

Υπάρχει συγκεκριμένη τεχνική για να μετατρέψεις ένα βιβλίο σε σενάριο και αυτήν ακολούθησα. Είναι δύσκολο εγχείρημα γιατί ένα βιβλίο έχει λίγες ωφέλιμες σελίδες δράσης συγκριτικά μ’ ένα καθημερινό. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, οι διακόσιες ωφέλιμες σελίδες ενός βιβλίου, πρέπει να γίνουν πάνω από 10.000 ενδιαφέρουσες σελίδες. Γι’ αυτό οι αναγνώστες καμιά φορά χάνονται στις μεταφορές . Επίσης σε ένα βιβλίο λειτουργεί η φαντασία του αναγνώστη ενώ στην οθόνη είναι πολύ συγκεκριμένα τα πρόσωπα των ηθοποιών. Είναι δύο διαφορετικά είδη γραφής το βιβλίο και το σενάριο.

Θα το δούμε αυτούσιο στις οθόνες μας ή θα υπάρξει κάποια διασκευή;

Αυτούσιο αν εννοείται να ακολουθεί η σειρά την ιστορία του βιβλίου ναι την ακολουθώ αλλά προσθέτω πολλές παράλληλες ιστορίες, διευρύνω τις υπάρχουσες και κάνω πολύ περισσότερες ανατροπές. Αν ακολουθούσα το βιβλίο επακριβώς θα είχαμε το πολύ δώδεκα επεισόδια. Τώρα πάμε για 180 τουλάχιστον, 45λεπτα. Καταλαβαίνετε τον όγκο δουλειάς που προϋποθέτει ένα καθημερινό. Η καλύτερη προσέγγιση θα ήταν μια σειρά «βασισμένη στο βιβλίο»

Με τι κριτήριο επιλέγονται  οι ηθοποιοί  οποίοι καλούνται να υποδυθούν τους αντίστοιχους ρόλους;

Οι ηθοποιοί επιλέγονται από τον σταθμό, τον παραγωγό τον σκηνοθέτη κι εμένα. Τα κριτήρια είναι κατ’ αρχάς να είναι καλοί ηθοποιοί και να ταιριάζουν, να κουμπώνουν όπως λέμε, στους ρόλους και ηλικιακά αλλά και εμφανισιακά. Ευτυχώς Στα Αστέρια έχουμε ένα εξαιρετικό καστ.

Τα γυρίσματα έχουν ήδη ξεκινήσει στην Κύπρ στην Ρόδο και στην Ινδία. Πότε θα δούμε τα πρώτα επεισόδια στο κανάλι του alpha;

Απ’ ότι ανακοινώθηκε θα δούμε τα πρώτα δύο επεισόδια την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου.

Πιστεύετε ότι έχει κάτι το ιδιαίτερο η συγκεκριμένη σειρά το οποίο θα αγγίξει και θα κερδίσει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών;

Ναι, έχει πολύ ανθρώπινες ιστορίες, προσεγγίζει με πολύ αγάπη το θέμα των προβλημάτων μέσα στην οικογένεια. Προβλήματα που ξεκινάνε από παλιότερες γενιές και ταλαιπωρούν και βασανίζουν τις νεότερες. Αγγίζουμε στη διασκευή και άλλα θέματα κοινωνικά που καμιά φορά κουκουλώνουμε κάτω από το χαλί. Φυσικά η ζωή δεν είναι μόνο δράμα, έτσι οι ήρωές μας έχουν και την κωμική τους πλευρά, την πιο ανάλαφρη. Είναι αποτύπωμα αληθινής ζωής αυτό που θα δούμε.

Η συγγραφή ήταν πάντα προτεραιότητα σας;

Νομίζω ότι έγραφα από πάντα. Από τις εκθέσεις του δημοτικού που διάβαζαν οι δάσκαλοι στην τάξη, από τις προσωπικές σημειώσεις, από τα μαθήματα δημιουργικής γραφής που έπαιρνα παράλληλα με τις σπουδές μου στο Λονδίνο. Πάντα υπήρχε η γραφή στη ζωή μου. Και όταν τελείωσα τις σπουδές μου (Νομική ΑΠΘ και Οικονομικά στο Λονδίνο) έκανα αυτό που μ’ έκανε ευτυχισμένη. Άρχισα να γράφω.

Έχετε υπογράψει το σενάριο πολλών τηλεοπτικών σειρών όπως και ταινιών οι οποίες έχουν γίνει επιτυχία και τις παρακολουθούμε με το ίδιο ενδιαφέρον και στις επαναλήψεις. Τι σημαίνει αυτό για σας;

Σημαίνει ότι έκανα αυτό που ήθελα πως ακολούθησα ‘το βαθύ μου χτυποκάρδι’ όπως λέει ο Καζαντζάκης. Όταν η δουλειά, σου δίνει ευχαρίστηση, φυσικό είναι να την κάνεις καλά και ίσως να αναγνωρίζεσαι στο τέλος.

Η επιτυχία αυτή σας αγχώνει για τις επόμενες δουλειές ώστε να αγαπηθούν εξίσου από το κοινό;

Όταν γράφεις για την τηλεόραση σημαίνει ότι γράφεις για τον κόσμο, για να επικοινωνήσεις με τον κόσμο. Η τηλεθέαση είναι η ανταμοιβή σου, ότι το κάνεις καλά. Άγχος όχι δεν έχω, αλλά θέλω να δει ο κόσμος τη σειρά που γράφω. Προσπαθώ κάθε φορά να αγγίζει ουσιαστικά προβλήματα, άλλες φορές μέσα από την κωμωδία και άλλες μέσα από το δράμα.

Χρησιμοποιείτε στοιχεία του χαρακτήρα σας και της καθημερινότητας σας στα κείμενα σας;

Πάντα χρησιμοποιούμε στοιχεία του χαρακτήρα μας σε κάποιον από τους ήρωες. Ο σεναριογράφος πρέπει να έχει ενσυναίσθηση και να ψυχολογεί σε βάθος τους ήρωές του. Το γράψιμο επίσης, είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία. Βάζεις το πρόβλημα  σου   σε κάποιον άλλον α και το αντιμετωπίζεις πιο εύκολα. Το βλέπεις τις σωστές διαστάσεις του.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η συνταγή της επιτυχίας για μία σειρά;

Δεν υπάρχει τέτοια συνταγή. Αλλιώς θα την χρησιμοποιούσαμε όλοι. Κάθε σειρά έχει το αστέρι της και τη δυναμική της, την ενέργειά της. Είτε συντονίζεται με την συχνότητα των τηλεθεατών είτε όχι…

Πιστεύετε στο ταλέντο της νέας γενιάς;

Για μένα δεν υπάρχει παλιά και νέα γενιά. Γιατί και η παλιά ήταν κάποτε για κάποιους νέα. Και η νέα θα γίνει η παλιά για κάποιους άλλους στο πολύ σύντομο μέλλον. Πιστεύω στους ανθρώπους με ταλέντο και αφοσίωση ολοκληρωτική σ’ αυτό που κάνουν. Δεν μπορείς να κάνεις πέντε πράγματα μαζί και να στεναχωριέσαι γιατί δεν σου πετυχαίνει το ένα. Ούτε να κρύβεσαι πίσω από την ηλικία για να μη τολμάς να ζεις το τώρα. Η τηλεόραση είναι αποτύπωση του σήμερα. ή ζεις σ’ αυτό ή δε ζεις.  

Μπαίνετε στο κομμάτι της σύγκρισης παλαιών σειρών με τις νέες;

Ποτέ. Κάθε σειρά φωτογραφίζει τη συγκεκριμένη εποχή που γυρίστηκε. Η τεχνολογία προχωράει και βοηθάει, διαφοροποιεί το μέσον. Σήμερα σηκώνεις ένα drone και έχεις όλη την εικόνα μπροστά σου. Βλέπουμε και κρίνουμε τις παλιές σειρές έχοντας στο μυαλό μας την εποχή τους, αν γυρίζονταν ατόφιες σήμερα θα είχαν πρόβλημα.   

Υπάρχουν είδη έργων τα οποία ίσως να σας εμπνέουν ή να σας ταξιδεύουν περισσότερο;

Ο καλός κινηματογράφος, το καλό θέατρο, ένα καλό βιβλίο, ένας δυσκολοερμήνευτος πίνακας, ένα ποιήμα του Εγγονόπουλου, η Κική Δημουλά, ο Τόλκιν, ο Μαρκές, ένα αληθινά τρομακτικό θρίλερ, είναι λίγα από τα έργα που με εμπνέουν και δίνουν ανάσα στην ψυχή μου.

Παράλληλα με τα «Αστέρια στην Άμμο» ετοιμάζετε κάτι άλλο; Υπάρχουν άλλα σχέδια για τη νέα σεζόν;

Όταν γράφεις καθημερινό δεν έχεις χρόνο να ετοιμάσεις τίποτα άλλα. Στα σχέδιά μου είναι ένα θεατρικό που έχω έτοιμο να το δω φέτος ν’ ανεβαίνει.

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *