ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 2018-2019

“ΑΠΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΓΕΛΙΟ”

Η ηθοποιός Ήρα Κατσούδα μίλησε στο Athens Art Theater και στην Άννα Χατζή για το Stand up comedy, τον αυτοσχεδιασμό, το χιούμορ , την παράσταση “Χωρίς Γλουτένη” η οποία  επιστρέφει μετά από την περυσινή μεγάλη επιτυχία της για τέσσερις θεατρικές παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και τα σχέδια της για το άμεσο μέλλον.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείσαι επαγγελματικά με το stand up comedy. Τι σε γοήτευσε σε αυτό το είδος θεάτρου;
Από παιδί μου άρεσε το γέλιο! Και να γελάω και να το προκαλώ. To Stand up είναι το είδος του οποίου ο σκοπός είναι ακριβώς αυτός. (Να κάνεις τους άλλους να γελάνε εννοώ. Όχι ότι χαζογελάμε μόνοι μας στην σκηνή!) Επίσης λατρεύω την αμεσότητα του Stand up. Είσαι ένα με το κοινό κρατώντας φαινομενικά μηδέν αποστάσεις.

Ο ηθοποιός σε αυτή την περίπτωση είναι σε εγρήγορση και σε άμεση επαφή με το κοινό. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να εκμαιεύσεις τα γέλιο του θεατή;
Κοίτα. Όταν βγαίνεις στην σκηνή, έχεις κείμενα που είναι δοκιμασμένα, δουλεμένα. Άρα δεν επαφίεσαι στην στιγμή και στην βραδιά για να προκαλέσεις γέλιο. Από κει και πέρα σίγουρα υπάρχουν παραστάσεις που το κοινό είναι πιο συγκρατημένο και άλλες που είναι όλοι ξέσαλοι! Και στις δυο περιπτώσεις ο κωμικός σίγουρα είναι 100% σε αυτό που κάνει είτε για να διατηρήσει την υπάρχουσα διάθεση, είτε να την ανεβάσει στις περιπτώσεις «δύσκολου» κοινού.

Ο αυτοσχεδιασμός υπάρχει στις παραστάσεις σου;
Ναι προφανώς υπάρχει ένα ποσοστό αυτοσχεδιασμού. Το Stand up είναι κάτι ζωντανό και δεν μπορείς να το περιορίσεις σε μια φόρμα κειμένου.  Τώρα το ποσοστό αυτοσχεδιασμού αλλάζει σε κάθε παράσταση ανάλογα με τον κοσμό, τις αφορμές που θα δοθούν κτλ. Τόσο ζωντανό λέμε! Σπαρταράει!

Ποια θα έλεγες ότι είναι η συνταγή για ένα καλό και επιτυχημένο stand up;
Έχω πάρει την συνταγή από την γιαγιά μου, η οποία έκανε το παραδοσιακό χειροποίητο stand up που της έμαθε η μάνα της, για αυτό και δεν την λέω! Σε σοβαρή βαση η συνταγή νομίζω είναι ωραία αστεία, ωραίο perform, και ταύτιση με το κοινό. 

Παρά τις καθημερινές αντιξοότητες και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Πολλά πράγματα τα αντιμετωπίζουμε με χιούμορ. Πως το εξηγείς αυτό;
Το χιουμορ είναι στην φύση μας. Αν το καλοσκεφτείς είναι απο τα λίγα πράγματα που μας διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα ζώα – γιατί και εμείς ζώα είμαστε βιολογικά, μην ξεχνιόμαστε.  Είναι ο ίδιος λόγος που μας κάνει πολλές φορές να γελάμε σε κηδείες. Είναι αυτόματη άμυνα του οργανισμού μας το comic relief, απέναντι σε στενοχώριες και στρεσογόνες καταστάσεις. 

Picture

Μετά τις περυσινές sold out παραστάσεις σε Αθήνα , Θεσσαλονίκη και επαρχία, η παράσταση «Χωρίς Γλουτένη» επιστρέφει για τέσσερις θεατρικές παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Υπάρχουν αλλαγές στο κείμενο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά;

Δραματικές αλλαγές όχι, αλλά σίγουρα όσο παίζεις μια παράσταση αυτή «δένει» και μεστώνει. Προστίθονται αστεία, αφαιρούνται αστεία, μερικές φορές αλλάζει ο τρόπος που παίζεις τα κείμενα. Συμπερασματικά λοιπόν, έχει σίγουρα αλλαγές με πέρυσι αλλά δεν το λες και αγνώριστο! 

Από πού εμπνεύστηκες τον τίτλο της παράστασης;
Όλα πλέον έχουν βγει χωρίς γλουτένη. Μακαρόνια χωρίς γλουτένη, σοκοφρέτες χωρίς γλουτένη, γλουτένη χωρίς γλουτένη! Το Stand up είναι το ΜΟΝΟ που δεν είχε βγει «Χωρίς Γλουτένη». Και voila! Νάτο! Εεεε πρέπει να ακολουθούμε τις τάσεις τις εποχής!

Ποιος πιστεύεις ότι είναι το πιο δύσκολο κομμάτι σε αυτό το είδος θεάτρου;
Μμμμ, νομίζω το κομμάτι της συγγραφής των κειμένων. Μπορεί ένα κείμενο να σου βγει αβίαστα η να το παλεύεις πολύ καιρό. Απο κει και πέρα, άπαξ και το γράψεις πρέπει να το δοκιμάσεις, να το ρετουσάρεις, να σβήσεις και να γράψεις άπειρες φορές.

Πέρα από το stand up ασχολείσαι με κάτι άλλο παράλληλα;
Ασχολούμαι επαγγελματικά με την κωμωδία, οπότε ασχολούμαι αποκλειστικά με το stand up και τα παρελκόμενα του! Μερικές φορές αναλαμβάνω και κάποιες δουλειές σαν κειμενογράφος (ημουν χρόνια στον χώρο της διαφήμισης), αλλά δεν μπορώ να πω ότι πλέον ασχολούμαι με αυτό επαγγελαματικά. Μόνο αν μου αρέσει το project και οι χρόνοι παράδοσης μου επιτρέπουν να το αναλάβω.

Σχέδια για κάτι καινούργιο στο άμεσο μέλλον υπάρχουν;
Πάντα τρέχει το Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης που γίνεται τον Μάιο και το διοργανώνουμε με τον Ανδρέα Πασπάτη και τον Θανάση Σαμαρά. Οπότε έχει και αυτό πολύ τρέξιμο. Από κει και πέρα, ετοιμάζω τη νέα μου σόλο παράσταση η οποία θα παρουσιαστεί πρώτη φορά τον Μάρτιο στην Θεσσαλονίκη σε μια σειρά παραστάσεων στο Θέατρο Αυλαία. 

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *