ΑΡΧΕΙΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 2018-2019

“ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΗ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ”

Ο τραγουδιστής Θοδωρής Μαυρογιώργης μίλησε στο Athens Art Theater και στην Άννα Χατζή για το τραγούδι, τη μουσική,  την υποκριτική, τους weddingsingers, τις συνεργασίες του, την παράσταση “Τα ηχεία” που θα παρουσιαστεί στη σκηνή του “Kremlino” και τα επόμενα του σχέδια.

Η μουσική και το τραγούδι υπήρχε πάντα στη ζωή σου;
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι κάτι πάντα να μουρμουρίζω. Ένα στιχάκι, μια μελωδία, οτιδήποτε. Όχι πάντα με επιτυχία, αλλά θυμάμαι να προσπαθώ και να θέλω να τραγουδάω συνέχεια. Σκεφτείτε πως στο δημοτικό με ανέβαζε η δασκάλα στον πίνακα για να τους τραγουδήσω. Δεν είμαι σίγουρος πως το απολάμβαναν όσο εγώ και τα υπόλοιπα παιδάκια της τάξης, οπότε ζητώ δημόσια συγνώμη εκ των υστέρων.

Υπάρχει πηγή έμπνευσης για τα τραγούδια που γράφεις;
Έχω να γράψω πάρα πολύ καιρό στίχο, αλλά με τη μουσική ασχολούμαι αρκετά τον τελευταίο καιρό. Έχω άπειρες ιδέες και μελωδίες μισοτελειωμένες που κάποια στιγμή πρέπει να βάλω σε τάξη. Η πηγή έμπνευσης φαντάζομαι πως είναι το περιβάλλον μας, ο περίγυρός μας, γεγονότα που συμβαίνουν και μας ταρακουνούν συναισθηματικά ή που παίζουν με τα όρια της λογικής μας και της νοημοσύνης μας.

Επιδιώκεις τον συνδυασμός της μουσικής, του στίχου και της ερμηνείας ή αφοσιώνεσαι σε κάποιο από αυτά κάθε φορά; 
Καλή ερώτηση. Νομίζω πως αυτό συμβαίνει ανάλογα με την ιδιότητα κάτω από την οποία λειτουργείς κάθε φορά. Θέλω να πω, πως διαφορετικά σκέφτεσαι όταν γράφεις ένα στίχο, διαφορετικά όταν γράφεις μουσική και εντελώς αλλιώς όταν προσπαθείς να ερμηνεύσεις ένα τραγούδι. Όταν είσαι τραγουδοποιός και τραγουδάς τα τραγούδια σου, κάποια στιγμή όλα αυτά μπορεί να λειτουργήσουν ταυτόχρονα γιατί η βάση και για τα τρία είναι ο ίδιος άνθρωπος. Αλλά φαντάζομαι πως δεν επιδιώκεις επι τούτω να αφοσιωθείς σε κάτι συγκεκριμένο.

Έχεις αρχίσει και μπαίνεις στο χώρο της υποκριτικής με την ερμηνεία κάποιων ρόλων. Πιστεύεις ότι σε είναι στις ικανότητες σου το θέατρο;
Είχα την τιμή και τη χαρά να δουλέψω δίπλα στην κα Γκασούκα στην παράσταση Ήρωες. Ομολογώ, πως είναι υπέροχη εμπειρία, αλλά δε θεωρώ πως είναι στις ικανότητές μου το θέατρο. Ο τρόπος που χειρίστηκε την παρουσία μου η κα Γκασούκα στην παράσταση ήταν τέτοια ώστε να δώσω ό,τι καλύτερο μπορούσα. Ως ένας τραγουδιστής που υποδύθηκε μερικούς ρόλους μέσα από τα τραγούδια της παράστασης και σε ένα δυο κείμενα. Μέχρι εκεί νομίζω πως μπορώ να τα καταφέρω. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως ποτέ μη λες ποτέ, αλλά δε θα μπορούσα να θεωρήσω τον εαυτό μου ηθοποιό σε καμία περίπτωση.

Είναι σημαντικό για έναν καλλιτέχνη να έχει επαφή με πολλά είδη τέχνης και να μην περιορίζεται σε ένα; 
Το σημαντικότερο θεωρώ πως είναι να κάνει αυτό ακριβώς που νιώθει. Να μην περιορίζεται, να ψάχνει πάντα νέα πράγματα, να δοκιμάζει, να μην τα καταφέρνει, να ξαναδοκιμάζει και πάει λέγοντας. Όπως και να έχει ένας καλλιτέχνης ψάχνει διεξόδους έκφρασης αυτών που θέλει να μοιραστεί. Αυτό μπορεί να συμβεί, προφανώς, μέσα από διαφορετικά είδη τέχνης.
Αλλά και μόνο ως «επαφή» όπως λέτε, δηλαδή να ενημερώνεται, να μαθαίνει θεωρώ πως είναι πάρα πολύ χρήσιμο για έναν καλλιτέχνη.

Οι weddingsingers Πως δημιουργήθηκαν; 
Οι WeddingSingers δημιουργήθηκαν από την ανάγκη μας να παίξουμε χορευτική μουσική, να αναβιώσουμε τα πάρτυ των σχολικών μας χρόνων και να νιώσουμε λίγο πιο κοντά στον Πίτερ Παν. Σα να μη μεγαλώνουμε ένα πράγμα. Για εμάς η χώρα του Ποτέ, νιώθω πως είναι η δεκαετία του 90.

Picture

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάς σε μια συνεργασία σου;
Να μπορούμε να είμαστε φίλοι. Να μπορούμε να πιούμε έναν καφέ, να πάμε για φαγητό, να σαχλαμαρίσουμε, να μιλήσουμε για πράγματα που μας απασχολούν, να κάνουμε παρέα, και σίγουρα να μπορούμε να γελάσουμε δυνατά. Αυτό, νομίζω, πως είναι το ζητούμενό μου. Και το δεύτερο είναι να θαυμάζω αυτόν που έχω απέναντί μου για αυτό που κάνει στη μουσική. Είμαι πάρα πολύ τυχερός που όλες οι συνεργασίες μου είχαν και έχουν τα παραπάνω.

Πες μας λίγα λόγια για τη παράσταση «τα ηχεία» που θα παρουσιάσετε στο Κρεμλίνο;
Είναι οι πρώτες μας εμφανίσεις με τη μπάντα αυτές στο Κρεμλίνο που θα στηριχθεί ένα ολόκληρο live πάνω μας. Τα ηχεία είναι μια παράσταση που τη φαντασιώνομαι πάνω από δέκα χρόνια. Από τότε που σκεφτόμουν πως θα ήταν να παίζω με τη μπάντα μου, σε μια μουσική σκηνή, και διάλεγα τραγούδια, χωρίς καν να έχει σχηματιστεί η μπάντα ακόμα. Είναι μια παράσταση που θέλει να μετατρέψει την ακουστική ενέργεια του κοινού σε ηλεκτρική. Είναι τραγούδια που θα ήθελα οπωσδήποτε να ακούω στο ραδιόφωνο. Διασκευασμένα με τον ήχο της μπάντας μας, και με την δική μου οπτική ως τραγουδιστή. Και θα παρουσιάσουμε και ένα καινούριο τραγούδι, που θα κυκλοφορήσει σύντομα, σε μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη και στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου.

Βλέπουμε Πολλά τραγούδια του παρελθόντος σε νέες εκτελέσεις και διασκευές. Που οφείλεται αυτή η τάση κατά τη γνώμη σου; 
Νομίζω πως οφείλεται στο γεγονός πως είναι πάρα πολύ αγαπημένα τραγούδια, και ο καθένας θέλει να προσθέσει μια διαφορετική οπτική στον τρόπο που μπορεί να ακουστεί ένα τραγούδι που έχουμε συνηθίσει αλλιώς στα αυτιά μας. Εγώ, ας πούμε, πάντοτε επιλέγω να διασκευάσω πάρα πολύ αγαπημένα μου κομμάτια, προσπαθώντας να προσθέσω στοιχεία από τη μουσική που ακούω εκείνη τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ο τίτλος «ηχεία » συμβολίζει κάτι; 
Τα ηχεία είναι μια συσκευή που σκοπό έχει τη μετατροπή της λαμβανόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε ακουστική. Εμείς θέλουμε να κάνω το ακριβώς αντίθετο. Εγώ και η μπάντα να γίνουμε τα ηχεία που θα μετατρέψουν την ακουστική ενέργεια του κοινού σε ηλεκτρική. Και ένα μικρό hint επίσης, είναι πως το τραγούδι που θα κυκλοφορήσει θα λέγεται Σε σταθμούς και σε ηχεία.

Με τι κριτήρια έγινε η επιλογή των κομματιών; 
Καθίσαμε μαζί με τον Χρήστο Παπαμιχάλη, και όσα τραγούδια πρότεινε είτε ο ένας είτε ο άλλος, όταν βλέπαμε πως απευθείας τα σιγοτραγουδούσαμε, τα επιλέγαμε. Είναι τραγούδια που έχουμε αγαπήσει πάρα πολύ και οι δυο, και βλέπαμε πως δε χρειαζόταν να πείσει ο ένας τον άλλον για αυτά ή να τα κουβεντιάσουμε καν.

Είναι στους στόχους σου ή συνύπαρξη της μουσικής με την υποκριτική στις εμφανίσεις σου; 
Και η μουσική και το τραγούδι έχουν πάρα πολλή υποκριτική. Ταυτίζεσαι με έναν ρόλο για όσο διαρκεί ένα τραγούδι. Γίνεσαι εσύ ο ίδιος ο άνθρωπος αυτός που περιγράφει. Γίνεσαι ο αφηγητής ή ο ήρωας των στίχων. Απλώς η μελωδία σε αναγκάζει να αντιμετωπίσεις διαφορετικά τις λέξεις και να σκεφτείς άλλους τρόπους μεταχείρισης από οτι θα έκανες σε προφορικό λόγο. Και κάθε τραγούδι είναι διαφορετικό από το επόμενο, οπότε καλείσαι να προσαρμοστείς πάρα πολύ γρήγορα στο νέο σου εαυτό.

Υπάρχει Σκέψη για παράταση παραστάσεων;
Όχι, νομίζω πως μας καλύπτουν οι εμφανίσεις μας στο Κρεμλίνο αυτή τη στιγμή.

Στο μυαλό σου έχεις σχέδια για τη συνέχεια; 
Φυσικά. Πάντα υπάρχουν σχέδια. Δρομολογούμε ήδη με τη μπάντα να ενορχηστρώσουμε κάποια τραγούδια, ώστε να κυκλοφορήσει στο τέλος του χρόνου ο πρώτος μου προσωπικός δίσκος. Θα ήθελα να στήσουμε μια νέα παράσταση με τον Χρήστο Παπαμιχάλη, να κάνουμε με τη μπάντα ένα λίγο πιο ιδιαίτερο live όπως το έχω στο κεφάλι μου, και πολλά πολλά ακόμα.

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1992 και κατάγομαι από την μικρή αλλά πανεμορφη Σύμη. Είμαι απόφοιτη της σχολής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε του τμήματος μηχανολογίας Αθηνών. Κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο 2012-2015 υπήρξα μαθήτρια - ακροάτρια της Δραματικής σχολής του Ιάσμου. Η συχνή επαφή με το θέατρο και η παρακολουθηση θεατρικών παραστάσεων με οδήγησαν στην δημιουργία του θεατρικού Σάιτ Athens Art Theater καθώς συνειδητοποίησα την μαγεία του θεάτρου και την συμβολή του στην καθημερινότητα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *